Újra érik a rezsikrízis: hiába minden felújítás, így alig fog csökkenni a rezsid

Pénzcentrum   
  Megosztom
Újra érik a rezsikrízis:  hiába minden felújítás, így alig fog csökkenni a rezsid

Még manapság is a legtöbben túltervezik a klímarendszereiket, fölöslegesen szerelnek be nagyobb teljesítményű berendezéseket - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Tóma János. A Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatója szerint ugyanis a modern építőanyagokkal, szigetelésekkel már jóval kisebb energiával is a megfelelő hőmérsékletre lehet hozni egy-egy helyiséget. A szakember szerint a felújítási támogatás kivezetése is hozzájárult a piac korrekciójához, korábban kb. a vásárlók 30 százaléka vette igénybe a lehetőséget. Kijelentette: komolyabb állami támogatás nélkül a lakosság nem fog nagyobb energetikai felújításokba kezdeni. Arról is beszélgettünk, hogy milyen alapvető hibákat követnek el a felújítók, építkezők manapság, amikor klímaberendezéseket vásárolnak - derült ki a Pénzcentrum interjújából.

Tóma János a Pénzcentrumnak elmondta, hogy a magyar piac nagyjából az európai tendenciákat követi, ennek megfelelően alakulnak a Gree légkondicionálók számai is - amelyek enyhe visszaesést, illetve korrekciót mutatnak. Ahogy említette, az európaitól annyiban tér el a magyar piac, illetve a magyar számok, hogy a támogatási rendszerből kikerül az otthonfelújítási támogatás, így ez a korrekció az előző évekhez képest valamivel intenzívebb. Viszont, ha a támogatási rendszer előtti időszakhoz képest vizsgáljuk a magyar piacot, például a 2020-as évhez viszonyítunk, akkor elenyésző a korrekció.

Arról, hogy mit is jelentett az otthonfelújítási támogatás a klímapiacon a szakember így nyilatkozott:

Ez országosan nagyon eltérő számokat mutatott, egy-egy vidéki országrészben sokkal kevesebbet jelentett, mint mondjuk a fővárosban. A mi piackutatásaink szerint átlagosan olyan 30 százalékkal emelhették meg az eladásokat a felújítást ösztönző támogatások.

Melyek most a legnépszerűbb légkondik?

Kiderült, hogy a vásárlók manapság is egyre tudatosabbak és választják a biztonságot, a komolyabb gyártói háttérrel rendelkező berendezéseket. Ebben a tekintetben nem alakult át a piac, továbbra is a gyári márkákat részesítik előnyben, ezen belül a Gree légkondicionáló piacvezető a világon, illetve Magyarországon is.

Ezen belül most már a tavalyi számokat látva kijelenthetjük, hogy a Gree egyik fűtésre optimalizált zászlóshajója, a Gree Comfort X volt a legnépszerűbb. Idén kezd egyre nagyobb teret nyerni a mesterséges intelligenciával ellátott Smart R modellünk, amivel hosszútávon akár 20% energiamegtakarítás érhető el.

Kivitel, illetve kialakítás tekintetében még mindig a magasoldalfali kialakítású berendezések a legnépszerűbbek, viszont egyre többen érdeklődnek a központi kialakítású berendezések iránt is. Ez alatt értem például a multi berendezéseket, amelyek egy kültéri egységgel és akár négy-öt beltérivel is rendelkeznek, azaz ennyi helyiséget is képesek egy időben lehűteni, kifűteni.

A légcsatornás berendezések is egyre nagyobb teret nyernek, amelyekkel szintén egy központi egységgel több helyiség hűtését és fűtését is meg lehet oldani. Ugyanakkor ezt nem úgy kell elképzelni, hogy évről-évre 10 százalékokat vesz el a magas oldalfali az alapberendezéstől, ez igazából egy lassú tendencia. De kétségtelen tény, hogy most már úgy, mint nyugaton, a központi megoldásokat egyre jobban kezdik átvenni itthon is.

- nyilatkozta Tóma János.

A teljesítmények tekintetében elmondható, közölte a szakember, hogy a nagyobb teljesítményű berendezések felé tolódik el a piac. Mivel ezeket már nemcsak hűtésre, hanem sokszor főként fűtésre is alkalmazzák, így a nagyobb biztonság érdekében inkább a nagyobb teljesítmény felé tolódik el a választás. Hozzáteszem rengetegen túlterveznek sokszor feleslegesen, mert amúgy a mai építőanyagok, háromrétegű nyílászárók, 15-20 centis homlokzati szigetelések pont ennek az ellenkezőjét kívánnák meg.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

otthonteremtés

klíma

klímaszerelés