Gazdagok eledele: miért ilyen drága ez a hús a magyar boltokban?

HelloVidék   
  Megosztom
Gazdagok eledele: miért ilyen drága ez a hús a magyar boltokban?

A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, közel 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst. Ezért nem is meglepő, hogy Magyarországon a baromfihús a legnépszerűbb állati eredetű fehérjeforrás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ugyan a csirke a legnépszerűbb húsfajta a magyarok körében, de egyre nagyobb figyelmet kapnak a víziszárnyasok is, mint például a kacsa. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogy milyen mértékben pusztított a hazai gazdaságokban a madárinfluenza, illetve hogyan hatott ez az árakra.

Az elmúlt évben indított kampányt a baromfihús fogyasztásának ösztönzése érdekében az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Baromfi Termék Tanács (BTT). A promóció célja a fehérjében gazdag hús sokféleségének és hasznosságának bemutatása annak érdekében, hogy a mindennapi étkezés részévé váljon. Illetve, hogy a háztartásokat arra buzdítsa, hogy minél több és minél változatosabb formában kerüljön a csirke-, a pulyka-, a liba-, a kacsahús vagy akár a gyöngyöshús és a fácánhús az asztalokra minden nap.

A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, közel 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst és tojást. Magyarországon a baromfihús a legnépszerűbb állati eredetű fehérjeforrás, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a magyarok csaknem 35,5 kilogramm baromfit esznek évente. Ugyan nagy problémákat okozott a koronavírus-járvány a baromfi- és a tojáspiacon, a vendéglátást, a közétkeztetést, a turizmust ért korlátozások miatt, de a háztartások körében továbbra is vezető élelmiszertípusnak számít. Sőt, egyre többen választanak a csirke mellett más szárnyasfajtákat is egy-egy fogás elkészítéséhet.

Egyre népszerűbb a kacsahús?

Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint, a magyarországi vágóhidakon – darabszámot tekintve a baromfifélék csoportjában a liba- és kacsavágás jelentősen (18 és 43 százalékkal) erősödött az alacsony bázisértékhez képest, míg a pulykavágás 13,8 százalékkal gyengült az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Pedig a pulyka is egyre népszerűbb húsnak számít hazánkban, főleg a karácsonyi időszakban.

Forrás: aki.gov.hu
Forrás: aki.gov.hu

Baromfiból 114 millió darabot vágtak 2021 első fél évében, 8,9 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A kacsahús népszerűségének ugrása jól látszik abból is, hogy a baromfivágáson belül a pulykák számaránya 2,6, a kacsáké 15,6 százalék volt. Vágókacsából 17,7 milliót, libából 1,46 millió darabot vágtak 2021 első fél évében. Pulykából pedig közel 3 millió darabot vágtak 2021. I–VI. hóban, 14 százalékkal kevesebbet, mint az előző év első felében.

A gazdaságokat idén is megtépázta a madárinfluenza

Ez az év sem telt el madárinfluenza nélkül, ami brutális károkat okozott számos gazdaságban. November elején két, egymástól független és nagy távolságra lévő Bács-Kiskun megyei telepen, egy pecsenyekacsa törzsállományban és egy hízólúd tartó gazdaságban is madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

A császártöltési, több mint 38 000 pecsenyekacsa törzsállatot számláló állományban a tojástermelés drasztikusan visszaesett, emellett a takarmány és a vízfogyasztás is lecsökkent. Az állatok bágyadttá váltak és megemelkedett az elhullás.

Utóbbi tüneteket tapasztalták a 620 egyedből álló hízólúd állományban is egy jászszentlászlói telepen. A Nébih laboratóriuma mindkét esetben a madárinfluenza vírus H5N1 típusának jelenlétét mutatta ki. Az állategészségügyi szakemberek a jászszentlászlói állomány felszámolását már gyanú alapján megtették. A gazdaságok körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzeteket, valamint meghatározták a megfigyelési körzeteket. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások.

