Most kell cselekedni, különben túl késő: nyárra óriási lehet a baj a Velencei-tavon

HelloVidék   
  Megosztom
Most kell cselekedni, különben túl késő: nyárra óriási lehet a baj a Velencei-tavon

Tó környéki polgármesterek kezdeményezésére született az összefogás, melynek eredményét – egy javaslatot a kormány felé – épp a víz világnapján írtak alá az érintettek Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök támogatásával. Most kell cselekedni szerintük, különben nyáron tarthatatlan lesz a helyzet.

Éppen ezek a hírek voltak azok, amelyek nem engedték, hogy a 100 centiméter körüli (jelenleg alatti) vízállást nyugodt lélekkel figyelhessék a tó környéki településeken élők, bízva abban, hogy a vízszint majd tovább emelkedik, írja a feol.hu.

A tavasz csapadékszegény időszakát még súlyosabb nyár követheti, melynek köszönhetően akár azt a 40-50 centiméternyi vizet is elveszítheti a tó, amit az elmúlt hónapokban sikerült pluszban elérnie

- fogalmazott Tóth István, Gárdony polgármestere, aki elmondta, hogy a víz világnapján ezért is írták alá a közösen megfogalmazott javaslatot a kormánynak. ­Tessely Zoltán közleményében így fogalmazott: „Levélben tájékoztattuk Magyarország Kormányát a Velencei-tó jelenlegi helyzetéről és arról, hogy jelentős csapadék hiányában, a nyári kánikula idejére a tavalyihoz hasonló helyzet alakulhat ki, ezért javaslatot tettünk arra, hogy most kezdjük meg a vízpótlás lehetőségének kiépítését.”

Az előzményekről Tóth István elmondta:

Kezdeményeztük a tó környéki polgármesterek nevében, hogy cselekedjünk, és minél hamarabb jussunk egyről a kettőre. Ennek a kezdeményezésnek állt az élére Tessely Zoltán, aki maga is egyetértett a törekvéseinkkel.

Ezért az a határozott kérésük a döntéshozók felé, hogy tegyék meg, amit lehet. Ha az április eleji esőzések elmaradnak, akkor a tó gyors apadásba kezd, és augusztus végére a tavalyinál is kritikusabb helyzet alakulhat ki.

Ezért, ha szükséges, a javaslatot támogató tó környéki önkormányzatok beszállnak a költségekbe, hogy még ha kisebb mértékben is, de sikerüljön a vízpótlást folytatni

- fogalmazott a gárdonyi polgármester, hangsúlyozva, hogy a cél ezzel reálisan nem lehet az, hogy a régi 160 centimétert elérjék, de legalább a jelenlegi eredményeket megtartsák.

Kardos Ádám, Pákozd polgármestere ugyan nem vízparti település vezetőjeként, mégis fontosnak tartotta, hogy „jó szomszédként” és a tóért aggódóként szintén aláírja a kérést.

Előrelépésre van szükség – szögezte le –, mert nem szerettük volna az utolsó pillanatra hagyni a cselekvést. Külön a települések kevesek ahhoz, hogy eredményt érjenek el, de együtt már tehetünk valamit. Ezért született ez a levél, amit korábbi egyeztetések előztek meg. Nem nézzük tétlenül az eseményeket, s bízom benne, hogy születik megoldás – fogalmazott, kiemelve, hogy fontos lenne ez a halállomány, a tó környezete, a helyi gazdaság és turizmus megóvása érdekében egyaránt.

A támogatók között volt Sukoró is, melynek polgármestere, Mészárosné Hegyi Gyöngyi betegség miatt nem tudott részt venni az aláíráson – Krausz Györgyné önkormányzati képviselő képviselte őt –, de lapunknak ő is elmondta: jelenleg a régió legfontosabb kérdése a vízpótlás megoldása.

Fontos volt ezért, hogy tettekben is megnyilvánuljon a kérésünk, s hogy a folyamat elindulhasson. Nemcsak a régió, de egész Magyarország érdeke az, hogy megóvjuk a tavat. Ezért is örülünk a kezdeményezésnek, melyben az országgyűlési képviselő személyesen jár el.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei-tó

vízhiány

aszály

vízszint

megállapodás