Különös dolok zajlik a hazai gyártóiparban: így oldanák meg a munkaerőhiányt?

HelloVidék   
  Megosztom
Különös dolok zajlik a hazai gyártóiparban: így oldanák meg a munkaerőhiányt?

Egy friss felmérés szerint évente körülbelül 1000 ipari robotot helyeznek üzembe Magyarországon, így a gyártóiparban 10 ezer dolgozóra már jóval több mint 100 robot jut idehaza.

A terület egyik hazai szakértője szerint a következő években hazánkban is a globális trendeknek megfelelő, évi 8-10%-os bővülés várható e téren, és egyre nagyobb arányt képviselnek majd az úgynevezett kollaboratív, emberekkel együttműködő robotok, ami nemcsak a hatékonyságnövelés útját kereső vállalatok, hanem a munkavállalók számára is jó hír.

Azt látjuk, hogy a kkv-szektor egyre nehezebben tud lépést tartani a munkaerő drágulásával. Januártól 15%-kal emelkedett a minimálbér, és ha a hivatalos, 17,6%-os inflációra gondolunk, akkor sok helyen ennél is nagyobb emelést várhatnak el a dolgozók. Ha ehhez hozzátesszük a számos iparágat érintő munkaerőhiányt, akkor az egyik legkézenfekvőbb megoldásnak az automatizáció tűnik

– kezdte Markos András, a Hesse Trade Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Az eredetileg a nyomdaiparban tevékenykedő cég több mint egy éve alapította meg robotüzletágát, és integrátorokkal együttműködve ipari robotokkal, robotkarokkal, automata targoncákkal kapcsolatos projekteket valósítanak meg a legkülönfélébb szektorokban; a robotizáció ugyanis minden ágazatot érint, ha nem is egyformán. A McKinsey&Company már egy 2018-as tanulmányában úgy kalkulált, hogy Magyarországon a termelésben dolgozók feladatainak 82%-a automatizálható, az anyagmozgatás, szállítás terén pedig ez az arány 74%.

Mivel a trend töretlen, mostanra minden 70. gyártóipari munkásra juthat 1 robot itthon. A globális átlag a riport szerint 141 volt, amit a környező országok közül Szlovákia (143), Csehország (168), Ausztria (196) és Szlovénia is (249) felülmúlt, míg Lengyelország (63), Románia (33) és Bulgária (23) számai jócskán elmaradtak a 115-ös magyar értéktől.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

robot

felmérés

magyarország