Kilőttek az árak: ennyibe kerül egy esküvő 2024-ben Magyarországon

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Kilőttek az árak: ennyibe kerül egy esküvő 2024-ben Magyarországon

Az esküvői szolgáltatások piaca mindig is az egyik legdinamikusabban változó terület volt, ahol a gazdasági ingadozások közvetlenül érintik a szolgáltatókat és az ügyfeleket egyaránt. A 2024-es év különösen kihívásokkal teli: a költségek emelkedése és a házasságkötések számának csökkenése jelentős nyomást helyezett a szektorra. Ebben a környezetben felkerestünk az esküvői szolgáltatókat, hogy megosszák velünk tapasztalataikat és stratégiáikat. A válaszok sokszínűek voltak, de egy közös téma kirajzolódott: a minőség és az érték továbbra is kulcsfontosságú a párok számára, és a szolgáltatóknak alkalmazkodniuk kell, miközben megőrzik az integritásukat egy egyre versenyképesebb piacon.

A gazdasági változások mindig is jelentős hatással voltak a piacokra, és az esküvői szolgáltatások területe sem kivétel. A 2024-es év kihívásokkal teli a szektor számára, amelyet a költségek emelkedése és a házasságkötések számának csökkenése jellemez.

Megkeresésünkre Abonyi Attila (dj), az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének alelnöke elmondta, hogy vállalkozási költségek emelkedése és a házasságkötések számának több mint 35%-os csökkenése miatt a szolgáltatóknak emelniük kellett áraikat, miközben a piac zsugorodott. Ez a helyzet különösen érinti azokat, akik a korábbi években tartalékaikat használták fel. A változások mértéke szektoronként eltérő.

Az egyik legnagyobb hiba, ha valaki egy folyamatos árcsökkentéssel szeretne talpon maradni. Ez lehet, hogy pillanatnyilag jó megoldásnak tűnik, azonban ennek egyenes következménye a túlterheltség, az így is csökkenő haszon, a fáradtság, a minőségromlás, és a kiégés, amely után a párok egy minőségileg gyengébb szolgáltatást kapnak. Vagyis ezzel az esküvők minősége és színvonala fog jelentősen csökkenni.

Ennek egyik sajnálatos velejárója már tapasztalható is. Egyre több a minőségre nem igazán adó, magát szolgáltatónak valló hiéna a piacon. Ennek a kárát pedig a párok sajnos csak az esküvőn, vagy az esküvők után érzékelik.

A gazdasági változások jelentős hatással voltak az esküvői szolgáltatások áraira. Különösen a helyszínek és a catering szolgáltatók érezhették meg a költségnövekedést, amit áremeléssel igyekeztek ellensúlyozni, ami jóval meghaladhatja a 20-25%-ot. A többi szolgáltatási területen is változatosak a terhek, így az árazás is egyedi lehet.

A házasulandó párok számára az élet nem vált könnyebbé, ami a kislétszámú esküvők számának növekedésében is megmutatkozik. Fontos, hogy észszerűen válasszanak szolgáltatót: nem az drága, ami minőséget nyújt, hanem ami kevesebbet ad, mint amennyit kér. A gazdaságosság szempontjából érdemes megfontolni, hogy valójában mit kapnak a befektetett összegért.

A párok egyre inkább a kisebb létszámú esküvőket részesítik előnyben

Fontos tudni, hogy minden szolgáltató kapacitásának vannak határai, és ha ezeket nem érik el, a kevesebb esküvőből kell fedezniük a költségeiket, ami áremelkedést okozhat. Pozitív hír, hogy a KSH adatai szerint 2024 első negyedévében 13%-kal több házasságkötés történt az előző év azonos időszakához képest, ami reményt ad a jövőre nézve.Felkerestünk külön esküvői szolgáltatókat is, hogy megosszák velünk tapasztalataikat.

Kovács Szabolcs esküvői fotós és ceremóniamester szerint az árak emelkedése mindkét területet érinti, amely mindig kihívást jelent, különösen a gyorsan változó piaci körülmények között. A szerződések korai megkötése korlátozza a rugalmasságot, és nehezíti az árak azonnali kiigazítását a költségnövekedéshez.

