Ezek a legfontosabb kerti munkák júniusban: íme a 7 pontos feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfontosabb kerti munkák júniusban: íme a 7 pontos feladatlista

A nyár első hónapjához érve már végére értünk az ültetéseknek és valószínűleg már az egynyári növények színpompás virágai tarkítják a balkonokat is. Június a gondozás és táplálás hónapja, amikor a kertész továbbra sem tétlenkedhet. A HelloVidék összegyűjtötte a legfontosabb nyár eleji kerti feladatokat.

Júniusban kertünkben már virítanak a tavasszal kiültetett egynyári virágok és a hónap elejére befejeződik az ültetés és a magvetés időszaka. A nyár első hónapja rengeteg meglepetést tartogathat a kerttulajdonosok számára, ám a szüretelésen és a csodálatos, színes virágok nyújtotta látványon kívül akad feladatunk erre az időszakra is bőségesen.

Bálint gazda szerint a kertész azonban most sem tétlenkedhet, hiszen a kertnek állandó gondozásra van szüksége, csak a vetést és ültetést követően most az ápolás és a táplálás kerül fókuszba. A lelkes kertészek munkáját segítve a HelloVidék összegyűjtötte a legfontosabb júniusi kerti feladatokat, amikre érdemes ügyelnünk már nyár elején.

1. A legfontosabb a megfelelő öntözés

A szakemberek szerint érdemes a kora reggeli vagy késő délutáni órákban elvégezni a kerti munkákat, mivel napközben túl nagy lehet a hőség. A palántákat, cserepes, ablakládába ültetett növényeket, valamint a virágágyban pompázó egynyáriakat rendszeresen öntözzük, hiszen a nyári melegben hamar kiszáradhatnak, kiéghetnek. Természetesen ügyeljünk a különböző növények igényeire.

2. Ápolás

Bálint gazda szerint a cserepes növényeket és az ablakládák növényzetét kéthetente tápoldattal kell megöntözni ahhoz, hogy szépen fejlődjenek. Érdemes azonban figyelnünk a fejlett növények levelét is, mivel tápanyaghiányukat itt jelzik a legjobban, illetve azért sem árt átvizsgálni őket, mert ilyenkor már javában megjelennek a kártevők. Megmenthetjük növényeinket, ha időben észleljük a problémát. Vizsgáljuk meg a növények leveleinek mind a két oldalát, mert sokszor a zöld levelek fonákán jelennek meg a lárvák és peték.

Az egynyári virágokról mindig csípjük le az elnyílott virágokat ahhoz, hogy őszig díszíthessék a kertünket. A gazdag virágzáshoz fontos, hogy figyeljünk erre mivel, így nem a terméseik és magjaik beérlelésére, hanem újabb virágok nyitására használják fel a rendelkezésükre álló, vízben oldott tápanyagokat a növények.

3. Rend a lelke mindennek

Ajánlott folyamatosan rendet tartani a kertünkben: gereblyézni, kigyomlálni az ágyásokat, gyommentesen tartani a talajt. Az egyik legfontosabb feladat júniusban a gyomok elleni küzdelem és a talaj felszínének lazán tartása, illetve takarása fenyőkéreggel, vagy félig érett komposzttal.

4. Utolsó lehetőség

Ha még nem vágtad vissza a kertedben növekvő cserjék, bokrok ágait, akkor ez az utolsó lehetőség, amikor még megteheted. Fontos, hogy ezt a lépést ne felejtsük el, mivel a növények így tudnak a fejlődni. Például, ha nem metszük meg a rózsákat úgy érezhetik, hogy vége a szezonnak és nem borulnak virágba, nem növesztenek új hajtásokat, vagy csak nagyon keveset. Ezzel szemben, ha visszavágjuk az ágakat, felpezsdül, szinte új életre kel a növényünk.

5. Érjenek a pirosak: betakarítás és gondoskodás

Az előző hónapok munkája végre megtérülhet, hiszen ha minden jól alakul, mostanra lehet betakarítani a szamóca és a cseresznye termését. Figyeljünk rá, hogy a friss, érett példányokon kívül mindig távolítsuk el a lehullott gyümölcsöket is a növény közeléből. Erre azért van szükség, mert így elkerülhetjük, hogy a növény valamilyen gombás betegséget kapjon el. A szakemberek tanácsa alapján, júniusban mulcsozzuk a fák törzse körül a talajt. Ez azt jelenti, hogy akár a kertünkben levágott fűvel körbeterítjük a fa alatti területet, hogy az jobban tárolja a nedvességet.

6. Szobából a szabadba

Mivel ilyenkor már nem számíthatunk fagyra, a szobanövényeinket is érdemes lehet kipakolnunk kicsit az erkélyre, ablakpárkányra, ám mivel a legtöbb szobai növény nem kedveli a tűző napot, árnyékos, félárnyékos helyre tegyük őket és ügyeljünk a locsolásra is.

7. A pázsit

Mivel udvarunk területének viszonylag nagy százalékát borítja valószínűleg pázsit, fontos lehet külön figyelmet szentelni a gyeptakaró gondozására, hiszen csak az egészségesen zöldellő pázsit tud dísze lenni a kertnek. Ha a fű is magasra nőtt a kertben, most ajánlott egy napsütéses napot megcsípni és rövidre nyírni. Ügyeljünk a locsolásra is, amit ebben az esetben is érdemes a kora reggeli vagy esti órákra időzíteni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kert

kerti feladatok

kert gondozás

június

nyár

feladatlista

feladat

kerti munka