Hiába a kegyetlen időjárás: ez a növény jó termést ígér az idei szezonban

MTI   
  Megosztom
Hiába a kegyetlen időjárás: ez a növény jó termést ígér az idei szezonban

A tavalyihoz képest ugyan kissé elmarad, de így is közepesen jónak, jónak számít az idei dohánytermés minősége, a felvásárlási szezon várhatóan szeptember végén zárul le - mondta a Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. agronómiai igazgatója.

A szakember kiemelte, a várakozások szerint idén a Virginia-fajta dohányból a tavalyinál valamivel nagyobb mennyiséget, több mint 2 ezer tonnát, a Burley-fajtakörnél pedig a leszerződött mennyiséget, azaz közel 400 tonnát tud majd a termelőktől megvásárolni a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó társaság.

Fekete Tibor hangsúlyozta, az idei termesztési szezon a megszokottakhoz képest korábban kezdődött. A növények fejlődését kezdetben segítette az időjárás, a nyár azonban felemás és küzdelmes volt a dohány és a gazdák számára. Előbb a júliusi heves esőzések miatt víz alá kerültek az ültetvények, majd július végén és augusztusban a termelők még az öntözéssel sem tudták pótolni a földekről hiányzó csapadékmennyiséget és tompítani a légköri aszály mértékét.

Ez a szezon munkáin is meglátszott, amelyeket az eddig megszokotthoz képest több mint két héttel hamarabb kezdtek el a gazdák, a termés jelentős részét szeptember közepére betakarították, ami más években október közepén szokott bekövetkezni

- jelezte a szakember.

Hozzátette, Burley-t, illetve a Virginiát termelő kisebb és a közepes termelőknél lezárult a szezon, a nagyobbaknál a növények 10-30 százaléka még lábon áll, de ennek betakarításával valószínűleg szeptember végén végezni fognak.

A felvásárlás is a szokottnál hamarabb, augusztus végén kezdődött el. A leszerződött mennyiséget teljesíteni fogják a termelők, a termés 25 százalékának átvétele után már látható, hogy a dohányiparban fontosabb Virginiánál a leszerződött mennyiség teljesülni fog, a minőség kicsivel elmarad a 2023-as, nagyon jónak számító értéktől, ami így egy közepesen jó, jó minőségnek felel majd meg

- értékelt Fekete Tibor.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dohány

dohánytermesztés

dohánytermelők

dohány növény

betakarítás