Kifakadt a sztárkertész: vállalhatatlan, amit a hazai áruházak művelnek a palántákkal

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Kifakadt a sztárkertész: vállalhatatlan, amit a hazai áruházak művelnek a palántákkal

A palántázásról osztott meg egy okos videót Megyeri Szabolcs. A sztárkertész a TikTok-on beszélt a tavasz egyik legfontosabb teendőjéről, a szabadkerti ültetésről.

A kertész óva intett mindenkit attól, hogy kertjében, szabadföldön márciusban nekiálljon zöldség-palántázni. Normál esetben - hívta rá fel a figyelmet Megyeri Szabolcs - május elejénél előbb nem szokás, most viszont még csak március van! Túl korai lenne, az elmúlt napokban még kemény fagyok voltak éjszakánként, csak halálra ítélnénk őket!

Ez a médiának és a barkácsáruházaknak is a hatása, hogy az elmúlt 10-20 évben mindig korábban és korábban voltak elérhetőek például a muskátli vagy az egynyári virágok palántái. Ez viszont teljesen rossz út

- figyelmeztetett videójában a kertész, aki még hozzátette, aki korábban kezdi el kiültetni a zöldség- vagy egynyári palántákat, az ne csodálkozzon, ha elfagynak.

@megyeriszabolcs Ne feledjük, hogy zöldség palántákat május elejétől lehet elkezdeni ki ültetni ? #foryou #tavasz #megyeriszabolcs #zöldség #palántázás #kertészkedés #kert ♬ eredeti hang - MegyeriSzabolcs

A kertész azt is megmutatta, hogy márciusban, a fűtött fóliasátorba mekkorák még a paradicsompalánták. Aprócskák, de ez így természetes, ne akarjunk túl korán nagyobbat vásárolni, mert könnyen pórul járhatunk. (Megyeri Szabolcs videós üzenete ITT tekinthető meg!)

Akkor mikor lehet szabadföldbe kiültetni a palántákat?

Erre azt szokták mondani, hogy egy magról vetett palánta 8 hét után éri el azt a fejlettségi szintet, hogy már kiültetésre alkalmas – írta meg korábbi cikkében a HelloVidék is.

Az is elmondható, hogy a mi éghajlatunkon április végéig, május elejéig nem is szabad a palántákat kirakni, mert a kései fagyok, hidegek miatt könnyen tönkre mennek.

Így kell edzeni a palántákat!

Érdemes még kiültetés előtt edzetni is a palántákat, azaz szoktatni kell őket a szabad levegőhöz. Ezt a legjobban úgy tudjuk megtenni, hogyha letelt a 8 hét, kitesszük már őket egy világos félárnyékos helyre: erkélyre vagy verandára. Ha éjszakára hideget jósolnak, akkor visszavisszük a lakásba, így szoktatjuk fokozatosan ki a kinti időjáráshoz.

Magvak és palánták előkészítve

Az igazán előrelátó kertész már beszerezte a tavaszi vetéshez szükséges magvakat és a zöldségfélék, virágok palántázására is gondol. Jellemzően a hónap közepén érdemes elvetni a szabadföldi termesztésre szánt középkorai paradicsomot a palántanevelő ládákba, valamint elvethetjük az első spenótokat is. A korai káposztafélék magvai, a fejes saláta és tépősaláta is földbe kerülhet és ha még nem tettük, vessünk el petrezselymet.

A hónap második felében kell elvetni az átmeneti lehűlést is elviselő zöldségfélék, így például a zöldborsó, a sárgarépa és a petrezselyem magját. Emellett ilyenkor célszerű ültetni a vöröshagyma dughagymáit és a fokhagyma gerezdjeit is. A nagyobb évelő fűszernövényeket, például a lestyánt vagy a citromfüvet is már szabadföldbe ültethetjük.

Hónap vége felé vessük el például a retket, a salátát, a póréhagymát, borsót, természetesen egyelőre beltérben, hogy tavasszal kiültethessük a palántákat a kertbe. A tél vége felé, amikor már enyhül az idő, szabadföldön is megkezdhetjük a különféle növények duggatását, vetését.

Összegezve

  • Szabadba lassan már vethetünk: spenótot, zöldborsót, sárgarépát, hónapos retket, hagymát, tépősalátát, petrezselyemet.
  • A gumós és gyökérnövények, például a csicsóka vagy a torma és a hónap második felétől a korai burgonya éppúgy ültethető a fagymentes földbe.
  • Fólia vagy fátyolfólia alá már ültethető a saláta. Próbálkozhatunk a rukkolával (Rucola selvatica) vagy más néven bormustárral. Ez az Itáliából származó saláta az utóbbi évek slágere.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

palántázás

kert

kert gondozás