Gyengén teljesít a magyar éghajlatvédelem: erre lenne szükség a változáshoz

HelloVidék   
  Megosztom
Gyengén teljesít a magyar éghajlatvédelem: erre lenne szükség a változáshoz

Hatvannégy ország közül Magyarországot a 46. helyre rangsorolja az Éghajlatváltozási Teljesítési Mutató (CCPI 2024), amelyet a mai napon hoztak nyilvánosságra Dubajban, az ENSZ 28. klímacsúcsán. A CCPI azt jelöli, hogy az elmúlt évben mennyi haladást értek el az egyes országok az üvegházhatású gázok csökkentése, a megújuló energiák elterjesztése, az energiafogyasztás mérséklése és a hatékony éghajlatvédelmi stratégiák megalkotása terén.

A Germanwatch nevű német civil szervezet által összeállított CCPI szerint egyetlen ország se érdemelte ki a kiváló helyezést. A legjobb három országnak Dánia, Észtország és a Fülöp-szigetek bizonyult, a legrosszabbnak pedig az Egyesült Arab Emírségek, Irán és Szaúd-Arábia.

Nincs valódi jele az elkötelezettségnek?

A CCPI szakértői szerint Magyarországon nincsenek gyakorlati jelei annak, hogy a kormány elkötelezett lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának olyan mértékű csökkentése mellett, amely megfelelne az európai uniós célkitűzéseknek. Nincs érdemi program a lakóépületek energetikai korszerűsítésére. Az ezt ösztönző új jogszabályi rendelkezések elfogadását többször elhalasztották. A kormány tavaly újra kitolta a közel nulla energiaigény követelményszint kötelezővé tételét, amely jelen állás szerint csak 2024 közepétől lesz érvényes.

A felülvizsgált Nemzeti Energia és Klíma Terv 2050-re 43 százalékos csökkenést irányoz elő a közlekedési energiafogyasztásban, ugyanakkor a személygépkocsi-forgalomnak a másfélszeresre, a tehergépkocsi-forgalomnak pedig a kétszeresére növekedését vetíti előre, de semmit nem mond arról, miként oldaná fel ezt az ellentmondást. Jelenleg viszont az önkormányzatok nehezen tudják működtetni a tömegközlekedési szolgáltatásokat, mivel a kormány csökkentette a pénzügyi támogatásukat. A kormány a helyi közösségek és civil szervezetek tiltakozása ellenére 2023-ban 10 mellékvasúti vonalat zárt be. Ugyanakkor kedvező, hogy bevezették a repülőjegyadót (bár ez meglehetősen szerény), és folytatódott néhány nagyobb vasútvonal rekonstrukciója és a régi gördülőállomány cseréje.

Nagyobb anyagi ráfordításra van szükség

A kormánynak a jelenleginél sokkal nagyobb összegeket kellene fordítania egyebek mellett az épületek korszerűsítésére, valamint a közösségi közlekedés, illetve a vasút finanszírozás, továbbá azoknak a rászoruló háztartásoknak a pénzbeni támogatására, amelyeket fájdalmasan érintenek az elkerülhetetlen változásokkal járó terhek. Ehhez a forrásokat a súlyosan környezetszennyező, egészségkárosító tevékenységek támogatásának megszűntetésével, illetve fokozott megadóztatásával szükséges előteremteni, amire a szervezetünk már évtizedek óta konkrét javaslatokat tesz

– jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Hiába a napenergia használatának ugrásszerű növekedése, a megújulók döntő részét továbbra is a szilárd biomassza, azon belül is döntő részt a tűzifa adja. A kitermelt tűzifa mennyiségének egyharmadát erőművek tüzelik el, alacsony hatásfokkal, és ezért még támogatásban is részesülnek. Ha ehelyett a lakossági tűzifa-felhasználók energiahatékonysági beruházásait támogatnák, a levegőminőség mellett a tűzifa-kitettségükön is jelentősen javítani lehetne

– tette hozzá Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.

A Germanwatch által végzett pontozás 80 százaléka statisztikai adatokon alapszik, míg a maradék 10-10 százalék a belföldi és a nemzetközi klímapolitikai törekvések értékéléséből adódik össze. A jelentés magyarországi szakértői közül Harmat Ádám, Lukács András és Perger András járult hozzá, hogy a nevüket nyilvánosságra hozzák.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

wwf

éghajlatváltozás

környezetvédelem

gazdaság

klímaváltozás