Nemzetközi szintre emelkedett a vidéki magyar kutatóközpont: 81 milliárdos projekt valósult meg

MTI   
  Megosztom
Nemzetközi szintre emelkedett a vidéki magyar kutatóközpont: 81 milliárdos projekt valósult meg

Nemzetközi kutatási konzorcium, az ELI ERIC (Exterme Light Infrastructure European Researh Infrastructure Consortium) vette át a szegedi lézeres kutatóközpont üzemeltetését, az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá.

Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója elmondta, a megállapodás révén a konzorcium többségi üzletrészt szerez az ELI HU Nonprofit Kft.-ben, és ezzel átveszi az intézmény üzemeltetésének és finanszírozásának felelősségét. A megállapodással tízéves terv valósult meg, egységes szervezetben működhet az Exterme Light Infrastructure keretében létrehozott szegedi és prágai intézet.

További országok is csatlakozhatnak a konzorciumhoz

Az ELI ERIC tagja Magyarország mellett Olaszország, Litvánia és Csehország és megfigyelői státuszban részt vesz benne Németország és Bulgária is. A megállapodás megnyitja a lehetőséget az előtt, hogy további országok is csatlakozzanak a konzorciumhoz a létesítmények működtetése és fejlesztése érdekében - tudatta a szakember.

A szegedi ELI ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) világszínvonalú létesítmény, kitűnő szakemberekkel, ezt mutatja, hogy a 2023-as fizikai Nobel-díjjal elismert kutatók közül, Krausz Ferenc és Anne L'Huillier munkája is közvetlenül kapcsolódik az intézethez - hangsúlyozta a szakember.

A kutatóintézet a jövőben is szorosan együttműködik majd a Szegedi Tudományegyetemmel

- közölte Allen Weeks.

Lezárult a kutatóközpont létrehozásának folyamata

Szabó Gábor, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, lezárult a kutatóközpont létrehozásának folyamata, létrejött az a forma, melyet kezdettől fogva terveztek. Az ELI ERIC biztosítani fogja a működtetési keretet, amely képes a fenntartáshoz szükséges finanszírozás bevonására a konzorcium jelenlegi és a jövőben csatlakozó tagjaitól.

Az ELI-ALPS elsődleges küldetése, hogy ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját tegye hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos közösség különböző felhasználói csoportjai számára. A létesítmény küldetésének másik fő eleme a nagy csúcsintenzitású és nagy átlagteljesítményű lézerek tudományos és technológiai fejlesztésének elősegítése.

81 milliárd forintból valósult meg a projekt

A kutatóközpont kivitelezési munkálatai 2014 tavaszán kezdődtek. A kutatóközpont épületegyüttesének teljes szintterülete mintegy 24,5 ezer négyzetméter. Az első lézerek telepítése 2017-ben történt meg. A projekt során beszerzett különféle hullámhosszú, impulzusú és intenzitású lézerek, másodlagos források és kísérleti állomások tervezését, kivitelezését és beüzemelését az ELI ALPS munkatársai végezték hazai és külföldi partnerekkel együttműködve. A központ kialakítása és a kutatási berendezések tervezése, kivitelezése és beüzemelése - az előkészítést is beleértve - mintegy 81 milliárd forintból valósult meg.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szegedi tudományegyetem

lézerkutatás

tudomány

kutatás

gazdaság