Az új, alacsonyabb árakkal versenyző szereplők még bonyolultabbá teszik a helyzetet, mivel az ügyfelek gyakran csak az árat veszik figyelembe, figyelmen kívül hagyva a minőséget. Fix díjazású ceremóniamesterként a rugalmasság korlátozott, de a jövőbeni árstratégia módosítása még mindig lehetséges lehet. A túl sok csomagajánlat zavaró lehet az ügyfeleknek, ezért fontos, hogy világosan és egyszerűen legyenek kommunikálva a szolgáltatások. Fotósként széles skálájú szolgáltatásokat kínál, amelyek az elvárásoktól függően változnak. A képkovács.hu weboldalon minden információ nyilvánosan elérhető.

A költséghatékony alternatívákat korlátozza a fix árak és a magas szezonális díjak. A kis létszámú esküvők népszerűsége emelkedik, ahol a párok maguk díszítik a helyszínt, és kevesebb felhajtást terveznek, hogy csökkentsék a költségeket.

Budai Krisztina, a "Minden, ami esküvő Ruhaszalon tulajdonosa elárulta, hogy a gazdasági helyzet ellenére 2024-ben is 2023-as árakon értékesítik vagy bocsátják bérlésre a ruháikat. A 2023-2024-es időszakban a hozzájuk érkező menyasszonyok szerint sokkal inkább arra koncentrálódott a költségvetésük, hogy a ruhán és a gyűrűn húzták meg a spórolási lehetőséget, így erre kevesebb pénz jutott.

A ruhaszalonban bérlési és vásárlási lehetőség is van, így többször kerül sor bérlésre, mivel az jóval olcsóbb.

Az átalakítás ára sokkal kedvezőbb, mint a vásárlási ár. Ezen kívül rugalmas árazási lehetőség még náluk az, ha a ruhája mellé fátylat választ vagy gyűrűpárnát. Ilyenkor, a két említett termék közül valamelyik ingyen van számára.

Többször készítenek ruhát koszorúslányoknak, melyen spórolási lehetőségként említik meg az anyagok nagykereskedésben történő vásárlását. Ilyenkor, még ha a koszorúslányok ruháihoz nincs is szükség pl. 50 méter anyagra, akkor is megvásárolják, mivel így kedvezményes áron tudják megvenni az anyagot a ruhához és emiatt, valamint a minőség miatt, ajánlják szalonjukat másoknak is. A megmaradt anyagokból egyedi ruhákat készítenek, így nem megy kárba az sem. Ki is szállnak helyszínre lemérni a koszorúslányokat a ruhák elkészítéséhez, így ők ezzel időt és pénzt, energiát spórolnak.

A legnagyobb árnövekedést az éttermek és szálláshelyek árain tapasztalták

Jelen gazdasági helyzetben az áremelkedés az esküvői szférában stagnálni látszik, leginkább tavaly ugrottak meg hirtelen a szolgáltatók árai. Tapasztalataik szerint az esküvői trendekben idén széles a skála, mert előtérbe kerültek a visszafogott színek mellett a színes menyasszonyi ruhák is.

Többször vannak esküvők már hétköznap, valamint arra is van példa, hogy pénteken van a polgári esküvő, szombaton pedig a lakodalom.

Torjay Attila fotós elmondta, hogy kis mértékben emelt az árain, de igyekezett ezt úgy tenni, hogy benne maradjon a megfizethető kategóriában. A fotós csomagok tartalmát kis mértékben megváltoztatta, kikerültek termékek, a rendelkezésre állási időt módosította, de abszolút rugalmas árképzés jellemzi, nincsenek kőbe vésett fix árak.

Szerinte a fotós videós/cinematográfus szolgáltatóknál legnagyobb az áremelés, ugyanis ők még utómunkáznak az elkészült anyagon. Ez pár naptól pár hetes többlet munkát is jelenthet. Valamint a fotós-videós szolgáltatóknak legnagyobb az eszköz költsége/szervíz díja, így náluk a legnagyobb az áremelés.

