Egy halom pénzt kapott ez a vidéki település: erre költötték a támogatást

MTI   
  Megosztom
Egy halom pénzt kapott ez a vidéki település: erre költötték a támogatást

Csaknem 1,3 milliárd forintból valósíthat meg hét fejlesztést a Békés vármegyei Gyomaendrőd. A beruházás részeként többek között szociális bérlakásokat és játszótereket is kialakítanak, emellett  köztéri kamerarendszereket is kiépítenek.

A négycsoportos Százszorszép Óvoda fejlesztése - ahova 96 gysermek jár - már be is fejeződött - mondta Toldi Balázs (független). Beépítették a padlásteret, így nettó 213 négyzetméternyi új helyiség jött létre. Felújították a gépészeti- és a villamossági rendszert, valamint a játszóudvart; bővítették a tálalókonyhát. A földszinten egy új foglalkoztató helyiséget alakítottak ki, és napelemes rendszert is telepítettek. A fejlesztésre 144 millió forintot nyertek el.

Több projekt is érinti a 12 ezer lakosú városban az úgynevezett cigányvárosi részt. A szociális városrehabilitáció elnevezésű projektet 152 millió forintból valósíthatják meg 2025 őszéig. A program szociális bérlakások és játszótér kialakítását, parkosítást, köztéri kamerarendszer kiépítését, egy illegális szemétlerakóhely felszámolását, a közösségi ház fejlesztését, valamint szociális mosoda kialakítását foglalja magába.

Ugyanerre a területre kaptak 228 millió forintot, amiből egyéni szocializációs fejlődésre és közösségépítésre, konfliktuscsökkentésre épülő edukációs és közösségi programokat valósíthatnak meg 2027 február végéig.

150 millió forintot nyertek el a helyi szociális infrastruktúra fejlesztésére. Az összegből - amelyet 2026 február végéig kell felhasználni - a Gyomaendrődi Család- és Gyermekjóléti Központ, illetve a Térségi Szociális Gondozási Központ infrastrukturális fejlesztését tervezik, kialakítanak egy speciális tornaszobát beteg ellátottak számára; és elsősorban eszközöket (kerékpárokat, mobiltelefonokat, egy gépkocsit) vásárolnak az intézményeknek - mondta a polgármester.

A zöld- és kulturális infrastruktúra fejlesztését 2025 február végéig kell elvégezni 208 millió forintból. Lakótelepi játszótér és járdák felújítása, 22 parkoló építése szerepel a tervek között, megújul 6500 négyzetméternyi zöldfelület. Emellett a Határ Győző Városi Könyvtár és a Szent Antal Népház épületeinek homlokzatát felújítják; a Kállai Ferenc Művelődési Központ bizonyos részeit átalakítják, és eszközöket szereznek be.

A Kállai Ferenc Művelődési Központ egy másik pályázaton elnyert 120 millió forintot energetikai fejlesztésre is: szigetelésre, nyílászárócserére, világításkorszerűsítésre és napelemes rendszer telepítésére. Toldi Balázs elmondta, várhatóan jövő év első negyedévében befejeződik a kivitelezés.

A turizmus fejlesztésére 292 millió forintot kaptak, amelyből szintén 2025 február végéig két fejlesztést hajtanak végre. A Fűzfás-zugi holtágon kialakított horgász versenypályán egy 170 négyzetméteres kiszolgáló létesítmény épül, amellyel a horgászturizmust szeretnék fellendíteni.

A gyomai városrészen található tájházban - felújítást és belső átalakítást követően - a Gyomán született Kállai Ferenc nevéhez köthető Tanú című filmben látható gátőrház elevenedik majd meg. A szomszédos épületben vadászati kiállító tér és közösségi tér lesz, ahol a vitéz Váry József vadászati életútját és a településre hagyott vadászati hagyatékát mutatják majd be. A polgármester tájékoztatása szerint ennél a projektnél csak jövő év elején várható a közbeszerzés kiírása.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

fejlesztés

gyomaendrőd

békés megye