Megdöbbentő, de működik: 8 növénypáros, amit mindenképp egymás mellé ültess a kertedben

HelloVidék   
  Megosztom
Megdöbbentő, de működik: 8 növénypáros, amit mindenképp egymás mellé ültess a kertedben

A magas növények például árnyékot nyújtanak az alacsonyabb növényeknek, mások amik a kártevők, betegségek pusztításának állnak ellen: elriaszthatják a káros organizmusokat, vagy elűzhetik a kártékony bogarakat a kényesebb fajoktól.

A tapasztalt kertészek jól tudják, hogy a növények változatos keveredése, együtt élése egészséges és gyönyörű kertet eredményez. Sokan úgy vélik, hogy bizonyos növénykombinációk rendkívüli (akár titokzatos) képességekkel is segítik egymás növekedését. A folyamat tudományos vizsgálata megerősítette, hogy egyes kombinációknak, párosításoknak tényleg vannak előnyeik.

A magas növények például árnyékot nyújtanak a napfényt kevésbé tűrő alacsonyabb növényeknek, mások a kártevők, betegségek pusztításának állnak ellen: elriaszthatják a káros organizmusokat, vagy elűzhetik a kártékony bogarakat a kényesebb fajoktól, írja a The Good Housekeeping.

A módszert növénytársításnak nevezzük, aminek a lényege, hogy a növényeket kifejezetten úgy ültetik el, hogy a lehető legoptimálisabb legyen a befektetett erőforrások és a terméshozam arányában.

Röviden ezek az elvek, amik mentén sikeresen lehet alkalmazni a módszert:

  1. Ugyanahhoz a családhoz tartozó növényeket ne ültessük egymás mellé vagy egymás után, mivel ezek ugyanazokat a tápanyagokat veszik fel a talajból és ugyanazokra a kártevőkre érzékenyek.
  2. Talajzsaroló növényt talajkímélő vagy talajjavító növény kövesse.
  3. A gyomosító vagy gyomnevelő növényeket követő szakaszba gyomfojtó vagy gyomirtó fajokat helyezzünk.
  4. Rendezzük össze azokat a növényeket, amelyek vetési ideje, tenyészideje és betakarítása, magassága és igényelt területe hasonló, az így kialakult sorok vagy ágyások kezelése könnyebb.
  5. A különböző mélységbe lenyúló gyökerű növények váltsák egymást.

Íme néhány növénypáros, amik remekül kiegészítik egymást:

1. Rózsa és fokhagyma

A hagymák képesek elűzni a rózsa kártevőit, így a kertészek előszeretettel ültetik egymás mellé ezt a két fajt. A metélőhagymának valószínűleg szintén van ilyen riasztó hatása, és a kis lila vagy fehér, késő tavasszal nyíló virágaik még szépen is mutatnak a rózsák mellett.

2. Paradicsom és káposzta

A paradicsom remek fegyver a káposztamoly lárvái ellen, amik alaposan megrághatják a káposzták leveleit. A káposzta (és a brokkoli, kelbimbó) mellé jó választás lehet még a kapor, ami vonzza a káposzta kártevőire támadó darazsakat.

3. Uborka és sarkantyúka

Kúszó, kapaszkodó száraival a sarkantyúka remek társa a cseperedő uborkáknak és tökféléknek. Hatásos az uborkákat támadó bogarak ellen, ugyanakkor pókok és ragadozó bogarak élőhelyéül is szolgálhat.

4. Kukorica és bab

A bab hasznos rovarokat vonz, amik előszeretettel leselkednek a kukorica kártevőire, többek között a mezeikabóca-félékre, különféle hernyókra és levélbogárfélékre. A bab indái egyébként fel tudnak kapaszkodni a kukoricaszárakon is.

5. Retek és spenót

Ha retket ültetünk a spenótok közé, elűzi a leveleket támadó kártevőket. Ha a kártevők a retekleveleket rongálják, az szerencsére nem akadályozza meg a termés föld alatti növekedését, és nincs is rá negatív hatással.

6. Krumpli és fülesternye (mézvirág)

E növény aprócska virágai vonzzák a jótékony rovarokat, beleértve a darazsakat is. Ültessük a fülesternyét bokros növények mellé, vagy csak hagyjuk, hogy elterjeszkedjen, mint egy élő talajtakaró, a brokkolihoz hasonló, lehajló levelű növények alatt. Bónusz, hogy édes illata van, ami egész nyáron belengi a kertet.

7. Leveles kel és macskamenta

A tudomány szerint ha ezeket a növényeket „összeültetjük”, a macskamenta jótékony hatásának köszönhetően a levélbogárfélék által okozott kár alaposan lecsökken. Az illatos növény emellett segíthet a szúnyogok távol tartásában is.

8. Eper és borzaskata

A magasra növő, kék virágú borzaskata fekete magját gyógynövényként is alkalmazzák gyomor- és bélhurut esetén, kiskertekben is kedvelt dísznövény. Az epersorok között pedig nemcsak hogy csodásan mutat, de még hasznos is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kertészet

növények

polikultúra

növénytársítás

zöldség

gyümölcs

ültetés