Ezt követően Csongrád-Csanád megyében egy zsombói, 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál a vágóhídi levágást megelőző mintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza H5N1 altípusát. Az állatok vágóhídra szállítását a hatóság megtiltotta, leölésüket elrendelte.

A következő észlelés a Békés megyei Újkígyóson történt. Egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak megemelkedett elhullást, ennél az állománynál is bebizonyosodott a H5N1 altípus jelenléte. Az érintett területen azonnal életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások, az állomány megsemmisítését elrendelte a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

Ezután tovább fokozódott a helyzet, múlthéten a keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. A kastély madárparkjának dolgozói az állatok váratlan elhullására lettek figyelmesek. Egy nap alatt nyolc, majd további négy madár hullott el előzetes tünetek nélkül. A mintákból a Nébih laboratóriuma mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta. Az állategészségügyi szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték.

Sok gazda várt az enyhítésekre

A Nébih közleménye szerint, jelentős mértékben csökkent a madárinfluenza betegség miatt megállapított kitörések száma. Szombati közleményükben kiemleték, fontos eredmény, hogy a leginkább érintett, legnagyobb állománysűrűségű területeken is sikerült a betegséget a védőkörzeten belül tartani. A vágóhidra történő kiszállításokat megelőző tamponvizsgálatok is azt mutatják, hogy a járvány kiterjedését sikerült megakadályozni.

Mindezeket az eredményeket értékelve az országos főállatorvos módosította a Bács-Kiskun megyére és Csongrád-Csanád megye csongrádi, kisteleki és mórahalmi járásaira érvényes intézkedéseket. November 26-tól a védő- és megfigyelési körzeten kívül eső területeken lehetővé vált a víziszárnyasok technológiai mozgatása, akár másik megye korlátozással nem érintett területére is.

A hatóság elsődleges célja továbbra is a járvány mielőbbi felszámolása. Ugyanakkor a baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt az eredmények lehetővé teszik. E szellemben, amennyiben a járványhelyzet a következő napokban is kedvezően alakul, a megfigyelési körzeten belül is lehetővé válhat a mozgatási korlátozások enyhítése.

Ennek fejében: mire számíthatunk a boltokban?

A statisztikák szerint a magyarországi felnőtt lakosság 93%-a szívesen fogyaszt baromfit. A felnőttek 15%-a hetente háromszor is fogyaszt szárnyast, sertéshúst viszont az átlagnál jóval ritkábban, hetente mindössze egy alkalommal - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) nyári piaci jelentéséből.

Persze fogyasztói igények folyamatosan változnak. Szabó Ákos, a hazai baromfiágazat egyik legnagyobb szereplője, a Tranzit Csoport vezérigazgatója korábban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) azt nyilatkozta, hogy a vendéglők forgalma az elmúlt évben visszaesett, a teljes zárás idején gyakorlatilag a nullára csökkent, a kerthelyiségekben engedélyezett vendégfogadás pedig csak mérsékelte a károkat. A kiskereskedelmi láncoknak viszont 20-30%-kal nőtt a forgalmuk a korlátozások idején. A vendéglátóhelyek zárva tartása miatt megnőtt az igény a bolti forgalomban a feldolgozott és konyhakész termékek iránt, például az elősütött csirkére és kacsára is.

Emelett a tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyers termékeken túl egyre népszerűbbek például a félkész termékek, mint például az előre pácolt csirke- és pulykamell és -comb, amelyet egyszerűen és gyorsan lehet otthon elkészíteni.

Lássuk az árakat!

