Így rendeznék a hazai kútkérdést: még ebben a hónapban végleg eldőlhet a sorsuk

HelloVidék   
  Megosztom
Így rendeznék a hazai kútkérdést: még ebben a hónapban végleg eldőlhet a sorsuk

Az Országgyűlés honlapján már elérhető a Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott tervezet, amely rendezné a kútkérdést. Ha a képviselők elfogadják, 2024-től - néhány kivételtől eltekintve - mentesíti a kúttulajdonosokat az engedélyeztetési eljárás alól - írta a napi.hu cikkére hivatkozva az Infostart.


 


 

Megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor jelenleg szükséges bejelentési kötelezettség és engedélyeztetésre sem lesz szükség – tudta meg a Napi.hu. Jövő januártól új, immár hosszútávú kútamnesztia lép életbe: a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak 2024-től automatikusan szabályosnak minősülnek.

A napi.hu összegyűjtötte azokat a változásokat, amelyeket a javaslat tartalmaz. Eszerint:

  • nem lesz szükség engedélyeztetési eljárásra és nem kell bejelenteni azokat az új, vagy már meglévő kutakat, amelyek
  • mélysége nem haladja meg az 50 métert;
  • nem érintik az első vízzáró réteget;
  • háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálnak;
  • és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók. A védendő területekről térkép készül.

A 2024-től életbe lépő könnyítés azokra is vonatkozik tehát, akik új kutat létesítenének és azokra is, akik korábban engedély nélküli, vagy a kiadott engedélytől eltérő kutat üzemeltetnek.

A módosítás értelmében visszakapják a befizetett illetéket és hatósági díjat azok a kúttulajdonosok, akik már elvégezték az engedélyeztetést, de az új szabályok szerint mégsem lennének rá kötelezettek.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról várhatóan még májusban szavaz az Országgyűlés, a szöveg társadalmi egyeztetése már lezárult. Az új szabályok jövő januártól léphetnek érvénybe, amint lejár az év végéig meghirdetett kútamnesztia.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kút

fúrt kutak

kút szabályozás