Óriási bulit csapnak, így búcsúztatják a régi mozit Sándorfalván: kiderült, minek építik át + Fotók

MTI   
  Megosztom
Óriási bulit csapnak, így búcsúztatják a régi mozit Sándorfalván: kiderült, minek építik át + Fotók

 A Széchenyi Ifjúsági Közösségi Központ felújításával és kibővítésével, uniós támogatással új művelődési központot alakítanak ki Sándorfalván - tájékoztatta a Csongrád-Csanád vármegyei kisváros önkormányzata az MTI-t.


 


 

A közlemény szerint a központ új háromszáz férőhelyes rendezvénytermét az egykori mozi helyén alakítják ki. A csaknem százéves egykori filmszínház épületét szombaton koncertekkel búcsúztatják el.

A Szegedhez közeli kisvárosban a filmszínházak története több mint száz esztendőre nyúlik vissza: Sándorfalván az első "mozgófilmszínház" 1913-tól a Radenich utcában működött. A következő mozit már a jelenlegi helyszínen Tóth Sándor kocsmáros nyitotta meg 1927-ben. A nagy teremben 150 néző fért el, a kis teremben úri kaszinó működött. Hetven évvel később Farkas Árpád felújította az épületet, ennek köszönhetően a megyében a sándorfalvi Freddy Mozi lett az első, amely Dolby sorround technikát alkalmazott. A közeli Szeged mozijai elszívták a nézőket, így a vetítések befejeződését követően az épület Zene Háza néven szórakozóhelyként nyitott újra, majd az ingatlant az önkormányzat adománygyűjtő és ruhaosztó helyként hasznosította.

A régi moziépület bontását követően a szomszédos Széchenyi Ifjúsági Közösségi Központot több mint ezer négyzetméteres komplex művelődési központtá bővítik. Az új - háromszáz férőhelyes rendezvényteremmel rendelkező - épületrész a Széchenyi utcával párhuzamos szerkesztésű és térszervezésű lesz, és a jelenlegi aula tűzfalán nyitott ajtókon keresztül kapcsolódik majd a meglévő ingatlanhoz. Az aula folytatásában kialakított csomópontban információs pult és recepció kap helyet. A működéshez szükséges irodák, tárgyalók és adminisztratív terek a régi épület földszintjén helyezkednek el.

A nagyterem közvetlen kapcsolattal rendelkezik a rendezvény udvarral, a nagyméretű nyitható elhúzható üvegfelületeknek köszönhetően. A rendezvényteremhez vizesblokkok és öltözők kapcsolódik, azokon túl pedig próbaterem működik majd, az épületben pedig helyet kap egy vendéglátó tér, valamint egy melegítőkonyha is, az intézményt kiszolgáló gépészet mellett.

A központ régi szolgáltató helyiségeiből időseket és fiatalokat egyaránt fogadó klubhelyiségeket alakítanak majd ki - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

felújítás

mozi

művelődési ház