Csak jól járhatsz velük: ez a 10 zöldség a legamatőrebb kertésznél is vígan megterem

HelloVidék   
  Megosztom
Csak jól járhatsz velük: ez a 10 zöldség a legamatőrebb kertésznél is vígan megterem

Rengeteg olyan egészséges és ízletes zöldség van – beleértve például a roppanós uborkát, salátát, répát –, ami nem igényel hatalmas háttérmunkát és befektetett energiát ahhoz, hogy megnőjön. Mutatjuk a listát!

Ha már régóta irigykedve figyeled a szomszédod zöldségeskertjét, itt az idő, hogy te is megalkosd a sajátod. Hiszed vagy sem, a kezdetekhez nem kell túl sok erőfeszítés: rengeteg olyan egészséges és ízletes zöldség van – beleértve például a roppanós uborkát, salátát, répát –, ami nem igényel hatalmas háttérmunkát és befektetett energiát ahhoz, hogy megnőjön. A The Good Housekeeping alapján most a 10 legkönnyebben termeszthető zöldségfélét mutatjuk be.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, milyen feladatokat kell ellátni a veteményezés, a saját zöldségeskert kialakítása és gondozása során, ezekről a könnyű és költséghatékony módszerekről itt lehet bővebben olvasni - jó ötletek arra nézve, hogy friss, organikus terményeid legyenek, és hogy egy újabb szabadidős tevékenységgel, hobbival gazdagodj. Többek között egyébként a komposztálással tehetsz jót a növényeidnek: nemcsak hogy csökkenti a hulladéklerakókban lévő szemétmennyiséget, de a kertben is remek hasznát veheted. A komposzt ugyanis olyan organikus anyag, amit ha a talajhoz adunk, nagyban segíti a növények fejlődését. Jobb, több lesz a termés, szebbek lesznek a virágok, egészségesebb a kert, ráadásul még csak extra költségeid sem keletkeznek közben. Ezzel kapcsolatban a legalapvetőbb és legpraktikusabb tippeket itt gyűjtöttük össze.

Ha pedig már ott tartasz, hogy learasd a munkád gyümölcsét, nem árt arra figyelni, hogyan tárolod a saját magad által nevelt zöldségeket, mielőtt felhasználnád őket. A hűtőben egy túlzsúfolt zöldségtartó a melegágya lehet a gyors penészedésnek, ezért fontos biztosítani, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket tiszta, száraz helyen tárold, ahol bőven van tér. Az is fontos, hogy ne műanyag zacskóban tedd el őket, hiszen az extra rétegek nem tesznek jót nekik. A salátaleveleknek jól jön egy olyan tároló, amiben egy kevés konyhai törlő felfogja az esetleges nedvességet, viszont a krumplihoz, répához hasonló gyökérzöldségeket lehetőleg hűtőn kívül tárold! Legjobb, ha sötét, hűvös helyen, a kamrában tartod őket - erről itt írtunk bővebben.

De még mielőtt ennyire előreszaladnánk, lássuk a legkönnyebben termeszthető zöldségek listáját, és hogy mire van szükségük!

1. Répa

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, a répa remek A-vitaminforrás. A megfelelő növekedés érdekében puha talajra van szükségük, aminek semmiképp sem szabad túl nedvesnek lennie – ellenkező esetben vonzza a férgeket.

2. Retek

Akár nyersen ropogtatjuk, akár valamilyen formában feldolgozva, a retek egy igazán sokoldalú gyökérzöldség. Ugyanúgy, mint a répa esetében, ne vessük el túl zsúfoltan a magokat, és törekedjünk a laza talajszerkezetre.

3. Uborka

Ami az uborkát illeti, nem árt tudni, hogy jó sok napfényre van szüksége a növekedéshez. Ideális kisebb helyekre, hiszen felfelé is kúszhat.

4. Saláta

Gyorsan növő zöldségféle, ami jól tolerálja az árnyékot és a mérsékelt hőmérsékletet is. Ugyancsak jó választás, ha helyszűkében vagyunk.

5. Leveles kel

Ez a tápanyagban gazdag zöldség remek hozzávalója a salátáknak, tészta- és különféle rakott ételeknek. Termesszük ládában vagy magaságyban, de tartsuk szem előtt, hogy a túlzott forróság hatással lehet az ízére. Egyenletesen nedves talaj a megfelelő számára, ami gazdag organikus anyagokban.

6. Kaliforniai paprika

Ahhoz, hogy megteremjen nálunk ez a fantasztikusan ízes zöldség, a kulcs a meleg hőmérséklet. A kaliforniai paprika feldobja a salátákat, tészta- és húsételeket, de akár szendvicshez jól passzol. Ügyeljünk arra, hogy kellőképpen száraz, de tápanyagban dús legyen a talaja.

7. Zöldbab

Népszerű az otthon kertészkedők körében, hiszen nincs sok igénye: napsütés és mérsékelten gazdag talaj szükséges ahhoz, hogy szépen növekedjen. Alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor tele van tápanyagokkal, beleértve a C-vitamint, a K-vitamint és a folsavat.

8. Cékla

A magas rosttartalmú, A- és C-vitaminban gazdag cékla akár magról is könnyen termeszthető. A laza talajt kedveli. A legjobb, ha tavasszal, kora nyáron ültetjük, lehetőleg agyagos, savasabb földbe.

9. Cukkini

A cukkini szintén híres arról, hogy hihetetlenül könnyen lehet magról termeszteni. Ahhoz, hogy minél finomabb és egészségesebb legyen a növény, nedves talaj kell és sok napsütés.

10. Sütőtök

Az igazi szezonja ősszel van: a sütőtököt faraghatjuk, dekorálhatunk vele, de természetesen meg is süthetjük vagy használhatjuk ételek hozzávalójaként. Hideg talajban nem csírázik, és viszonylag nagyobb helyre van szükség a növekedéséhez.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség

zöldségtermesztés

kertészkedés

otthoni kertészkedés

veteményezés