Brutális eredményeket ért el a magyar mezőgazdaság: itt a nemzetközi toplista

Agrárszektor   
  Megosztom
Brutális eredményeket ért el a magyar mezőgazdaság: itt a nemzetközi toplista

A 2020-as csökkenés után 2021-ben a legfrissebb becslések alapján a mezőgazdasági munkaerő termelékenységi mutatója enyhe emelkedést mutatott az Európai Unióban. A növekedés megközelítőleg 1 százalékos volt. Ez nagyrészt a termelési értékek alakulását, az inputok magasabb árait és a mezőgazdasági munkaerő stabil mennyiségét tükrözte. Az uniós átlagnál jóval magasabb emelkedés volt tapasztalható Magyarországon, amely ezen a téren az EU27-ek ötödik legjobb eredményét hozta.

A mezőgazdasági ágazatban a munkaerő termelékenysége a teljes munkaidős munkaerő-egyenértékben kifejezett tényezőjövedelemként mérhető. Ez a mezőgazdasági termékekből és szolgáltatásokból a mezőgazdasági ágazatban dolgozó teljes munkaidős munkavállalók egyenértéke által generált nettó hozzáadott érték mérőszáma, reálértéken (inflációval kiigazítva) és indexben kifejezve. Az Eurostat nemrég publikált adatai alapján az Európai Unióban 2021-ben nőtt a mezőgazdasági munkaerő termelékenységi mutatója.

A 2020-as visszaesést követően idén az EU27 tagállamok indexe 0,7%-os erősödést mutatott idén. A munkaerő termelékenységében a legnagyobb növekedést Bulgáriában (32,9%), Írországban (16,4%) és Franciaországban (16,3%) mérték, de a tényezőjövedelem értéke Franciaországban volt a legmagasabb az összes tagállam közül, és az EU teljes bevételének 18,4%-át tette ki. Azonban a „nagy ötös” másik négy országában – amelyek az EU tényezőjövedelmének további felét (49,5 %) adták – mindenütt visszaesés volt megfigyelhető 2021-ben: Spanyolországban 6%-kal, Németország 5,3%-kal, Lengyelország 4,5%-kal, Olaszországban pedig 1,7%-kal csökkent a mezőgazdasági munkaerő termelékenysége.A közép-európai térséget tekintve vegyes a kép. Míg Szlovéniában 19-5%-kal, Romániában 7,8%-kal, Lengyelországban pedig 4,5%-kal csökkent a mezőgazdasági munkaerő termelékenysége, addig Csehországban 0,4%-os, Ausztriában 1,1%-kal, Szlovákiában pedig 3,9%-kal emelkedett ugyanez a mutató. Ennél is látványosabbak azonban a hazai adatok, Magyarországon ugyanis 2021-ben az egy évvel korábbi értékhez képest 6,5%-kal nőtt a munkaerő termelékenysége a mezőgazdasági ágazatban. Ezzel az ország Bulgária, Írország, Franciaország és Portugália (11,1%) után az EU ötödik legjobb eredményét produkálta. Ez annak függvényében is figyelemreméltó eredmény, hogy mezőgazdaság szinte minden területén egyre komolyabb gondokat okoz a munkaerőhiány, különösen igaz ez a zöldség- és gyümölcstermesztési ágazatra. Ennek a problémának a megoldása a jövőben tovább növelhetné Magyarország előnyét a térségben.

2010-hez képest 2021-ben 8%-kal volt magasabb az uniós reáltényezőjövedelem-index szintje. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági munkaerő-ráfordítás mutatója folyamatosan, de összességében mintegy 18%-kal csökkent. Ezek a változások együttesen azt eredményezték, hogy az EU-ban a mezőgazdasági munkaerő termelékenysége 2021-ben körülbelül egyharmadával (32%-kal) volt magasabb, mint 2010-ben. Fontos azonban, hogy a mezőgazdasági munkaerő termelékenységét nem szabad összetéveszteni a gazdálkodó háztartások összjövedelmével vagy a mezőgazdaságban dolgozók jövedelmével.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

agrárszektor

termelékenység

munkaerő