Horror áron a magyar cseresznye a piacokon: ezzel a trükkel jóval olcsóbban megveheted

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Horror áron a magyar cseresznye a piacokon: ezzel a trükkel jóval olcsóbban megveheted

Összegyűjtöttük, ha nincs is cseresznyefánk, hol és mennyiért tudunk magunknak szedni egy kis befőzni való gyümölcsöt. Szedd magad árusokkal is beszélgettünk, megkérdeztük tőlük, hol tart a szezon, most mennyiért mérik kilóját.

Az idei tavaszi sokk után, ami a fagykár miatt érte a termelőket, pozitív csalódás a cseresznye. Akkor elszomorító volt a helyzet. Ehhez képest a nagybani piacon most azt látni, hogy bőséggel szüretelnek az országban.

A cseresznyeszezon hazánkban, a legtöbb gyümölcs- és zöldségféléhez hasonlóan kéthetes csúszásban van – adta hírül még pár napja a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) is. Kelemen Péter, a terméktanács alelnöke még arról nyilatkozott, hogy idén a hűvös és csapadékos tavasz miatt feleannyi cseresznye terem, mint a sokéves átlag. Magas áron is kezdték árulni, akár 2500–3000 forintot is elkértek kilójáért.

Két hete még majdnem harmadával volt magasabb a cseresznye ára, mint tavaly, de a múlt héten is 2,5 százalékos drágulást regisztráltak, amikor 1050 forintos kilónkénti árakon ment a gyümölcs a nagybanin az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Információs rendszere (PÁIR) szerint. A Lehel piacon persze már 500 forintért is lehet cseresznyét venni, de a kofák többsége az 1000-1600 forintos árkategóriában kínálta. A Bosnyák téri piacon is hasonlóak voltak a cseresznyeárak előző nap: a legolcsóbb 800, a legdrágább 2800 forintba került.

Sok a fiatal és kisgyermekes család Gyöngyösön is

Gyöngyös mellett, a 3-as főút (77-78-as kilométerénén) mellett már beindult a Szedd magad. A családi gazdaság 25-26 éve foglalkozik cseresznyével.

Az idei év termése elmarad az átlagos évekhez képest, de a tavalyihoz viszonyítva sokkal jobbnak ígérkezik a cseresznye, akkor ugyanis nálunk Gyöngyösön teljesen elfagyott

– közölte Székely Gábor termelő a HelloVidékkel.

Idén is volt fagykárunk, részleges és totális is. Igaz, hogy most a korábbi évekhez képest méretben és minőségben is elmarad a termés, de legalább van! Elég hosszú, és hűvös tavaszunk volt, nem tudott a gyümölcs úgy érni, ahogy kellett volna. A lombozat szép, azzal nincs baj, de a termés jóval apróbb a megszokotthoz képest. A cukortartalma sincsen ott, mint egy jobb években.

– összegzett Székely Gábor.

Többféle fajta cseresznyét árulnak Gyöngyösön, van egy konzervipari fajtájuk, és többféle ropogós, befőzésre alkalmas gyümölcsöt is kínálnak Szedd magadban. 10 napja nyitottak ki, a termelő szerint durván még 2-3 hétig lehet szüretelni, viszont ha marad a nagy meleg, akkor hamarabb be kell zárniuk.

Székely Gábor szerint náluk Gyöngyösön is egyre népszerűbbek a Szedd magad akciók, sok a fiatal és kisgyermekes család, közösségi programként is érkeznek hozzájuk: nagy előnyünk, hogy közel a Mátra, sokan összekapcsolják a cseresznyeszedést egy hétvégi túrával. Árban idén drágítottak, tavaly 500 forintért lehetett a cseresznyének kilóját szedni, idén 800 forintért kínálják.

Így is alatta vagyunk a piaci áraknak, nyilván az áremelkedést termelési költségek is befolyásolják

– tette hozzá a gyöngyösi termelő.

Lehet kóstolni, direkt úgy ültették a fákat Győrszentivánon

Győr közelében, a 120 hektáron, szintén családi gazdaságban termelő Nagy család sok lábon áll. 5 különböző fajta cseresznyéjük van, az alap gyümölcsök mellett foglalkoznak még bodzával és homoktövissel is. Minden fát öntözőcsöves rendszerrel locsolnak, 20-40 munkavállalóval szedik most is a cseresznyét. A terület egy részén 100 éve gyümölcsös áll, de ők 25 éve foglalkoznak vele. 8-10 éve még csak a kereskedőknek szállítottak, de egy ideje részben átálltak a Szedd magadra.

Mert az a gyümölcs, amit saját magad szedsz le, megfizethetetlen! Így éretten kerülhetnek a fogyasztókhoz, mert valljuk be, az érett gyümölcsnek teljesen más az ízvilága, a vitamin- és beltartalma, mint a boltban vagy a zöldédségesnél vásárolhatónak

– közölte Nagy Gábor.

A győrszentiváni Szedd magadra is egyre többen jönnek, az sem probléma, tette hozzá a termelő, ha többet esznek, mint amennyit megvesznek. Számukra az is fontos, hogy az emberek tényleg megtapasztalhassák, valójában milyen ízű a gyümölcs, hogy egy cseresznye nem csak egyféle lehet.

Szabadon körbe lehet járni, lehet kóstolni, direkt úgy ültették a fákat, hogy a különböző sorokba különböző fajtákat telepítettek, hogy mindenki megtalálhassa, melyik ízlik neki a legjobban.

Sokan jönnek ki délutáni programként is – amit nem bánunk, örülünk, ha a gyerekek is eszik a finom gyümölcsöket

– mesélte.

