9 egzotikus gyümölcs, ami itthon is megterem: olcsóbb ültetni, mint piacon venni

HelloVidék   
  Megosztom
9 egzotikus gyümölcs, ami itthon is megterem: olcsóbb ültetni, mint piacon venni

A legtöbb vidéki kertben találunk legalább egy-két alma, körte, szilva vagy épp meggyfát. A boltokban szintén csak a megszokott gyümölcsök köszönnek vissza, pedig a gyümölcsfák világa sokkal tágasabb és izgalmasabb ennél. Ha te is szívesen nevelnél gyümölcsfákat, de nem akarsz megragadni a sablonos növényeknél, akkor olvasd el a listánkat. Mutatjuk a könnyen nevelhető, de különlegesnek és extrémnek számító fákat.

Nem valószínű, hogy találkozni fogsz ezekkel a gyümölcsökkel a boltokban vagy a piacokon, de ez nem azért van mert túl bonyolult a termesztésük: egyszerűen még nem olyan elterjedtek hazánkban. A Modern Farmer szerint, legtöbbjüket nagyon könnyen lehet nevelni, sokkal kevésbé fogékonyak a különböző betegségekre, mint például az őszibarack vagy a cseresznye.

  1. Fehér eperfa

    Középmagas, terebélyes koronát nevelő, akár 10 méter magasra is növő fa. Mivel nagy és sűrű lombot növeszt, ezért árnyékot adó díszfaként is ültetik. Barnásvörös törzse és nagy, szíves vállúak a levelei. A porzós virágzat világossárga színű lecsüngő barka, a termős virágzat felfelé álló fejecske. Áprilistól júniusig virágzik. Gyümölcsei rövid kocsányon fehérek, néha halványan rózsásak. Folytonérő, az első és utolsó lehullott szemek között akár másfél hónap is eltelhet. Érése az időjárástól és faegyedtől függően júniusban és júliusban van. A teljesen beérett szemek maguktól lehullanak.
  2. Jujuba vagy másik nevén kínai datolya

    Alacsony, 6–8 méter magas fa. Törzsének kérge barna, repedezett, ágai tüskések. Levelei csipkés szélűek, tojásdad alakúak, váltakozó állásúak. Sárga, vagy zöldes virágai, rövid bogernyőben csoportosulnak, főleg a vékony hajtásokon nyílnak, néha az idősebb ágakon is megjelennek. Csonthéjas termése, a jujuba hosszúkás, vagy elliptikus, kezdetben zöld, majd rozsdabarna, a húsa egyetlen nagy magot vesz körbe. Hosszú tenyészidejű növény, sok napsütést igényel. A talajjal szemben igénytelen, száraz, köves domboldalakon is jól érzi magát. Rendszeres öntözést csak az ültetést követő 1—2 évben igényel, utána fokozatosan átállítható a természetes csapadék hasznosítására. A nagy humusztartalmú, nedves területek nem alkalmasak telepítésére. Kiemelkedő télállósággal rendelkezik. A késő tavaszi fagyok és a rossz idő ellen késői kihajtással védekezik, ami hazai viszonyaink között nagyon fontos tulajdonság.
  3. Pawpaw vagy másik nevén Indián banán

    Az indián banán egy egyszerűen nevelhető gyümölcsfa, ami kedveli a hazai éghajlatot. Tavasztól egészen őszig lehet ültetni, egyedül a hideg, fagyos időben nem ajánlott. Fontos, hogy csak ép gyökérzetű növényt ültessünk el, hiszen ezen keresztül történik a víz- és tápanyagfelvétel, valamint a kiemelt minőségű virágföld, ha nagyobb ládában akarjuk nevelni a növényt. Akár kertbe vagy ládába szánjuk a facsemeténket, figyeljünk arra, hogy kétszer olyan gödörbe helyezzük el a gyökeret, mint amilyen nagy a fa gyökerének földlabdája. Miután elültettük a banánfát, alaposan öntözzük meg.

