Megszólalt a Magyar Posta: ezért zártak be valójában több tucat postahivatalt vidéken

Szurok Dávid   
  Megosztom
Megszólalt a Magyar Posta: ezért zártak be valójában több tucat postahivatalt vidéken

Óriási felháborodást váltott ki múlt héten az a hír, mely szerint augusztus elsejei hatállyal országszerte megközelítőleg 100 postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A lépés következményeként számos postai dolgozó veszítheti el a munkáját. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke lapunk megkeresésére most elmondta, hogy milyen segítséget kaphatnak a munkájukat elvesztett dolgozók a Postától a továbbiakban. Mint ahogy arról a lapunk is beszámolt dolgozói becslések szerint mintegy 90–100 postahivatal zárt be országszerte. Jellemzően az 1500 főnél kisebb lakosságú településeken került lakat a hivatalokra. Lapunknak sikerült elérnie a Magyar Posta Zrt. Kommunikációs Osztályát is, aki a HelloVidék megkeresésére elárulta miért döntöttek a tömeges bezárásokról.


 

Egy emberként sokkolta az országot a Magyar Posta döntése, amely során szép csendben megközelítőleg 100 postahivatal bezárásáról döntött a társaság. A hírt először a 24.hu szellőztette meg, mint írták: elsősorban kistelepüléseken került lakat a hivatalokra, de az érintett körben budapesti postahivatal is van.

A lap emlékeztetett rá, hogy már napok óta folyamatosan érkeztek a dolgozói bejegyzések a Postások Facebook-csoportban, melyek újonnan bezáró postahivatalokról adtak hírt.

Dolgozói becslések szerint mintegy 90–100 postahivatal zárt be országszerte. A Magyar Posta Zrt. hivatalosan semmit nem kommunikált az ügyről. A HelloVidéknek sikerült elérnie a Magyar Posta Kommunikációs Osztályát, ahol kérdésünkre elmondták:

A Posta jelenleg a jogszabályi elvárásokat messze meghaladva, országszerte közel 2150 postán áll az ügyfelek rendelkezésére. Az ügyfélforgalom csökkenése miatt azonban bizonyos helyeken üzemeltetési módot vált

Mint ahogy fogalmaztak, az üzemeltetési módok tekintetében elsősorban a postapartneri együttműködések kialakítását szorgalmazza a Magyar Posta, emellett lehetőséget biztosít a szolgáltatások mobilpostával való biztosítására azon településeken, ahol postapartneri együttműködésre nem kerül sor. A postai szolgáltatás tehát továbbra is minden településen biztosított marad.

A Magyar Posta arra törekszik, hogy hatékonyan, az ügyféligényekhez rugalmasan alkalmazkodó 21. századi, modern szolgáltatásokat nyújtson

- húzták alá.

Jöhet a mobilposta

Lapunknak megszólalt Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke is, aki elmondta, hogy a Magyar Posta a piaci versenyben működő vállalat. A bevételeiből finanszíroz minden kiadást. A személyi költségektől, a fenntartáson és üzemeltetésen át, a beruházásokig az újításokig. A versenytilalmi szabályok miatt állami támogatást egy forintot sem kaphat. Tehát a gazdaságos működés érdekében számos mérlegelés szükséges. Az ügyfelek általi személyes igénybevétel az elektronikus szolgáltatások teljesítésével rendkívül megcsappant.

Az 1500 lakos alatti településeken a forgalomból eredő bevétel nagysága a veszteség nagyságát növeli. Sajnos a racionalizálási intézkedések fájó döntéseket eredményeznek. A posta az érintett településeken egyedi tárgyalások következtében biztosítja a szolgáltatást: vagy önkormányzati fenntartásban, vagy egyéb vállalkozási formában

- hívta fel a figyelmet a HelloVidéknek, majd hozzátette: ha nem vezetnek egyeztetések a településen eredményre, a Posta az egyetemes szolgáltatási kötelezettségének megfelelve mobilposta szolgáltatással teljesíti a kirótt feladatot. A Postatörvényben rögzítettekre különös figyelmet fordít a munkáltató, és a kirótt kötelezettségeknek megfelel.

Arra a kérdésre, hogy kaptak-e valami segítséget a munkájukat elvesztett dolgozók a Postától az elhelyezkedéshez, Tóth Zsuzsanna kiemelte: az egyeztetések következtében az önkormányzat, vagy a vállalkozó is átveheti a dolgozót további foglalkoztatásra, a postai feladatok elvégzésére.

Amennyiben ez nem történik meg a munkavállalót elsősorban a postai hálózatban szeretnék tartani és ha van a környező településen, nagy postán megüresedett álláshely a posta elsőként ezt ajánlja fel. Ha egyik megoldás sem felel meg, ill. a munkavállaló mérlegelése az egyéni helyzet következtén azt az eredményt hozza, hogy megválik a Postától a munkaviszony megszüntetése végkielégítéssel történik.

A szakszervezet jelentkező tagjai számára nyújt segítséget a döntési helyzetben segítségül. Sokan több évtized alatt nem kényszerültek ilyen nagyságrendű döntésre ill. nem igazodnak el a jogi útvesztők, lehetőségek között

- húzta alá.

Alternatív megoldásból nincs hiány

Mindeközben a Sonline arról írt, hogy a kultúrház lehet az egyik megoldás azoknak a falvaknak, ahol az alacsony forgalom és a magas fenntartási költségek miatt veszélybe kerül a helyi posta. A kulturális államtitkárság új programja, hogy bevinnék a kis postákat a művelődési házakba.

Erről korábban kaposvári sajtótájékoztatóján beszélt Závogyán Magdolna államtitkár a városházán. Azt mondta, a Magyar Postával való együttműködés keretében új típusú partnerprogram indul, s a közművelődési intézmények munkatársainak átcsoportosításával ott is működhet postai szolgáltatás, ahol másként megszűnt volna. Az államtitkárság a lapnak azt a tájékoztatást adta, hogy megkezdték felmérni a települések igényeit az új típusú szolgáltatásra.

Kiskorpádon is az önkormányzat épületében kapott helyet a posta, ahol megszűnt volna a szolgáltatás, ám azt még nem tudni, mi lesz a sorsa a vései postának.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

posta bezárás

posta

megszűnés