Múlt héten pénteken kezdték el a cseresznye előszedését, de a fák nagyon „tarka-barka” képet mutatnak:

Tavasszal nagy virágzás volt, de a -7,2 fokos fagyban a bibék belső részei megfáztak. Ez a virágokon még nem látszott, csak a termésen. Hiába jöttek a méhek, nem találtak nektárt. Van olyan fánk, amin alig van cseresznye, a másik roskadásig tele. Másrészt a termésünk is apró, országosan is jellemző, hogy a korábbi átlag alatt van. Amit szedni sem lehet, azt le kell ráznunk, és pálinkaalapnak megy

-mondta el.

Idén Győr környékén jóval kevesebb a termés, össze-vissza érnek a fák. A szedők dolgát a 35 fokos hőség sem könnyíti meg:

Minden nap 28-30 emberrel kint vagyunk a tűző napon. De nekünk itt Győr határában nemcsak az időjárással kell megküzdenünk, hanem a folyamatos munkaerőhiánnyal is. Minden reggel azzal nyitunk, vajon ma hányan jönnek dolgozni! Nehéz felvenni a bérek tekintetében a versenyt a multinacionális cégekkel!

- tette hozzá a győrszentiváni termelő, aki nem jósol hosszú szezont: a cseresznye hamarosan, egy másfél héten belül el fog tűnni. Győr mellett egyébként idén 600 forint a Szedd magad cseresznye kilója.

Nagyvenyimen legalább nagyszemű a cseresznye

A Venyim Gyümölcsösben a szamóca a fő termék, aminek ennek most lett éppen vége. Árulnak Szedd magadba almát is – ahogy a tulajdonos fogalmaz, a cseresznye és a meggy csak köztes termékük. Náluk az eperből és az almából van nagyobb kereslet.

Idén nagyon gyors szezon várható: „a korai fajták késnek, a késői fajták normál időben vannak, a mostani, meg a következő hétvége lesz a cseresznye Szedd magad, de egyébként már egy hete tart a szedés

– tudtuk meg.

Itt harmad-fél termés van, fajtától függően, a tavalyihoz képest annyival jobb a helyzet, hogy legalább nem ázott meg, és „csattogott szét”, mint tavaly, amikor a sok eső, a magas nedvességtartalom miatt szétrepedt a fán a termés.

A mostani kánikula nem okoz problémát. Náluk a cseresznye méretével sincs idén gond, nagy szeműek: 26-28-30 milliméteresek.

A szobi cseresznyéskert idén nem nyit ki

Vannak olyan termelők, akik a tavaszi fagyok miatt akkora kárt szenvedtek, hogy idén ki sem nyithatnak. Nem lesz például Szedd magad cseresznye a Dunakanyarban, Szobnál:

Sajnos a korai fajtáink 100%-os fagykárt szenvedtek. A közép és kései fajtáinkon 5-10%-os a termés, ami a Szedd magadot lehetetlenné teszi, így idén a cseresznyéskertet nem nyitjuk meg.

– közölte a szobi termelő.

Mielőtt elindulunk, azért keressünk rá, telefonáljunk!

Mivel az idei tavasz nagyon hűvös volt, ezért csúszhat, vagy ahogy fentebb látjuk, el is maradhat a cseresznye szedése. Indulás előtt ezért is érdemes a termelők által megadott telefonszámon, közösségi oldalon érdeklődni.

Szedd és vedd magad cseresznye - Nagyvenyim

  • Termelő: Venyim Gyümölcse Kft.
  • Helyszín: Nagyvenyim Major 1.
  • Fontos: : Érdemes előre bejelentkezni a +36204699761 telefonszámon.

Szedd magad cseresznye - Pomáz

  • Termelő: Piliskert Kft.
  • Helyszín: Pomáz Dolinai út vége
  • Fontos: Érdemes előre bejelentkezni a +3626325346 telefonszámon
  • Szedhető fajták: Van, Katalin, Germersdorfi

Szedd magad cseresznye - Környe

  • Termelő: Venter Mihály
  • Helyszín: Környe Tatai út 8119 (A kert, Környe és Tata között található. Környétől körülbelül 1 km-re Tata felé haladva bal oldalon.)
  • Fontos: Érdemes előre bejelentkezni a +36202158998 telefonszámon.

Szedd és vedd magad cseresznye - Gyöngyös

  • Termelő: "Székely föld" Székely családi gazdaság
  • Helyszín: Gyöngyös 3-as útnál
  • Fontos: Érdemes előre bejelentkezni a+36302324890 telefonszámon.

Vedd magad Cseresznye - Gárdony

  • Magyarország Fejér Gárdony Sreiner tanya 1.
  • Termelő: Gárdonyi Géza Mezőgazdasági Szövetkezeti Zrt.
  • Bejelentkezés: Ajánlott
  • Telefon: 0622570333

Szedd és vedd magad Cseresznye - Siklós

  • Siklós Siklós, Vokányi út
  • Termelő: Kelbert Miklós
  • Bejelentkezés: Kötelező telefonon
  • Telefon: 0630/6784983

Szedd és vedd magad Cseresznye - Szár

  • Fejér megye, Szár, Rákóczi út 136
  • Termelő: Nausch Ildikó
  • Bejelentkezés: Kötelező telefonon
  • Telefon: 06209262512

Vedd magad Cseresznye - Nógrád

  • Nógrád megye, Nógrád 2642 Nógrád Rákóczi utca 7.
  • Termelő: Holma Balázs
  • Bejelentkezés: ajánlott
  • Telefon: 06303463952

Szedd és vedd magad Cseresznye - Mátészalka

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Mátészalka Nagyszőlő
  • Termelő: Lengyel Család Cseresznyéskert

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

cseresznye

szedd magad akció

szedd magad

gyümölcs

gyümölcs betakarítás

befőzés