10 természetes, de hatékony növényvédő szer: így lesz egészséges a veteményes

HelloVidék   
  Megosztom
10 természetes, de hatékony növényvédő szer: így lesz egészséges a veteményes

Áprilisban már elkezdődnek a kerti munkák, ezzel együtt pedig megjelennek az első kártevők is. Ha szeretnéd megvédeni a kerted, de nem akarsz veszélyes vegyszerekkel permetezni, akkor mindenképp fusd át a listánkat. Összeszedtünk néhány hasznos trükköt, melyek segítségével úgy tarthatod távol a kártevőket, hogy közben nem használsz káros anyagokat.

A tavasz beköszöntével megjelennek az első kártevők: megdézsmálják a friss leveleket, hajtásokat, belefészkelnek a növényekbe és megkezdik a szaporodást is. Ha már tapasztaltad az első jeleket, hogy valami nincs rendben a növényeddel, ne rohanj vegyszerek után! Első körben próbáld meg természetes alapanyagokkal kiirtani a kártevőket. Segítünk abban, hogy miből és mennyit használj a környezetbarát növényvédelem érdekében.

A Natural Living Ideas oldal szerint érdemes növényi alapú permetszereket választani, hogy elűzzük a kártevőket. Ha így teszünk, könnyedén megszabadulhatunk az élősködőktől és nem károsítjuk a környezetünket sem. Mutatjuk, hogyan készítsd el őket!

Kovaföld

Ugyan se nem permet, se nem oldaj, de nagyon hasznos tud lennei a kártevők elleni védelemben. A kovaföldben szilícium-dioxid található, ami képes arra, hogy leoldja a kártevők kitinvázának külső viaszos bevonatát. Ezáltal az élősködő dehidratáltá válik, vagyis kiszárad, majd elpusztul. A szakértők szerint még a csigákat is képes távoltartani.

Fokhagymás permet

A fokhagymának számos jótékony hatását ismerjük, többek közt tudjuk róla, hogy antibakteriális, gomba- és vírusölő hatású növény. Pont ezért érdemes bevetni akkor is, ha a kertünk lakói "betegeskednek". Ahhoz, hogy permetet készítsünk belőle, szükség lesz 2-3 darab szekfűszegre, öt gerezd fokhagymára és öt deciliter vízre. A megpucolt gerezdeket a szegfűszeggel a vízbe tesszük, majd legalább hat órát állni hagyjuk. Az elkészült sűrítményt ezután egy pohár vízzel higíthatjuk, majd egy szűrőn keresztül töltsük a virágpermetezőnkbe. Hetente maximum kétszer permetezzük vele át a növényeket.

Neem-olaj

A neem-fa gyümölcséből és magjából sajtolt növényi olaj egy természetes növényvédő szer, amelynek keserű íze és fokhagymás szaga van. Fontos róla tudni, hogy nem mérgező a madarakra, az apró emlősökre és a méhekre sem. Több, mint kétszázfajta rágó- és szívó kártevő ellen használható épp úgy, ahogy a penészgombák és a rozsda ellen is. A hatása akár 22 napig is kitart, az eső azonban képes lemosni a levelekről, így hatástalanná válhat. A permet elkészítéséhez keverjünk össze egy kanál neem-olajat és öt deciliter meleg vizet. Ezt a keveréket a növény minden részén lehet alkalmazni, de a legjobb, ha a földből is fel tudja szívni a növény.

Epsom vagy más néven keserűsó

Az alma-, a citrusfélék, az őszibarack és a szilva különösen kedvelik a keserűsót. Ha gyümölcsfáink köré 1 négyzetméternyi területet beszórunk 1 evőkanál Epsom sót, az segít a növényeknek a fejlődésben, ráadásul ez a kis trükk sokkal édesebb gyümölcsöket is eredményezhet.

Fehér olajpermet

A permethez két alapanyag szükséges: szappan és növényi olaj. A permet elkészítéséhez keverjünk össze egy csésze olajat, negyed csésze folyékony szappannal, majd rázzuk össze őket egészen addig, amíg ki nem fehérednek – innen származik a permet neve is egyébként. Mivel ez egy sűrű oldat lesz, használat előtt érdemes higítani 4-5 csésze vízzel. Az elkészült permet három hónapig használható, 5-7 naponta érdemes permetezni vele. A hozzáadott szappan segít abban, hogy az olaj megtapadjon az érintett felületeken és lágy testű rovarok, például levéltetvek és atkák külső borításán, így pusztítva el azokat.

Citrusos permet

A citromos permet elkészítéséhez fel kell forralnunk egy kis fazék vizet. Ha a víz felforrt, húzzuk félre az edényünket és mehet bele néhány citrom héja. A citromos vizünket egy estén át pihentetjük. Másnap egy szűrjük le a folyadékot és töltsük bele a növénypermetezőnkbe. Alkalmazzuk a növények levelén - alul és felül is.

Chilis permet

Ha valaha megérintetted már a szemed, miután megfogtál egy chili paprikát, akkor biztosan tudod, hogy mért hatékony a kártevők ellen ez a permet. Fontos és ez a nulladik lépés: használj gumikesztyűt és védőszemüveget az oldat elkészítéséhez! A permethez össze kell őrölnöd 5-6 apróra vágott chili paprikát, egy evőkanál cayenne-borsot és 2-3 gerezd fokhagymát. Ezután önts rá 2-3 liter vizet és egy kis folyékony szappant. Hagyd állni 1-2 órát, majd öntsd ki egy növénypermetezőbe. Hetente kétszer érdemes alkalmazni a növényeken.

Illóolaj keverékek

Ha rendszeresen használjuk, az egyes olajok is fantasztikus növényvédőkké válhatnak: A rozmaring elpusztítja a legyek, a bolhák, a szúnyogok lárváit. A borsmenta jól jön a levéltetvek, hangyák, pókok , bogarak és bolhák ellen. A kakukkfű elűzi a kullancsokat. Szegfűszeg számos repülő rovar ellen véd.

Szappanos permet

Ha nem akarunk macerás permetet készíteni, akkor elég, ha a virágpermetezőnkbe adagolunk egy kis folyékony szappant. Ez már magában elegendő ahhoz, hogy a különböző élősködőket eltávolítsuk a növényünkről. A fent említett oldajok, citrom és fokhagyma csak fokozza a szappanos permet hatását.

Alkoholos permet

Az alkoholos permet még egy olyan anyag, amely segíthet a kártevők természetes eltávolításában. Puha testű rovarok esetében 70 vagy 90 százalékos izopropil-alkoholt kell használni. Ha csak egy kis fertőzést kell elhárítani, akkor az alkoholt közvetlenül az érintett felületre kenjük fel, mondjuk egy alkoholba áztatott vattával. A nagyobb fertőzés esetén az alkoholt az egész növényre kell permetezni - beleértve az alsó levelek szárát, virágát és alját is. Hetente egyszer vagy kétszer érdemes megismételni a permetezést, amíg a kártevők már nem jelentenek problémát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

növény

növényvédelem

kert

virág

szobanövény

kerti virágok

kártevők

élősködők

permet

környezetbarát