Figyelem, óriási vízdíj-emelés fenyeget: nagy a baj a rezsicsökkentett árakkal, lépni kéne

24.hu   
  Megosztom
Figyelem, óriási vízdíj-emelés fenyeget: nagy a baj a rezsicsökkentett árakkal, lépni kéne

Kész horror lesz, de a hírek szerint 50 százalékos emelés lenne reális, mert nem fedezi a költségeket a rezsicsökkentéssel befagyasztott vízdíj. Évi 150–200 milliárd forint hiányzik ugyanis a vízszolgáltató cégek költségvetéséből - írta a 24.hu.

A hírek szerint országos szinten egységesítenék a vízdíjakat, és az átlag alatti, illetve feletti fogyasztásra eltérő díjakat állapítanának meg. Szabó Iván víziközműügyekkel foglalkozó ügyvéd a Népszavának a többi között azt mondta, információi szerint a lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres fogyasztásig fizetnének rezsicsökkentett árat, az efölötti rész a gáz- és áramdíjakhoz hasonlóan piaci alapúvá válna - írta cikkében a 24.hu.

Jelenleg az országban mintegy négyezerféle vízdíjat alkalmaznak, így az egységesítés eredményeként egyes településeken olcsóbb, míg másokon drágább lehet az ivóvíz. A Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnöke, Kurdi Viktor információi szerint jelenleg ötszörös különbség is lehet az egyes településeken a lakossági tarifák között, a díjak nagyjából 100 és 500 forint/köbméter között mozognak. De nem zárta ki azt sem, hogy

például egy kistelepülésen maradhatott 67 forint a vízdíj, máshol ugyanakkor előfordulhat akár 670 forintos is.

A lap információi szerint az sem egységes az országban, hogy a vízszámlán szerepel-e alapdíj – egyes településeken igen, máshol nem. Kecskeméten például nettó 120 plusz 98 forint a havi alapdíj, Vecsésen viszont nulla. A víz- és csatornaalapdíj tulajdonképpen rendelkezésre állási díj, annak költsége fedezi, hogyha kinyitjuk a csapot, minden esetben folyjon belőle megfelelő minőségű és nyomású víz, illetve ha lehúzzuk a vécét, akkor a felhasznált vizet mindenkor elvezessék, majd pedig megtisztítsák. És hogy miért nincs mindenhol alapdíj? Ennek oka, hogy korábban az önkormányzatok határozhatták meg a vízdíjakat, és eldönthették, hogy egy- vagy kéttényezős vízdíjat alkalmaznak-e, azaz csak köbméterdíjat, vagy köbméter- és alapdíjat is szednek-e. A rezsicsökkentéssel befagyasztott díjakon azonban már nem változtathattak, így ahol korábban nem volt alapdíj, ott azóta sincs.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint egy igazságos vízdíjrendszerre van szükség, amely ösztönözze a takarékosságot, de biztosítja az alapvető vízszükségletet is.

A víziközművek fenntartásához és felújításához jelentős pénzügyi támogatásra van szükség, mivel a rendszer állapota romlott az elmúlt években. A kormány 150 milliárd forinttal támogatja idén a víziközműveket, de a szükséges összeg ennél jóval magasabb.

A főpolgármester, Karácsony Gergely, az ivóvíz díjának emelését sürgeti a cégeknél, mivel az uniós szabályozás szerint a díjnak a szolgáltatási költségeket és a felújításokat is fedeznie kell.

A 24.hu cikkéből azonban kiderült, hogy a kormány jelenleg nem támogatja a lakossági díjak emelését, és az átlag alatti és feletti fogyasztás szétválasztásáról még nem tárgyaltak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vízdíj

vízdíjemelés