Új funkciót kap Debrecen legendás épülete? Mutatjuk, mi lesz a híres szállodából

24.hu   
  Megosztom
Új funkciót kap Debrecen legendás épülete? Mutatjuk, mi lesz a híres szállodából

Ahogy arról a 24.hu beszámolt, tavaly jelentette be a Mathias Corvinus Collegium (MCC), hogy megvásárolták a szállodát, amit a teljes felújítás után az intézmény egyik vidéki, oktatási helyszínként, kollégiumként, illetve tudásközpontként is szolgáló székhelyeként hasznosítanak majd.

Mint írták, az épület bejárásának eseményén az MCC arról beszélt, hogy az állapotfelmérés után azonnal elindul a felújítás tervezése, aminek során természetesen betartják majd a műemlékvédelmi szabályokat, hiszen céljuk az értékmentés.

A korábbi épületbejárásról ősszel a Növekedés.hu is beszámolt, képekkel teletűzdelt cikkükben a Hajós és Villányi-féle épület belső tereiben beázások látszanak. Nem csoda, hiszen nagyobb fejlesztésre pedig a kilencvenes évek óta nem kerülhetett sor. Ennek ellenére a képzéseket tavaly ősszel elindították a régi szállodarészben. Cikkükben arra is kitértek, hogy a modern bővítmény statikailag rossz állapotú. Ennek alapján az is felmerült, hogy helyére felépítik az első világháború küszöbén oda tervezett másik szárnyat, ugyanis ennek rajzai máig fennmaradtak.

Megvalósulhat az átépítés?

A 24.hu szerint a történeti stílusban való tervezés gondolata egyáltalán nem áll messze a valóságtól, mivel a Mathias Corvinus Collegium által ismeretlen áron megszerzett épületekre néhány nappal ezelőtt kiírták a közbeszerzést. A leírásban szereplő részleteket pedig az Építészfórum szúrta ki:

a hozzáépítést elbontják, az utódnak pedig illeszkednie kell majd a debreceni belváros történeti környezetéhez.

Az MCC által létrehozott Debretinum Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. által közzétett felhívás szerint a jelentkező cégeknek számos feladata lesz, hiszen a koncepciótervek létrehozása, a bontás levezénylése, illetve a környezet rendezése mellett az új építészeti tervek létrehozása sem lesz egyszerű feladat.

A győztesnek az új szárnyban tehetséggondozó központot, diákszállást, illetve mélygarázst és felszíni parkolókat kell létrehoznia, a műemléki védettségű főépületben pedig a for-profit tevékenységeket lehetővé tévő földszinti terek felett egy legalább nyolcvan szobás négycsillagos superior kategóriájú hotelt kell elhelyeznie, úgy, hogy a végeredménynek a fenntarthatóságot tanúsító BREEAM- vagy LEED-minősítést is meg kell majd szereznie

- számolt be róla a portál.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

aranybika

szálloda

átépítés