Végre alakul a helyzet: újra hajózható egy fontos magyar víziút

infostart.hu   
  Megosztom
Végre alakul a helyzet: újra hajózható egy fontos magyar víziút

A Sió-csatorna megnyitása 4 vízijárműnek is lehetőséget ad arra, hogy használják ezt a víziutat - adta hírül az Infostrat.

Ahogy a HelloVidék is beszámolt róla, napok óta "óvatosan" engedik a vizet a Balatonból a Sió-csatornán keresztül. Erre azért volt szükség mert a tó már a nyári szabályozási szintet is meghaladta. Az InfoRádióban Siklós Gabriella, a vízügy szóvivője most arról beszélt, hogy "a Kaposon, illetve a Nádor-csatornán is folyamatosan sok víz érkezik, ezért a december 27-én megkezdett eresztésnek jelenleg alig van hatásra a tóra". A Sióból 15 köbméter víz érkezik a Dunába másodpercenként, ami elhanyagolható mennyiség a folyam vízhozamához képest, ezért nem befolyásolja az árhullám levonulását.

Az Infostart azonban kíváncsi volt arra is, hogy a napok óta tartó leeresztést kihasználják-e vízijárművek". Annyit tudtak meg a Siklós Gabriellától, hogy

szóban eddig völgymenetben (Duna felé) 2 kishajó és 1 uszály, hegymenetben egy hajó tulajdonosa jelezte igényét hajózási szándékkal. Amennyiben írásban is megerősítik azt, akkor ezt követően kerülhet sor a hajózási program meghirdetésére. Ugyan is a jelenlegi 15 m3/s-os vízeresztés már elegendő a biztonságos hajózáshoz.

Ezek után kérdés, hogy meddig tart még a leeresztés? Ez függ az időjárástól és hetente elemzik a helyzetet, pontosabban "heti rendszerességgel készül előrejelzés a Balaton vízállására vonatkozóan". A döntésnél mindig azt veszik figyelembe, hogy minél több vizet tudjanak tartalékolni a nyári időszakra úgy, hogy az ne veszélyeztesse sem a Balaton-parti településeket, sem a Sió-menti gazdákat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sió

sió-csatorna

hajózás

balaton