Támadnak a vérszívók: ezek a legjobb szúnyogirtási praktikák, amit bevethetsz a lakásban, kertben

HelloVidék   
  Megosztom
Támadnak a vérszívók: ezek a legjobb szúnyogirtási praktikák, amit bevethetsz a lakásban, kertben

Az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek. A lassan melegedő időben a folyók és tavaink mentén egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy érdemes felkészülni az idei szúnyoginvázióra, még időben! Ha te sem szeretnél kertedben úgy ücsörögni, hogy hemzsegnek a vérszívók körülötted, ha szeretnéd a lakásod biztonságos hellyé varázsolni, akkor érdemes a következő hetekben kipróbálni a legegyszerűbb szúnyogirtó módszereket, elkészíteni a kerti szúnyogcsapdákat. Mutatjuk, a legkönnyebb és leghatásosabb megoldásokat!

A Katasztrófavédelem legfrissebb közlése szerint, a következő napokban 7550 hektárnyi területen végeznek légi és földi biológiai kezeléseket. A szakemberek légi úton juttatják ki a biológiai készítményt

A napokban várható a Duna vízszintjének tetőzése, a szakemberek szerint az előzetesen vártnál magasabb vízállásra lehet számítani. Ennek következtében további szúnyoglárva-tenyészőhelyek kerülnek víz alá, ami a következő hetekben is szükségessé teszi a szúnyogok elleni védekezést.

Nem kell vízparton laknunk, hogy elérjen az invázió

Rengeteg magyar család lakik vízpart közelében, de nem csak az ő szabadban töltött perceiket keserítik meg a szúnyogok. A kellemetlen vérszívók megtelepednek kerti tavak közelében, esővízgyűjtők körül, madáritatók mellett, szóval a nyári szúnyoginvázió sokak életét keseríti meg. Arról nem is beszélve, hogy esténként a legtöbben vadászattal zárjuk a napot, amikor egy-egy példány beszökik a lakásba és nem hagy minket aludni zümmögésével...

Hogy kerülnek a kertekbe, lakásokba a szúnyogok?

Folyók, tavak partján nyáron tömegével fordulhatnak elő a szúnyogok. Ugyanakkor a természetes vizektől távol is találkozhatunk velük. Ennek oka egyrészt az, hogy a szúnyogok terjedését a légmozgás segíti, a szél kilométerekre sodorhatja őket szaporodási helyüktől. Másrészt számos olyan szúnyogfaj van, melyek lárvái a különböző tárgyakban, kisebb vízgyűjtő edényekben, de akár a keréknyomban megülő esővízben is fejlődnek. Ezek a szúnyogok az ország minden településén előfordulnak a tavaktól, folyóktól, mocsaraktól függetlenül. Városi környezetben rengeteg olyan tárgy van, melyekben az összegyűlő esővíz lehetővé teszi a szúnyogok szaporodását.

Ugye, te sem tudtad? Kötelező a vérszívók elleni védekezés minden kertes ház tulajdonosnak!

Kötelezhető-e valaki a szúnyogok irtására? A rövid válasz az, hogy igen! A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36§ szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kell.

36§ „(1) A fertőző betegséget terjesztő vagy egyéb egészségügyi szempontból káros rovarok és egyéb ízeltlábúak (a továbbiakban: rovarok), valamint a rágcsálók és egyéb állati kártevők (a továbbiakban együtt: egészségügyi kártevők) megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozásáról, ártalmuk megelőzéséről, távoltartásukról, rendszeres irtásukról (a továbbiakban együtt: védekezés) gondoskodni kell.”

„(4) Az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője), illetőleg a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője (a továbbiakban együtt: fenntartója) köteles gondoskodni.”

Mit tehetünk a szúnyoginvázió ellen?

A Katasztrófavédelem szakemberei szerint otthonunkban is sokat tehetünk a szúnyogártalom ellen:

  • fontos a ház körüli kisebb vizeket lefedni, kiönteni, rendszeresen cserélni.
  • Egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnek szúnyogok.
  • Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni az esővíz.

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, ezt is rengeteg hasznos tippet adhat számunkra:

A felhívást készítette: Nemzeti Népegészségügyi Központ
A felhívást készítette: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Mit tehetünk a ház körül?

A szúnyogok számos más rovarral együtt kiváló táplálékul szolgálnak például a madaraknak és a denevéreknek, de a kertünkben mégsem látjuk őket szívesen. Ahogy arról korábban már írtunk, vannak módszerek, amelyekkel távolt tarthatjuk a szúnyogokat a lakástól. Például, ha olyan növényekkel vesszük körbe magunkat, melyek képesek távol tartani a szúnyogokat.