Mivel egyre népszerűbb húsnak számít a kacsa, ezért megnéztük, milyen kiszerelésben és milyen áron vásárolhatjuk meg a magyar boltokban, üzletláncokban. Ehhez első körben a nagyobb áruházláncok online kínálatát néztük meg. Ennek alapján a következő árakra és termékekre számíthatunk:

Tesco:

  • Friss, hízott kacsa bőrösháj (600g) - 999 Ft/csomag
  • Friss, hízott kacsa testháj (600g) - 999 Ft/csomag
  • Friss, hízott kacsamáj - 4627 Ft/csomag
  • Friss, hízott kacsamáj hájjal - 6990 Ft/csomag
  • Kizsigerelt pecsenyekacsa és aprólék (1 db kacsa nyak darabolva, 1 db kacsa zúza, 1 db kacsamáj szívvel) - 999 Ft/csomag
  • Friss, pecsenyekacsa comb és mellfilé bőrrel - 2959 Ft/csomag
  • "A" minőségű friss pecsenyekacsa mellfilé bőrrel - 2499 Ft/csomag

Spar:

  • Bontott pecsenyekacsa csomagolt - 799 Ft/kg
  • Pecsenyekacsa máj lédig - 1599 Ft/kg
  • Pecsenye kacsacomb tálcás - 2079 Ft/kg
  • Pecsenyekacsa szárnytő lédig - 999 Ft/kg
  • Pecsenyekacsa nyak lédig - 499 Ft/kg
  • Pecsenye kacsacomb farrésszel lédig - 1399 Ft/kg
  • Hízott kacsacomb tálcás - 2799 Ft/kg
  • Pecsenye kacsamell bőrös csont nélkül tálcás - 3039 Ft/csomag
  • Pecsenye kacsa far-hát lédig - 399 Ft/kg
  • Hízott kacsa testháj tálcás - 2099 Ft/kg
  • Hízott kacsamell csomagolt - 4699 Ft/csomag
  • Hízott kacsamáj tálcás - 7990 Ft/csomag

Auchan:

  • Kacsa szárnytő - 799 Ft/kg
  • Hízott kacsa testháj - 1382 Ft/kg
  • Hízott kacsamáj - 5592 Ft/csomag
  • Hízott kacsa boros háj - 1382 Ft/kg
  • Hízott kacsamáj (500g) - 3995 Ft/csomag
  • Auchan Prémium Friss hízott kacsamell csont nélkül, bőrrel - 4699 Ft/kg
  • Auchan Prémium Friss hízott kacsacomb - 2799 Ft/kg
  • Auchan Prémium Friss Hízott Kacsamáj testhájjal - 5592 Ft/csomag
  • Auchan Prémium Friss hízott kacsamáj - 7990 Ft/kg

Aldi:

  • Friss, pecsenyekacsa mellfilé bőrrel (420g) - 1279 Ft/db
  • Friss, egész pecsenyekacsa, kizsigerelt, aprólékkal - 999 Ft/kg
  • Friss, pecsenyekacsa comb (480g) - 999 Ft/db

Ahogy azt láthatjuk, a kacsahús borsosabb áron vásárolható meg, mint mondjuk a csirke, de szakemberek szerint érdemes olykor áldozni rá és belecsempészni a hétköznapi étrendünkbe. De, hogy miért érdemes kacsát fogyasztani? Annak is utnána jártunk!

A kacsahús fogyasztásának jótékony hatásai:

  • A kacsahús gazdag szelénben. Ez által jó hatással lehet a fogantatásra, de az idegrendszer és az immunrendszer állapotára is jótékony hatást gyakorol.
  • Akinek vashiányos a szervezet, annak érdemes minél több vizi szárnyast fogyasztani. Ezek a húsok a vas mellett cinkben is gadzagok.
  • Bár a kacsa a zsírosabb húsok közé tartozik, mégis még ez is jó hatással van a szervezetünkre, mert általa csökkenthető a vérben a “rossz” koleszterin szintje.
  • A kacsahús több B vitamint is tartalmaz, van benne B1, B2, B4 és B5 vitamin is, melyek segítik az emésztésünket, a máj- és veseműködést, de segíthetnek az álmatlanság megoldásában is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kacsahús

kacsa

hús

madárinfluenza