Itt a lista: kiderült, hol élnek a megbecsült szakmákat végzők?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a lista: kiderült, hol élnek a megbecsült szakmákat végzők?

Ahogy a Pénzcentrum írja, a magas presztízsű szakmákat űzők leginkább az ország középső és észak-nyugati térségeiben élnek, Pest vármegyében például több mint 25%-uk található. A legtöbb ilyen szakmát ellátó lakos Pest vármegye településein él, míg a legkevesebb arányban az Észak-Alföld és Szabolcs-Szatmár-Bereg térségeiben találhatók. Pest vármegyében 25%-ra tehető a magas presztízsű foglalkoztatásban foglalkoztatottak aránya, míg több más vármegyében ez az érték alig éri el a 12-13%-ot is. A top 10 magas presztízsű foglalkoztatásban dolgozók arányával rendelkező települések között azonban megjelenik a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tornakápolna is, ami évről-évre az ország leggazdagabb települése.

Hol élnek a megbecsült szakmákat végzők?

A 2022-es magas presztízsű foglalkoztatási csoportokban foglalkoztatottak százalékos arányáról az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) oldaláról szereztünk adatokat. Az elemzésben a regionális adatoktól befelé haladva vizsgálták meg, hogy hol élnek a legnagyobb arányban magas presztízsű foglalkozásból élők.

Regionális szinten már gyanítható, hogy egyes térségekbe tömörülnek a legnagyobb arányban a magas presztízsű állások. Alapvetően az ország középső térségeiben látható a legnagyobb arány, ami cseppet sem meglepő. Pest vármegye nagy valószínűséggel nagyobb arányban vonzza be az ilyen típusú foglalkoztatásban dolgozókat. A legkisebb aránnyal a szegényebb, jellemzően leszakadó régiók állnak, utolsó helyen az Észak- Alföld áll közel 12%-kal.

Vármegyei szinten már valamivel pontosabb adatokat láthatunk, mert az átlag rendkívül érzékeny az esetleges kiugró értékekre. Ugyanakkor a vármegyék megoszlása is megerősíti a regionális adatoknál látható mintázatot, leginkább a közép és észak-nyugati térség vármegyéi állnak a rangsor elején. Pest vármegye az első, ott több, mint 25%-os a magas presztízsű foglalkozásban foglalkoztatottak aránya, míg az utolsó helyen álló Szabolcs-Szatmár- Bereg vármegyében ez az érték a 12%-ot sem éri el.

A táblában a top 10 legmagasabb aránnyal rendelkező település között jól látható, hogy a korábbi regionális és vármegyei adatok köszönnek vissza. Mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a a legtöbb magas presztízsű foglalkoztatottal rendelkező települések Közép-Magyarországon, azon belül is Pest vármegyében találhatóak. Ami talán meglepőbb, hogy a rendkívül előkelő második helyen mindezek ellenére a 30 lakossal rendelkező Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyei Debréte áll, annak ellenére, hogy maga a vármegye a vármegyei listán csak a 13. helyen áll. De a listában található a 12 lakosú szintén Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyei Tornakápolna is.

Ha a másik oldalról közelítjük a listát, látható, hogy 3 olyan település is van, ahol egyáltalán nincsen olyan lakos, aki magas presztízsű foglalkozásban lett volna foglalkoztatva 2022-ben. De a többi érték is rendkívül kicsi, a 10 településen az ott élő 2 257 lakosból mindösszesen 17 olyan van, aki magas presztízsű foglalkozásban helyezkedett el. Ezek alapján tehát elmondható, hogy 2022-ben a magas presztízsű állásokat betöltők eloszlása rendkívül centralizált az országban. Gyakorlatilag a legtöbb ilyen foglalkoztatásban elhelyezkedő ember az ország középső és észak-nyugati térségébe tömörül.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

szakmák

keresetek