Egekbe szállhat a magyar bor ára? Ezt már a boltokban is érezni fogjuk

Világgazdaság   
  Megosztom
Egekbe szállhat a magyar bor ára? Ezt már a boltokban is érezni fogjuk

A korábban szüretelt fajtákat és a fiatal ültetvényeket viselte meg jobban az idei aszály a Kunsági borvidéken – mondta a VG-nek Frittmann János, a borvidéki hegyközségi tanács elnöke, aki szerint elkerülhetetlen a boráremelés.

Ahogy a porátl írja a Kunsági borvidéken szinte már véget ért a szüret. Ugyan még az idei termésről nincsenek pontos adatok, az biztosra vehető, hogy a tavalyi termésnél is kevesebb szőlőt szüretelhettek le a gazdák. Ahogy tavaly, úgy idén is jelentős mértékben visszavetette a termésmennyiséget az aszály sőt, vannak ugyanakkor olyan területek, ahol gyakorlatilag nem volt termés, illetve egyes ültetvények teljesen kipusztultak. Elsősorban a korai fajtáknál és a fiatal, ennélfogva kevésbé mélyen gyökeredző tőkéknél volt nagyobb mértékű a terméskiesés.

Nagy kérdés, hogy mennyire érinti majd a borfogyasztást a válság. Az bizonyosnak tűnik, hogy a borárakat emelni kell, a borászok megemelkedett input- és energiaköltségei, valamint az elmúlt hónapokban megnövekedett munkabérek miatt. Az eddigi válságok tapasztalata, hogy a borfogyasztás az átlagosnál kevésbé esett vissza, de ezt nem lehet kivetíteni a jelenlegi helyzetre, hiszen ez a válság is más, mint a korábbiak

– mondta Frittmann János, majd hozzátette, azok a borászatok, melyek most nem sikerül árat emelni, azok elbúcsúzhatnak az eredményességétől, vagy veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

borászat

szőlészet

bortermelés

szüret

aszály

kunsági borvidék