Filléres trükk a magyar konyhákból: ne dobd ki a kávézaccot, csodákat tehet a kertedben

HelloVidék   
  Megosztom
Filléres trükk a magyar konyhákból: ne dobd ki a kávézaccot, csodákat tehet a kertedben

Ha napi egy kancsó kávét elfogyasztunk, akkor már egy mesés szervesanyag-forrás van a kezünk ügyében. A kávézacc több szempontból is boldogabbá teheti kertünk növényeit. Hogyan és miért? Ennek jártunk most utána.

A kávé az egész világon elterjedt, népszerű ital. Az áruházakban, boltokban számtalan fajtával és ízesítésűvel találkozhatunk, melyekből kedvünkre válogathatunk. A kávé fanatikusok szerint a kávédarálós gépek készítik a legfinomabb italt, de sokan a mai napig esküsznek a kotyogós készülékekre. Az, hogy ki milyen fajtát szeret és persze az ízesítés is sok esetben változhat, az viszont nem, hogy a főzés után visszamaradt zaccot szinte mindenki kidobja a kukába. Ha a drága és különleges kávék maradékát is szeretnénk megmenteni, felhasználni, akkor most mutatunk néhány tippet, amely segíthet ezt is újrahasznosítani.

Kávét a komposztba

Nem vicc, érdemes a kávézaccot a komposztládába önteni. Jó, ha tudjuk, kétféle komposztanyag létezik: barna és zöld. Lehet, hogy a kávézacc barna színű, de a komposzt zsargonban zöld anyag, vagyis nitrogénben gazdag tárgy. A zacc körülbelül 1,45 százalék nitrogén, de magnéziumot, kalciumot, káliumot és egyéb nyomelemeket is tartalmaz. Ezért tehát ugyan úgy a zöld komposztanyagok közé tartozik, mint az élelmiszer-maradványok és a levágott fű.

Ha kávézaccot és az elhasznált papír kávészűrőket hozzáadjuk a komposztunkhoz, akkor ugyan olyan hasznos zöld komposztanyagot kapunk, mintha füvet volna bele. Fontos viszont, hogy a kapott anyagot ki kell egyensúlyozni barna komposztanyaggal, amely száraz leveleket és újságokat jelent. A barna komposztanyagnak 4:1 arányban kell lennie a zöld komposztanyaghoz. Ha túl sok zöld anyaga van, a komposzthalom bűzleni kezd.

Trágyázd a talajt őrölt kávéval

Borítsuk a kávézaccot közvetlenül a talajra, majd keverjük bele a felső rétegbe. Természetesen a kevergetés kihagyható, úgy is jó szolgálatot tesz, ha csak kiszórjuk a földre és állni hagyjuk. A használt kávézacc közel semleges pH-értékkel rendelkezik, így nem kell aggódnia a savasságuk miatt. Arra viszont mindig figyeljünk hogy jól terítsük szét a talajon a zaccot, ne gyűljön össze kupacokba, mert a kis kávészemcsék egymáshoz tapadhatnak, majd vízálló gátat képezhetnek a talaj felső rétegén, ezáltal kevesebb nedvesség juthat a talajba.

Kávézaccból készíthetünk tápoldatot is. Adjunk hozzá 2 csésze kávézaccot egy 5 literes vödör vízhez. Hagyjuk állni az oldatot néhány órán keresztül vagy egy éjszakán át. Ezt a főzetet folyékony műtrágyaként használhatjuk kerti és konténeres növényekhez. Kiváló lombtáplálék, amelyet közvetlenül a növények leveleire és száraira permetezhetünk.

Tartsd távol a kártevőket

Túl sok a csiga a kertben? Akkor elő a kávézaccal! Mivel a szemcsék kellemetlen, dörzsölő hatásúak lehetnek, így a meztelen csigák nem nagyon merészkednek a kávézaccal körülvett növények közé. De nem csak a csigákat tarthatjuk távol, mivel sok macska sem szereti a kávézacc szagát, így elkerülheti a kert alomdobozként való használatát, ha kávézaccot keverünk a talajba.

A növények számára is hasznos lehet

Persze csak azoknak, melyek kedvelik a savasabb talajt. Míg a használt kávézacc csak enyhén savas, addig a friss (főzetlen) kávézacc több savval rendelkezik. Savkedvelő növényei, mint a hortenzia, rododendron, azálea, gyöngyvirág, áfonya, sárgarépa és retek lendületet kaphatnak ha kávézaccal hintjük meg talajukat. Azt viszont jó, ha tudjuk, hogy a friss kávézaccnak is van még koffeintartalma, ezért ne használjuk palánták vagy nagyon fiatal növények földjéhez, mert a koffein meggátolja a növekedésüket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kávé

kávézacc

kert

kertgondozás

kertápolás