Iszonyatos pusztítás a magyar gyümölcsösökben: ezek a kártevők felfalnak mindent

HelloVidék   
  Megosztom
Iszonyatos pusztítás a magyar gyümölcsösökben: ezek a kártevők felfalnak mindent

Az elmúlt hetekben tombolt a nyári hőség, amit időnként megszakított egy-egy heves zivatar. Sajnos, ez a váltakozó és olykor szélsőséges időjárás nem kedvez a terménynek, sok gazda panaszkodik a gyümölcsök mennyiségére és minőségére. Persze mindemellett a kertekben már javában csemegézhetünk kedvenc kedvenceinkből. Igaz a cseresznye leérett, a meggy szezonja is a végét járja, de az őszibarack érési időszaka még csak most kezdődik. A szakemberek viszont figyelmeztetnek: érdemes résen lenni, hiszen nem csak az időjárás képes pusztítani a termést, hanem jó pár kártevő is. Most annak jártunk utána, mire ajánlott figyelni a következő hónapokban, ha meg akarjuk menteni az idei termésünk. Milyen rovarok támadják a gyümölcsöket és hogyan védekezhetünk ellenük.

Az alma kórokozók közül továbbra is az almafa lisztharmaté a főszerep, bár a több csapadékot kapott tájegységekben a varasodás fertőzés veszélye is jelentősen fokozódott. A meleg és a párás klíma miatt főként a körtésekben, de almában és birsben is állandó a fertőzésveszély a baktériumos tűzelhalástól. A veszélyt jelentősen mérsékelhetjük a fertőzött hajtások levágásával és réztartalmú készítmények rendszeres kijuttatásával. A hőség hatására kissé csökkent a levéltetűvel fertőzött hajtáscsúcsok aránya, de még így is jelentős a szívogatás, akárcsak a vértetű terjedése a lombkorona belsejében, ahová a permetlé bejuttatása gyakran nehézségekbe ütközik. Kellő biológiai hatékonyságot viszont csak akkor érünk el, ha a kezelés eléri a fertőzött gócokat.

- derül ki dr Aponyi Lajos előrejelzéséből.

Ugyanez a helyzet a kaliforniai pajzstetű terjedésének a megfékezésével is. A kedvező klíma hatására ismét erőre kapott. Az almamoly töretlenül rajzik. A korai szilvafajták színeződése megkezdődött, ugyanakkor a szilvamoly is most pusztít. A már letermett cseresznye és meggy mellett fontos a szilva, a kajszi és az őszibarack lombozatának a védelme, a korai lombhullás elkerülése érdekében

- jegyzi meg a szakember.

Hogyan érdemes védekezni?

Miután megismertük a rovarokat, melyek megdézsmálják kertünk gyümölcseit, hozzá is foghatunk az irtásukhoz. Első körben lássuk, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a hónap kártevői és mit tanácsos tenni, ha el akarjuk űzni őket.

