Orbitális méreteket ölt a kórházak adóssága: jöhetnek a bezárások?

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Orbitális méreteket ölt a kórházak adóssága: jöhetnek a bezárások?

Rekordmértékűnek nevezték a lejárt kórházi adósságállományt az egészségügyi szektor orvostechnikai beszállítói szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon, hozzátéve, hogy a szeptemberi, a 100 milliárd forintot is elérő kintlévőségük már a cégek fennmaradását, működését veszélyezteti.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára elmondta: a kórházi adósságok rendezése évről évre probléma, azonban idén sokkal nagyobb a baj. A korábbi évek kórházi tartozásai 50-60 milliárd forintot tettek ki, idén szeptemberben elérték a 100 milliárd forintot - mondta.

Sok olyan tavaly nyári teljesítés van, amelyet a kórházak még nem fizettek ki, azonban ebben az évben komolyabb a helyzet, ez a 100 milliárd forint a korábbi évek "csúcsértékének" duplája

-tette hozzá Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója. Rádai Tamás szerint a másik probléma, ami súlyosabbá teszi az egyes vállalkozások helyzetét, a "banki környezet". Kiemelte azt is, hogy a jegybanki alapkamat emelkedésével nagyságrendileg 20 százalékos banki finanszírozási költségekkel kell számolni

Az orvostechnikai szektor érdekképviseleti szervezetei üdvözlik azokat a nyári kormányzati lépéseket, amelyek a kórházak tartozásainak enyhítését célozták, azonban ezek a plusz pénzek a beszállítókhoz nem jutottak el. A három szervezet tagvállalataik körében végzett felmérésből kiderült, hogy július óta a cégek 99 százalékának növekedtek a kintlévőségei

- ismertette Tóth Zsolt, a MediKlaszter főtitkára. Hozzátette: az orvostechnikai szektor nem vonja kétségbe az egészségügyi ágazat fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedéseket, de azt kérik, a kórházak gazdálkodási problémáit ne terhelje tovább a kormány a beszállítókra. Jelezték, tévhit, hogy az orvostechnikai eszközöket gyártó cégek az éves áremelkedés mértékét vagy a kintlévőségüket "beárazva" emelni tudják áraikat, ez a tenderek miatt nem lehetséges.

A tenderek az ár tekintetében rugalmatlanok, a verseny erős, ezért a szállítók a legalacsonyabb árakra törekednek. Az árfolyamingadozást vagy az inflációt év közben nem lehet beépíteni az árakba

- mondta Jóbai Zsolt, az OSZ alelnöke. Az orvostechnikai ágazatban 1500 - többségében kis- és középvállalkozás - tevékenykedik, 500 milliárd forint értéket állítanak elő és 42 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kórházak

adósság

problémák

bezárások

egészségügy

hellovidek