Döbbenetes látlelet a vidéki Magyarországról: eltűnt több ezer hektár konyhakert, de mégis miért?

Agrárszektor   
  Megosztom
Döbbenetes látlelet a vidéki Magyarországról: eltűnt több ezer hektár konyhakert, de mégis miért?

Magyarországon a konyhakertek aránya az ezredforduló óta folyamatosan csökken: míg 2000-ben még 102 ezer hektárt műveltek így, az agrárterület 2,3 százalékát. Ez 2019-ben 38,6 ezer hektárra, a mezőgazdasági terület 0,9 százalékára mérséklődött. Ekkor következett be a nagy esés: 2020-ban már csak 3,1 ezer hektár konyhakert volt Magyarországon, 0,1 százalékos arányban. Mégis mi történik itt? Ennek járt utána az Agrárszektor.


 

A negatív tendencia a 2022-23. évi nagy élelmiszerár robbanást nem indokolja, hiszen már jóval korábban elkezdődött a kertek eltűnése. Sokkal nagyobb szerepe van ebben a kiskereskedelmi láncokra kivetett különadóknak, amiket természetesen a cégek át tudnak hárítani a vevőkre, mindenféle tilalom ellenére is - nyilatkozta az Agrárszektornak Némethné Dr. Pál Katalin a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője. A szakember ugyanakkor hozzátette, természetesen nem tesz jót az élelmiszeráraknak a nagy boltok korlátozása sem, hiszen így a fix költségeket kisebb területen és forgalom mellett kell kitermelni a cégeknek. A kisboltok ezért adják mindig drágábban az árut. Mindemellett a magyar eredetű termékeknek gyakran magasabb az áruk, mint az importé, tehát a magyar gazdák védelme behozatali korlátozásokkal a magyar fogyasztók számára drágítja a termékeket.

A konyhakerteknek a kényelem lett a vesztesei

Az elmúlt két év igen magas inflációját szinte minden cég és magánszemély megérzi még most is a pénzügyi helyzetén. A különféle termékcsoportok között az élelmiszerek ára kimagaslóan emelkedett, ami érzékenyen érintette a lakosság nagy részét, hiszen míg például egy autó, bútor, vagy ruhavásárlás halasztható, az élelmiszerek esetén ez nem opció, mert enni mindennap kell. Az áremelkedések miatti csökkenő kereslet pedig a kereskedelmi szektort érintette érzékenyen. Az infláció mostanra lecsökkent, de az árak többségében magasak maradtak.

Körülbelül az 1990-es évekig a falusi házak melletti portákon a család ellátását részben megoldó konyhakertek jellemzőek voltak, de a városi emberek közül is nagyon sokan rendelkeztek nyaralóval, hétvégi házzal, aminek a kertjében zöldségeket, gyümölcsöket termesztettek. Egy 150 négyzetméteres területen már családi mértékben jelentős mennyiségű zöldség termeszthető meg, ennek ellenére körülbelül 30 évvel ezelőtt elkezdődött egy negatív folyamat. A haszonkertek száma csökkenni kezdett és helyüket a kevesebb munkával fenntartható - de élelmiszert nem adó - gyepesített területek és díszkertek vették át. Napjainkban már a falvakban is alig lehet látni konyhakerteket

- közölte a lappal Dr. Szent-Miklóssy Ferenc, aki 1967-től volt a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének a tagja, később alelnöke, majd 1995-2020. között pedig az elnöke. Aki hozzátette, a boltokban a zöldség-gyümölcs választék bővülésével, azzal, hogy a korábban szezonális termékek is állandóvá váltak (télen is lehet paprikát, paradicsomot, uborkát kapni) az emberek rászoktak erre a kényelemre, mert tényleg egyszerűbb megvenni ezeket, mint megtermelni. Az emberek érdeklődése is változott, míg korábban a kert az aktív kikapcsolódás színtere volt, ma már sokkal többféle tevékenység létezik melyek elvonják a figyelmet a házikerti termesztéstől, ami egy hasznot is hozó, de alapvetően szabadidős tevékenység volt.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható, ITT.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

mezőgazdaság

konyhakert