Meglátása szerint a gazdasági környezet még mindig kedvezőnek mondható, annak ellenére, hogy az infláció beindított bizonyos mozgásokat. A párok egyre inkább az igényes szolgáltatókat keresik, viszont a középkategóriában óriási versenyhelyzet alakult ki, ez köszönhető annak is, hogy rengetegen szeretnének fotósok-videósok lenni. Pár évvel ezelőtt még szakmához kötötték ezen vállalkozásokat, most már bárki lehet fotós vállalkozó. Ez a szakma felhígulásával járt, és megjelentek a kókler esküvői szolgáltatók a piacon.

Esküvői fotósként van olyan ajánlatcsomagja, amely kevesebb rendelkezésre állást biztosít, kevesebb fotóval, de jóval kedvezőbb áron, mint egy teljes esküvői fotóscsomag. A 2024-es évet szolgáltatói szemmel, már lezártnak tekinti. Személy szerint jó évet zárt, sok munkája volt/lesz. A 2025-ös foglalások időszakát éli most, bizakodó a jövőre nézve Ha nem történik valamilyen különösebb gazdasági/politikai vészhelyzet, akkor van esély egy 2024-es évhez hasonló jó szezonra.

A Mi Vida Wedding esküvőszervező szakértői szerint 2024-ben az esküvői szolgáltatások terén komoly változásokat tapasztalhatók. Az árak emelkedése mögött az alapanyagok költségeinek növekedése és az infláció áll, ami különösen érinti a cateringet, dekorációt és helyszínt. Ezzel párhuzamosan megjelentek azok a szolgáltatók is, akik alacsony árakon dolgoznak, kompromisszumokat kötve a minőséggel. A párok számára rugalmas árazási lehetőségeket kínálnak, például ingyenes konzultációval vagy részleges szervezési lehetőségekkel.

Váraljai esküvő fotó & videó szolgáltató úgy véli, már 2023-ban is észrevehető volt, hogy a szolgáltatók iránti kereslet 2025-re nagyobb, mint 2024-re, ami az idei év foglalásainak csökkenésében is megmutatkozik. Mind a párok, mind a szolgáltatók igyekeznek elkerülni a hosszabb utazásokat, ezért a helyi szolgáltatókat részesítik előnyben.

Bár a hatékonyság növelése korlátozott, mivel nem szeretnének a minőségből engedni, az ügyfelek preferenciái változhatnak, és lehet, hogy nem igénylik a jelenlétüket már a reggeli óráktól. Egy csapatként dolgozva csökkenthetik az utazási költségeket, mivel így nem kell kétszer utazni. A piaci változások és a költségek növekedése miatt szükségessé vált az árak emelése.

Péntek Edina, esküvői szertartásvezető, ceremóniamester és koordinátor válaszolva kérdéseinkre, elmondta, hogy az esküvői szektor árai Magyarországon is jelentősen emelkedtek a világgazdasági helyzet és a háború hatásai miatt, bár a Covid óta folyamatosan nőnek. Az ő szertartásvezetői csomagjának ára 2023-hoz képest változatlan maradt, 120.000 Ft, ami egy 15.000 Ft értékű ajándékot is tartalmaz.

Három csomagot kínál a pároknak, és újonnan bevezette a 2in1 szertartásvezető és ceremóniamester csomagot. Ezen kívül first/last minute kedvezményeket is nyújt, ami általában 20.000 Ft megtakarítást jelent, és ismerősöknek, valamint visszatérőknek 30% kedvezményt biztosít. A drágább csomagokhoz extra szolgáltatásokat, mint például a "Szerelem Totó", biztosít.

A DIY esküvők népszerűsége nő, de nem ajánlja barátok bevonását ceremóniamesterként vagy szertartásvezetőként. Kis létszámú esküvők, valamint természetben tartott szertartások egyre népszerűbbek, akárcsak a fenntartható megoldások, mint a minimalista dekorációk, újrahasznosított ruhák, elektronikus meghívók és az ételmaradékok elajándékozása.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

esküvő

szolgáltatások

árak