Giga aksi-fejlesztés Győrben: nagy kapacitású villamosenergia-tárolót adtak át

MTI   
  Megosztom
Giga aksi-fejlesztés Győrben: nagy kapacitású villamosenergia-tárolót adtak át

A hazai összes kapacitás közel egyötödét biztosító, 8 megawatt (MW) teljesítményű, 16 megawattóra (MWh) névleges kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át pénteken a Győri Ipari Parkban, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. telephelyén.


 


 

A létesítmény jelentősen hozzájárul majd az időjárásfüggő megújuló energiaforrások hasznosításához, 20 százalékkal növeli a jelenleg Magyarországon működő energiatárolók összes kapacitását, amelynek mintegy 40 százalékát a cég biztosítja - hangoztatta az átadóünnepségen Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: hazánkban és az egész kontinensen komoly diskurzus folyik az ipari termelés energiaigényének az európai versenyképességre gyakorolt hatásáról.

Hangsúlyozta: számos európai dokumentum, köztük az európai versenyképesség jövőjét mélységében tárgyaló Draghi-jelentés mutat rá arra, hogy az olcsó, megbízható, helyben termelt és zöld energia nélkül az európai versenyképesség nem képes dinamikus maradni.

Miközben a Covid-19 járvány rávilágított az ellátási láncok sérülékenységére, az áruk és szolgáltatások nemzetközi kereskedelme alapvetően megváltozott. A 2021 őszétől érezhető energiaválság feloldása sem történik meg rövid időn belül, mert az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók és az EU erőltetett és több ponton elhibázott zöld átállás folyamatai is a gyors megoldás ellen hatnak - tette hozzá.

Szavai szerint egyértelművé vált, hogy Magyarországon meg kell teremteni a megfizethető és biztonságos energiaellátást, amely egyúttal a zöld energia használatát célozza.

A világgazdaság a koronavírus-járvány és a háború hatására alapvetően megváltozott, ez az új helyzet pedig új válaszokat és gazdaságpolitikát kíván. "Sajnos azt látjuk, hogy Brüsszel és Nyugat-Európa kereskedelmi hidegháborút hirdet". Ez Magyarország számára rendkívüli veszélyeket rejt, mert a magyar gazdaság exportvezérelt, és egy ilyen hidegháború elzárja az országot a piacoktól és a befektetési lehetőségektől. A magyar válasz erre a helyzetre a gazdasági semlegesség, amely lehetővé teszi a sokkal dinamikusabb és gyorsabb növekedést. Ennek a része az energiasemlegesség is - mondta.

Szólt arról is, hogy a biztonságos energiaellátás egyik legfontosabb eleme az energiatárolás, az energia folyamatos rendelkezésre állása a vállalkozások működésének egyik legfontosabb eleme, és alapját képezi a termelőszektor működésének.

Kijelentette: a magyar és az európai iparban meglévő potenciált csak úgy lehet kihasználni, ha biztosan tudjuk, hogy a szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll: az energia, a munkaerő, a logisztikai szolgáltatások képezik az alapját annak, hogy a gyártóágazatok tényleges, piaci alapú termelést tudjanak megvalósítani. Minden olyan rendszerelem, amely ezt támogatja, fejlesztendő.

Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: az új energiatárolóval tovább bővül az ALTEO Szabályozási Központ kapacitása és rugalmassága, melynek köszönhetően nagyobb mértékben tudnak hozzájárulni az országos villamosenergia-hálózat stabilitásának növeléséhez, az energiaigény ingadozásainak kiegyensúlyozásához, illetve az időjárásfüggő villamosenergia-termelő kapacitások hatékony rendszerintegrációjához, előmozdítva ezzel a klímabarát energetikai megoldások használatának bővülését.

Pintér Bence Győr polgármestere úgy fogalmazott: egyre több napelemet látunk az országban, de a megújulókkal kapcsolatban, például a vízerőművek és szélerőművek tekintetében még van hova fejlődni.

Ahhoz, hogy "ez a zöldebb út tovább folytatódhasson", szükség van a most átadott energiatárolóra is - fogalmazott.

A Győrben pénteken átadott nagy kapacitású energiatároló az ALTEO harmadik ilyen létesítménye, amely a zuglóit és kazincbarcikait követi.

Az ALTEO a nyilvános adatok szerint jelenleg 454 embert foglalkoztat, bruttó árbevételük 2022-ben 103 milliárd forint, adózott eredménye 2022-ben 12 milliárd 843 millió forint volt, 2023-ban 95 milliárd 954 millió forint bruttó árbevétel mellett 12 milliárd 767 millió forint adózott eredményt könyveltek el.

Forrás: Krizsán Csaba/ MTI

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

akkumulátor

villany

elektromos áram