Házimunka, kertészkedés: ez lenne a hosszú élet titka?

Liszkai Attila   
  Megosztom
Házimunka, kertészkedés: ez lenne a hosszú élet titka?

Az elmúlt években nagy divattá vált hazánkban az edzőtermek használata, melynek rendkívül sok pozitív hatása van, például fejleszti testünket és csökkenti a stresszt. Nem csak az edzőteremben tudunk fejlődni fizikailag és nem csak a súlyok alatt tudjuk kiereszteni a gőzt: egy friss kutatás szerint a rendszeresen végzett, közepesen megerőltető mozgásformák – mint például a kertészkedés – 20 százalékkal csökkenti az elhalálozási esélyt.

Egy friss kutatás szerint, mely a British Journal of Sports Medicine című lapban jelent meg, 20 százalékkal csökkentheti az elhalálozás esélyét, ha hetente legalább egyszer 10-60 percen keresztül közepesen megerőltető munkát végzünk, például takarítunk, táncolunk, vagy kertészkedünk.

Ez azt jelenti, hogy például a virágültetés, a gyomlálás, vagy más kertészeti munkák egyfajta terápiaként hatnak ránk; megnyugszunk tőlük, sőt erőnlétünk is fejlődik általa. A kutatók 88 ezer 40 és 85 év közötti amerikai felnőttet vizsgáltak meg. A kutatás alkalmával rájöttek, hogy azoknál, akik rendszeresen „szabadidős fizikai aktivitást” végeznek, jóval kevesebb a betegségek miatti elhalálozások száma. A tanulmánynál minden féle betegséget vizsgáltak, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket és a rák bizonyos típusait is, írja cikkében a TipHero.

A kutatás szerint azoknak, akik rendszeresen, hetente legalább egyszer 10-60 percet könnyű fizikai tevékenységgel töltenek – mint például kertészkedés, tánc – 18 százalékkal kevesebb az esélyük arra, hogy valamiféle betegség miatt halálozzanak el. Azoknak, akik hasonló tevékenységet folytatnak, de erre 2,5-5 órát szánnak hetente, 31 százalékkal csökken a betegségekből adódó elhalálozási esélye.

A tanulmány elkészítéséhez a kutatók 11 éven keresztül követték a résztvevőket, egészen a halálukig. Minden résztvevővel fizikai felméréseket készítettek, és abból vonták le a következtetéseket, hogy az adott személyek milyen hosszan bírták végrehajtani ezeket a testnevelési feladatokat. A kutatásban résztvevők minél edzettebbek voltak, annál kevesebb volt az elhalálozási arányuk.

Bár lehet, hogy nem is vesszük észre, de az intenzív kerti munka felér egy edzéssel: emeléssel, hajlítással, guggolással, ásással, ültetéssel és gereblyézéssel elérhetjük azt az eredményt, melyet az edzőteremben is. Amennyiben legalább néhány órát töltünk kertészkedéssel hetente, igen jót tehetünk mind fizikális állapotunknak, mind mentális egészségünknek. A kimutatások szerint azok, akik kertészkednek boldogabbak, kevésbé figyelhető meg náluk a depresszió, a szorongás és a stressz.

Ez a tanulmány a Betegségellenőrzési és -megelőzési központ (Centers for Desease Control and Prevention, CDC) Nemzeti egészségügyi felmérésének (National Health Interview Survey) részét képezte, amely a kutatási információkat közemberektől nyerte. A tanulmányban résztvevőknek nem volt olyan kedvezőtlen egészségügyi állapotuk, amely befolyásolta volna az eredményeket.

Jó hír a felnőtteknek: akik akár csak egy kis mozgást végeznek heti rendszerességgel, nagyban csökkentik a betegségek kialakulásának esélyét. Épp ezért ajánlott, hogy minél többen rászánják magukat egy kis kocogásra, vagy kertészkedésre, főleg abban az esetben, ha ülőmunkát végeznek.

A Betegségellenőrzési és -megelőzési központ megosztott néhány tippet azoknak, akik edzésként tekintenek a kertészkedésre:

  • Próbálj legalább 2-5 órát kertészkedni hetente, ha lehetséges a családod körében.
  • Védekezz az erős nap és a rovarok, különösen a kullancsok ellen.
  • Amennyiben túl megterhelőnek érzed a kertészkedést – például ha sokáig ülőmunkát végeztél –, próbáld meg fokozatosan csinálni: kezdetben vállalj kevesebbet, majd végezz egyre megterhelőbb műveleteket, egyre hosszabb ideig.
  • Bizonyosodj meg róla, hogy be vagy oltva tetanusz ellen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kertészkedés

egészség

egészséges életmód

edzés

kutatás

kert