Mi történik a magyar vizeken? Közel 20 mázsa haltetemet gyűjtöttek össze eddig a halőrök

HelloVidék   
  Megosztom
Mi történik a magyar vizeken? Közel 20 mázsa haltetemet gyűjtöttek össze eddig a halőrök

Mintegy 20 mázsa haltetemet gyűjtöttek össze horgászvizeken a vármegyei horgász szövetség halőrei az elmúlt hetekben. A busák pusztulása természetes jelenség, a halőrök az ATEV vásárhelyi telepére szállították valamennyit - írta meg a delmagyar.hu.

A lapnak Oláh Szabolcs, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta:

Nem vízminőségi probléma, vagy betegség miatt pusztultak nemrégiben a busák térségi vizekben. Ráadásul ekkora mennyiségnél távolról sem nevezhető tömegesnek a jelenség; eddig összesen nagyjából 20 mázsa haltetemet emeltek ki a halőrök Maty-éri víztározó, a Mártélyi Holt-Tisza és az Atkai Holt-Tisza vizéből.

Mint mondja tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának, és a hirtelen bekövetkező felmelegedés is kedvezett a szerves anyagok bomlásának, algák felszaporodásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet.

Azokon a vizeken, ahol nagyobb mennyiségben élnek busák, a jelenséget fokozza a hideg vízi táplálékhiány, így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el

- mondta Oláh Szabolcs, majd hangsúlyozta,

Hozzátette, mindenkinek érdemes azért figyelni, aki víz közelében jár. Éppen ezért felhívta a figyelmet, mi a teendő, ha mi is haltetemet látunk.

Arra kérünk mindenkit, ha bódult egyedeket, friss tetemeket, azokon külső élősködőket, sebeket fedeznek fel, keressék fel a területileg illetékes halőröket

- emelte ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

haltetem

halpusztulás

tömeges halpusztulás