Retteghet a Pepco és a KiK? Ez a német boltlánc letarolhatja a piacot?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Retteghet a Pepco és a KiK? Ez a német boltlánc letarolhatja a piacot?

Egy éve nyitotta meg első magyarországi üzletét Budapesten a TEDi, ez azonban nem az első bolt volt az országban. Pápán megnyitott a TEDi első üzlete hazánkban. Jelenleg pedig négy boltjuk van a fővárosban, egy pedig Pápán, Hatvanban, Debrecenben, Székesfehérváron, Miskolcon, Berettyóújfaluban, Szegeden, és Zalaegerszegen. Mivel a TEDi-nek már van egy lezárt üzleti éve, már össze lehet vetni a boltlánc teljesítményét a legnagyobb vetélytársaival: a Pepcóval és a KiKkel. Ezt a Pénzcentrum meg is tette, nézzük, mire jutottak.

Ahogy a portál összegezte: a Pepcónak a honlapja szerint jelenleg 230 üzlete van, melyből 30 található Budapesten. A KiKnek több mint 100 üzlete van, ebből 20 van a fővárosban. Ehhez képest a TEDi még kis hálózattal rendelkezik, viszont ez nem feltétlenül marad így sokáig.

A TEDi és a KiK legfőképpen az anyaországukban, Németországban igazán domináns, több mint összesen több mint 5000 boltja van a két cégnek. Pepcót ugyanakkor alig találni Németországban, Lengyelországban viszont 1200 felett van a boltjaik száma – itt viszont jóval kevesebb a TEDi és a KiK. Ahogy a lap kiemelte, Ausztriában a KiK és a TEDi, Romániában vagy akár Magyarországon is a Pepco vezet, de ott van a többi lánc a sarkukban. Úgy tűnik, nagyban folyik a harc az olyan piacokért, mint a szlovák, horvát, olasz, a cseh, a szlovén, vagy akár a magyar: mindhárom lánc jelen van, és terjeszkedik.

A bevétel sokat mond

A bolthálózatok közötti verseny egyik fő fokmérője, ki ért el nagyobb árbevételt, illetve adózott eredményt az utolsó üzleti évében. Nettó árbevételt tekintve is látszik, hogy a TEDi bevételei az utolsó ismert üzleti évükben (2021. május 1. - 2022. április 30.) meg sem közelítik a két vetélytársét. A KiK 23,7 milliárdos, a Pepco 82 milliárdos nettó árbevétele is jelzi az erőviszonyokat. A Pepco 19,6 százalékos, a KiK 23,9 százalékos növekedést ért el árbevételben a megelőző üzleti évükhöz képest.

Hiába viszont a hatalmas értékesítési volumen, ha a kiadások nagyobbak, mint ami befolyt a kasszákba. A Pepco a megelőző üzleti évében kimagasló, 8,1 milliárdos árbevétele után az utolsó ismert tárgyévében (2021. október 1. – 2022. szeptember 30.) közel 2 milliárdos mínusszal zárt. A TEDi szintén negatív adózott eredményt, 470 milliót mutatott fel 2021. május 1. és 2022. április 30 között. A KiK azonban a korábbi csekélyke 183 milliós adózott eredménye után 1,4 milliárdot mutatott fel, ami több mint 6-szoros növekedést jelent.

Hányan dolgoznak ezekben az üzletekben? Milyen fizetést kínálnak ezek a boltok a dolgozóiknak? A Pénzcentrum teljes cikkéből ezt is megtudhatjuk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kik

pepco

tedi

bolt

bevásárlás

üzletek