  4. Mirtuszdió

    A mirtuszdió egy nagyon különleges bokor. A kifejlett növény körülbelül két méter magasra nő meg, ráadásul örökzöld, így egész évben csodásan mutat a kertben. Különlegessége, hogy a termésén kívül a virága is ehető, számos dekorációval szolgálhat ételeink tálalásakor. Egy gyengesége van csupán, nem bírja a telet, így ajánlott nagyobb ládában nevelgetni és télen fedett helyen tárolni

  5. Birsalma

    Márciustól egészen novemberig ültethetjük a birsalmákat, viszont itt is figyelni kell arra, hogy ne csússzunk bele a fagyos időszakokba. Ennél a növénynél is kétszer olyan nagy ültető gödröt érdemes kialakítani, de előtte mindenképp vissza kell metszeni a gyökereket. Az alacsony termetű birs szoliterként de önmagában is megállja a helyét. Bárhová ültethetjük a kertben, hiszen igénytelennek tartott növény. A birs terméséből, a birsalmából nagyon finom lekvárt lehet készíteni, ezért érdemes leszüretelni a hatalmasra nőtt almákat.

  6. Japán naspolya

    Ázsiában akár 5 méterre is megnőhet, hazánkban csak 2-3 méteres bokorszerű kis fa nő belőle. Alacsony, egyenes törzsű növény, hamar elágazó ágakkal, sűrű és gömbölyű koronával. Virágai fehérek vagy krémsárgák, mézillatúak, 1—1,5 cm átmérőjűek. A fa termései fürtökben nőnek, halványsárgától a sötét narancsig, minden színben megtalálhatók. Szemzéssel vagy oltással szaporítható, ha pedig vetni szeretnénk, akkor mindenképp a gyümölcsből frissen kiszedett maggal próbálkozzunk.

  7. Szőrös kiwi

    A kivi nagyon macerás növény, sokszor okoz fejtörést a gazdáknak. Azokon a területeken érdemes vele kísérletezni, ahol a szőlő is megterem. A problémát viszont az okozza, hogy a kivi kétlaki növény, ami azt jelenti, hogy azaz külön töveken fejlődik a porzós és a termő virágok. A gazdáknak így arra külön oda kell figyelni, hogy a termő növények között legyenek porzós növények is – csak így számíthatnak termésre. Akik kellően elszántak és körültekintőek, azok büszkén élvezhetik a learatott gyümölcsüket, amely rendkívül gazdag C, A és K vitaminban.
  8. Ötlevelű akébia vagy másik nevén Csokoládészőlő

    Fásszárú növény, ami akár 6–10 m magasra is felfut. Almazöld levelei és barnáspiros, krémfehér vagy bíborlila virágai vannak, amelyek kellemes vaníliaillatot árasztanak. Félörökzöldnek számít, a keményebb teleken ledobja leveleit. Dugványozással szaporítható, ültetés után egészen gyorsan növekedésnek indul. Kedveli a napos, de a félárnyékos helyeket is, szereti a tápdús, jó vízáteresztő talajt. Áprilistól egészen júliusig virágozhat, amit a méhek nagyon szeretnek. Ő is kétlaki, így az egyedül álló növények terméketlenek. Októberben érő, dinnyeformájú termései ehetőek, de tele vannak maggal.
  9. Golgotavirág

    A golgotavirág meghálálja a törődést és a gondoskodást: ezek hatására gyorsan nő és sok virágot hoz. Vannak köztük olyanok, aminek ehető gyümölcsei vannak, így ez a különc kertészek kedvence lehet. Szereti a napos és világos helyet, a jó vízáteresztő talajt – ennek ellenére könnyen nevelhető ládában is. Áprilisban kell elültetni és bőven elég neki heti egyszeri locsolás is. Nagy helyre van szüksége, hiszen a kúszó hajtásainak kell a tér. Virágait májustól egészen szeptemberig bontja, termést pedig csak mesterséges megporzással hoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fa

egzotikus fa

gyümölcsfa

gyümölcs

lekvár

kert

növény

kertápolás

növénytermesztés