Megkérdeztük a hazai szakértőtől: túl olcsó a magyar tojás és a baromfihús, tényleg jöhet a drágulás?

Agrárszektor   
  Megosztom
Megkérdeztük a hazai szakértőtől: túl olcsó a magyar tojás és a baromfihús, tényleg jöhet a drágulás?

Érthetetlen, hogy miért akarja Európa feláldozni saját agráriumát, élelmiszer önrendelkezését, vállalkozásait és nem utolsósorban a fogyasztóit bármilyen külső hatalomnak. Sajnos a baromfiágazat kiemelten kerül a feláldozható ágazatok listájára a gazdasági, politikai kedvezmények sorában. Ezt érthetően igazságtalannak és méltánytalannak tartja a teljes európai baromfis társadalom - nyilatkozta az Agrárszektornak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke.  A szakember a szektort sújtó további problémákról, ukrán nyomásról és a madárinfluenzáról is beszélt a lapnak.


 


 

Mind a világ, mind az európai, mind pedig a hazai fogyasztásban a baromfitermékek fogyasztásának bővülésével kell számolni a jövőben. Ennek alapvetően az az oka, hogy a baromfihús és étkezési tojás kitűnő biológiai értékű állati fehérjét biztosít, megfizethető áron, kis környezeti lábnyom mellett, vallási tilalmak nélkül. Ez tehát azt jelenti, hogy termékeinkre van valós piaci, fogyasztói kereslet és igény.

- fogalmazott Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, aki azzal kapcsolatban, hogy valóban jöhet-e tojásdrágulás itthon, kifejette, hogy az étkezési tojás jelenleg a legolcsóbb teljes értékű állati fehérjeforrás. A takarmány-alapanyagárak emelkedésével viszont minden állati termék önköltségi szintje emelkedik.

Termelői szempontból az volna kívánatos, hogy ezt kövessék le a terméklánc különböző árai, mint például a termelői átadói ár, a csomagolóhelyi ár, a kiskereskedelmi ár vagy a fogyasztói ár. Ám az árakat nem a költségek, hanem a piac kereslet és kínálat viszonyai határozzák meg.

A Baromfi Termék Tanács elnöke szerint a munkaerőhiány a mezőgazdaság és az állati termékpályák talán legkomolyabb kihívása. A felnövekvő új generációk fokozatosan elszakadtak a vidéktől, az agráriumtól, az állattenyésztéstől, az állati termék-előállítástól. Egy-két generációt hirtelen pótolni nem lehet, így a működőképesség fenntartásához automatizációra, robotizációra lesz szükség. Kiemelte, nagyon fontosak a családi vállalkozások esetében a generációváltást támogató, segítő programok, intézkedések. A munkaerőhiány mellett még egy súlyos gonddal kell szembenéznie a termelőknek: az ukrán importtal. Az Agrárszektor is megírta, hogy az ukrán tojás az EU-ban és hazánkban is problémát okoz: a versenyt azért nem lehet tartani, mert ezeknek a termelőknek nem ugyanazokat az előírásokat kell betartani, mint amit a magyar termelőknek.

A teljes cikk az Agrárszektorn olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárszektor

tojás

baromfi

madárinfluenza