Így vészeld át a kötelező karantént: itt az ötpontos kertészeti feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Így vészeld át a kötelező karantént: itt az ötpontos kertészeti feladatlista

Az utóbbi napokban egyre gyorsabban terjedő koronavírus járvány miatt, minden szempontból az a legjobb megoldás, ha az ember otthon marad. Előnnyel indulnak most azok a vidéki lakosok, akik akár csak egy talpalatnyi földdel rendelkeznek, hiszen nincs is jobb, mint kiülni a természetbe és hagyni, hogy süssön ránk a nap. Nos, ahogy a március beköszöntött, nem csak a vírussal kell megküzdenünk, hanem a kertben eluralkodott káosszal is, ami még a téli időjárás maradéka. Éppen ezért, összegyűjtöttünk néhány feladatot, amit érdemes elvégezni a kertünkben. Nem mellesleg, kitűnő terápia lehet ez a karantén idején is.

Egyre többen döntenek úgy, hogy otthon maradnak és próbálják ezzel segíteni a koronavírus lassítását. Akiknek ezt sikerül megoldani, a kötelező munka és háztartásvezetés mellett kell valami, ami segít oldani a napközben felmerülő stresszt. Kutatások már bizonyították, hogy a kertészkedés és a növényekről való gondoskodás jó hatással van a mentális egészségre. Éppen ezért, érdemes összekötni a kellemest, a hasznossal. Összegyűjtöttük azokat a fontos kertészeti feladatokat, amiket érdemes elvégezni a szeszélyes márciusi időjárás mellett is. Lássuk, melyek ezek!

Tisztítsd meg a földfelszínt!

A hidegebb hónapok során a lehulló ágak, maradék levelek összegyűlnek a növények alatt, így ezeket érdemes most összegereblyézni. Épp úgy, ahogy a télre kiszórt mulcsot, talajtakarót is. Fontos, hogy ne kukába gyűjtsük őket, hanem készítsünk komposztot belőlük. A kert egyik szegletében biztosan elfér egy edény, konténer, amiben bátran kipróbálhatjuk a komposztálást.

Kezd el a gyomlálást!

A nedves föld kedvez a gyomoknak, gyorsan elszaporodhatnak a kertben, ha nem figyelünk. Fontos kiemelni, hogy a kikapált, kitépdelt gyomokat ne használjuk fel komposztként, hiszen kiterítve a növényeink alá, csak tovább fognak terjedni. Különítsünk el a gazok és dudvák számára egy tárolót, amibe összegyűjthetjük őket.

Metszés, de csak óvatosan!

A gyümölcsfák metszése az egyik legmunkaigényesebb és legnagyobb szakértelmei igénylő munkafolyamat, amit a kertben el kell végeznünk. A szakértők szerint addig ne kezdjük el a fák metszését, amíg tavasszal a nedvkeringés meg nem kezdődik szöveteikben, és a rügyek duzzadni nem kezdenek. Éppen ezért tanácsos a metszéseket március közepe és április közepe közötti időszakra időzíteni.

Itt az ideje ültetni!

Február végétől, ahogy a talaj engedi, elkezdhetjük elülteni az egyes zöldségeket a kertben. Ha még nem tettük meg, akkor első körben pertrezselyemet, sárgarépát, spenótot, sóskát és borsót ültessünk. De érdemes még elvetni a retek magokat is. Ahogy a talaj fokozatosan melegszik és eléri az 5-6 °C fokot, jöhet még egy kör zöldség, méghozzá a következők: káposztafélék, saláták, cékla, hagymafélék és a mángold.

Ez az átültetés időszaka is!

A növények szaporítására, szétválasztására vagy nagyobb helyre való telepítésére a tavasz az ideális időszak. A pincében, kamrában teleltetett növényeket most érdemes nagyobb cserépbe ültetni, hiszen ez kedvez a fejlődésüknek. Emellett ajánlott minden cserepes növényt szemügyre venni, hogy elég-e számukra az adott kaspó, cserép mivel, ha a gyökerek kilógnak, nem férnek el, az a növény pusztulásához is vezethet. Fontos továbbá, hogy a kertbe szánt növényeknél vegyük figyelembe a márciusi változékony időjárást, hiszen bármkor lecsaphat még egy-egy váratlan fagy.

(Forrás: thespruce.com)

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kerti munka

kertészkedés

kert gondozás

kert rendezés

tavasz

március