Veszélyben a magyar szőlő? Szokatlan jelenség zajlik a villányi és tokaji szőlészetben
Sorra tűnnek fel az ország borvidékein a megműveletlen szőlők, a megoldásra nincs sok idő, az elhanyagolatlan szőlő ugyanis 2-3 év alatt tönkremegy.
Sorra tűnnek fel az ország borvidékein a megműveletlen szőlők, a megoldásra nincs sok idő, az elhanyagolatlan szőlő ugyanis 2-3 év alatt tönkremegy.
Most kiderül, milyen hangulat uralkodik jelenleg a hazai szőlész-borász ágazatban, mik a trendek a tokaj-hegyaljai borvidéken, mi a helyzet most a legendás aszúval, illetve hogyan változtak a fogyasztói szokások az utóbbi időben.
Már megkezdődhetett a korai szőlőfajták szüretelése. Bár az enyhe időjárás kedvez a munkának, az eső viszont lassítja azt. Lássuk, mire számítanak a gazdák az egyes régiókban.
Nagy nap a mai az villányi borvidéken, hiszen elkezdődött a szüret. A legfrissebb fotókon a Szende Pince palkonyai Irsai Olivér szőlőültetvénye látható, ahol már javában zajlik a munka.
A szakértők szerint a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét a szőlőkabóca terjeszti tőkéről-tőkére.
Súlyos munkaerőhiány sújtja az ágazatot, és a termelési költségek is megemelkedtek.
Ahogy tavaly, úgy idén is jelentős mértékben visszavetette a termésmennyiséget az aszály sőt, vannak ugyanakkor olyan területek, ahol gyakorlatilag nem volt termés, illetve egyes ültetvények teljesen kipusztultak.
2021-ben kilogrammonként 96 forint a szőlő felvásárlási átlagára hazánkban, 2022-ben tehát minimum 115 forint körül kell lennie. Az Agrárminisztérium is indokoltnak tartja az árak emelkedését, tájékoztatásuk szerint átlagosan 10-20% kellene nőnie a termelői áraknak is idén.
Az Agrárminisztérium korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.
Érdemes sietni, hisze január 28-ig nyújtható be kérelem szőlő szerkezetátalakítási támogatásra.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elmondta, hogy a szőlészek visszajelzései alapján nagyon jó minőségű évjárat lehet a 2019-es.
Egy olyan történelmi kihívás elé érkezett a termelők társadalma, amely kihívásra, ha nem felel, akkor a hazai szőlőágazat könnyen elsorvadhat.