Bejött a magyar gazdák számítása: ez a növény lehet az idei év nagy nyertese

Agrárszektor   
  Megosztom
Bejött a magyar gazdák számítása: ez a növény lehet az idei év nagy nyertese

Egyre többen látják be a szója előnyeit tervezhetőség, a kiszámíthatóbb termelhetőség, az értékesíthetőség és úgy általában a jövedelmezőség szempontjából. De vajon hogyan látják a helyzetüket a gazdák?

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a szója vetésterülete Magyarországon, 2024-ben egészen rendkívüli, 26 százalékos növekedést lehetett megfigyelni ennél a kultúránál, amellyel idén mintegy 72 ezer hektáron foglalkoznak a magyar termelők - mondta Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője az Agrárszektornak.

2022-re ez lecsökkent 67,6 ezer hektárra, 2023-ban pedig a végleges vetésterület ennél – a 2022-es rendkívüli aszály ellenére sikeresnek mondható országos teljesítményét látva szinte érthetetlen módon - jóval szerényebb, 58 ezer hektár lett.

A szakember ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a 2023-as év sikere után Európában, de Magyarországon is ismét emelkedést mutat a szója vetésterülete: idén 73,8 ezer hektáron foglalkoznak fővetésben ezzel a növénnyel itthon a gazdák.

Bene Zoltán beszélt arról is, hogy a szója jól bírja a fejlődésének kezdeti szakaszában jelentkező aszályos időjárást, így nem is a mostani, hanem majd az augusztusi időjárás fogja meghatározni a jövőjét. A szakember szerint most még korai lenne bármit is mondani, de az kijelenthető, hogy az ország legnagyobb részében a talajok vízellátottsága megfelelő, és ahol nem voltak árvizek, ott nincs jelentős probléma az állományokkal.

Ha kíváncsi vagy a teljes cikkre KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

szója

növekedés

termesztés