  • almafa lisztharmat: A lisztharmat egy gombák által okozott növénybetegség. Jellemző tünete, hogy a lisztharmat gombák a növény teljes felületét fehér (ritkán rózsaszínes vagy barna) penészszövedékkel vonják be, mintha a növény liszttel lenne beszórva. Ahogy a betegség pusztít, úgy a beteg levelek elsorvadnak, megbarnulnak és le is hullnak. A lisztharmatgombák spóráik segítségével telepednek meg a növényeken, amik érintéssel, a szél vagy a rovarok segítségével terjedhetnek. A spórák miután megtelepedtek a növényeken, rövid idő alatt gombafonalakból álló szövedéket (micéliumot) képeznek a növények felületén. Védekezni első sorban az egészséges, erős növények tudnak, hiszen esetükben is fontos a jó kondíció az ellenálláshoz. Érdemes a megelőzésre is gondolni, fontos, hogy ne ültessük szorosan a gyümölcsfákat, a lisztharmatnak kedvez a magas páratartalom, a zsúfoltság, az elégtelen szellőzés. A fertőzés megjelenése után, mindenképp különítsük el a növényt, ha tudjuk. Ha nem, akkor kezdjük el kezelni a fertőzött leveleket, ágakat úgy, hogy nedves vattával letörölgetjük róluk a penészt. Ezután alkalmazzunk saját készítésű vagy boltban vásárolt gombaölő szert.
  • almamoly: Az almamoly közismert mezőgazdasági kártevő. Az alma mellett a körtét, diót is károsítja. Imágója sötétszürke; az elülső pár szárny csúcsához közel bronzos-aranyos, illetve fekete rajzolattal. Szárnyának fesztávolsága 14–22 mm. Lepkéje kéreg-barna, alkonyati állat, hernyója halványpiros. A fák kérge alatt, a talaj felső rétegében és a gyümölcstárolók védettebb helyein telel át és almavirágzás után rajzik. Az almamoly elleni védekezés fő nehézsége a megfelelő időzítés. Gyakran hőösszeg-számítással becslik meg, hogy mikor ér el valamely fejlődési fázisba — ehhez pontosan kell követni a napi hőmérsékleteket. A raktárakban és más melegebb helyeken áttelelő almamolyok röviddel a szirmok lehullása után kifejlődnek, és lerakják petéiket. A védekezés hatékonysága a rajzás időpontjának kiszámításán múlik. Az almamolyok elleni biológiai védekezés nehézkes, mert a hernyókat a gyümölcs jól védi. leggyakoribb módszere a gralulovírus (CMGV), aminek vizes oldatával bepermetezik a fát és a terméseket. Miközben a lárvák a kis gyümölcsökön a befúrási helyet keresik, a vírus a tápcsatornájukba kerül. A megbetegedett lárva abbahagyja a táplálkozást és 3-7 nap után elpusztul. Kémiai védekezésnek gyakran használnak növényvédő szereket. A nőstény almamoly szexferomonját tartalmazó csapdák megkönnyítik a rajzás megfigyelését.
  • kaliforniai pajzstetű: A kaliforniai pajzstetű elsősorban a házikertekben fordul elő. Sajnos szinte mindenhol láthatók az általa okozott ágtorzulások, különösen a háztáji körte-, szilva- és néhol az almafákon is. A kártevő szívogatása következtében a kéreg növekedése megáll, és bemélyedések képződnek, melynek az alján a piszkosfehér pajzsok alatt több rétegben helyezkednek el a piros nőstények. A torzulások helyén az ágakat könnyen letöri a szél. Az erősen fertőzött ágrészek gondos tisztításával, levágásával vagy az egész fa eltávolításával jelentősen gyéríthető a fertőzöttsége. A nyári erős fertőzés esetén célszerű a koronán belül is gondosan megpermetezni a váz és ágrészeket.
  • levéltetű: A levéltetvek levélen, hajtáson, virágon, termésen szívogatnak. Szívásuk nyomán a hajtás elsatnyul, a levél, a termés deformálódik, a levél megsárgul, elhal, lehullik. Magyarországon a lombos és tűlevelű növényeken károsító fajok száma meghaladja a hetvenet. Ha nem akarunk vegyszerezni, akkor mossuk át a leveleket enyhén szappanos vízzel hetente, vagy gyakran zuhanyoztassuk növényünket langyos vízzel.
  • szilvamoly: Magyarországon évente három nemzedéke kel ki, és a három rajzás összefolyik. Kifejlett lárvái telelnek át – legtöbbjük a fakéreg repedéseiben. Az első nemzedék rajzása április végén vagy május elején kezdődik. Május végén–június elején a hernyók a még zöld szilvát támadják meg: a kényszerérett szilvák június végén lehullanak. A július elejétől megjelenő erős mézgafolyás a szilvamoly második (első nyári) nemzedékének kártételét jelzi. A károsított szilvák könnyen lehullanak. Náluk szintén hatásos a kémiai védekezés. A nőstény szilvamoly szexferomonját tartalmazó csapdák megkönnyítik a rajzás megfigyelését és az egyedek elejtését.
  • vértetű: A vértetű a legjelentősebb almakártevők egyike. Az alma hajtásán, vesszőjén és a gyökerén egyaránt károsít. A vértetvek testét fehér, vattaszerű, viaszos váladék takarja és ez jól látható a károsított növényrészeken is. A megtámadott növényen, a szívogatás helyén, a vértetű nyálának hatására térfogat növekedés alakul ki. A föld feletti részeken a kártétel látványosabb, viszont a gyökereken jelentkezett kártétel jelentősebb. Csak a vízhajtások kivágásával mérsékelhető a vértetű kártétel, egyúttal tüntessük el az idős fák tövétől kinövő sarjhajtásokat is, mert ezeken a helyeken fog áttelelni a kártevő.

A nyár folyamán megjelennek a legvadabb kártevők, amelyek megdézsmálják a friss leveleket, hajtásokat, belefészkelnek a növényekbe és megkezdik a szaporodást is. Ha már tapasztaltad az első jeleket, hogy valami nincs rendben a növényeddel, ne rohanj vegyszerek után! Első körben próbáld meg természetes alapanyagokkal kiirtani a kártevőket. Segítünk abban, hogy miből és mennyit használj a környezetbarát növényvédelem érdekében. Ha szeretnéd megvédeni a kerted, de nem akarsz veszélyes vegyszerekkel permetezni, akkor mindenképp fusd át a listánkat. Összeszedtünk néhány hasznos trükköt, melyek segítségével úgy tarthatod távol a kártevőket, hogy közben nem használsz káros anyagokat. Melyek ezek? Itt olvashatsz róluk többet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

termés

kártevők

kert

kertészkedés

gyümölcs

gyümölcstermesztés

gyümölcstermés