Amellett, hogy a HelloVidék listájában olvasható növényeket bevetjük a szúnyogok elűzésére, nem árt, ha megteszünk néhány plusz óvintézkedést. Tegyük a külső tereket nemkívánatossá a szaporodásuk szempontjából, például figyeljünk arra, hogy állóvíz ne legyen az udvarunkon, és ne hagyjuk magasra megnőni a füvet, mert a hűvös, nedves, árnyékos foltok kedveznek nekik.

Van még néhány trükk, amit érdemes kipróbálni a kertben

  • "Édes" szúnyogcsapda: Egyszerű és gyors ötlet: egy csésze forró vízre, 1/4 csésze cukorra, egy gramm élesztőre és egy üres kétliteres műanyag palackra lesz szükség a főzet elkészítéséhez. Vágd ketté az üveget a közepe körül. A vizet melegítsük fel, majd adjuk hozzá a cukrot, és hagyjuk feloldódni a szemcséket. Miután az oldat lehűlt, öntsük a keveréket a palack alsó felébe, és adjuk hozzá az élesztőt a szén-dioxid-reakció elindításához. Vegyük le a kupakot, fordítsuk meg az üveg tetejét fejjel lefelé, és nyomd be a palack alsó felébe, hogy tölcsért hozz létre. Ezután ragaszd össze a két palackdarabot. A szúnyogcsapda hatékonyságának növelése érdekében rögzíts egy fekete zoknit, ruhát vagy papírdarabot a szerelvény külseje köré. Helyezzük a csapdát az udvar árnyékos részén. A szúnyogokat vonzza a CO2, ami arra készteti őket, hogy bejussanak a tölcséren keresztül, ahol aztán belefulladnak a folyadékba. Ürítsd ki az üveget, és 2 hetente vagy szükség szerint adj hozzá további keveréket.
  • Ovi-csapda: Az ovicsapdák sötét, vízzel teli edények, amelyek a szúnyogok által kedvelt szaporodási környezetet utánozzák – csak ez az óvoda valójában egy hullaház. Amikor a nőstények lerakják petéiket a tartály zoknival bélelt peremére, a lárvák a szitán keresztül a vízbe esnek. Amint teljesen kifejlődnek, túl nagyok lesznek ahhoz, hogy visszamásszanak a hálón, és a zokni alá ragadnak. Ehhez szükségünk lesz egy műanyag edényre (talán egy kiöblített tejfölös, joghurtos pohárra), vékony huzalra, hálóra, némi ragasztóra és egy régi, hosszú fekete zoknira. A csapda elkészítéséhez fúrj két olyan lyukat, amely akkora, hogy egy vékony huzalt elférjen egy műanyag tartály két oldalán. Fúrj két nagyobb lyukat a függesztő lyukak alá, amelyek túlfolyó lefolyóként szolgálnak. Ezek megakadályozzák, hogy a szúnyogcsapdát kitöltő víz elérje a kifejlett szúnyogokat bezáró paravánt. Ezután ragasszuk fel egy fekete zokni orrát a tartály belsejének aljára. Miután a ragasztó teljesen megszáradt, húzd fel a zokni többi részét a peremen úgy, hogy fedje a tartály külsejét, és ragaszd a zoknit a helyére. Vágj egy finom hálós fémszitát a tartály tetejével megegyező méretben, és nyomd be a nyílásba úgy, hogy közvetlenül a túlfolyó nyílások fölé kerüljön. Vezesd át a drótot a tetején lévő kis lyukakon, hogy akasztót készíts belőle. Öntsön egy kis állott vizet a csapdába és az egész zokniba, hogy nedves legyen. Akaszd fel a szúnyogcsapdát árnyékos helyen, távol a széltől és a naptól, fák és cserjék mellé. Ha a tartály nem töltődik fel természetes módon az eső miatt, adjon hozzá még vizet, amikor észreveszed hogy a zokni megszáradt.

Mi van akkor, ha már beférkőztek a lakásba?

Bár sokféle szúnyogriasztó spray és különböző elektromos készülék kapható a boltokban, még mindig a természet és környezetbarát módszerek jelentik a legnagyobb biztonságot számunkra és egészségünkre. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány permetet, melyek semmilyen módon nem károsítják a tüdőnket vagy a bőrünket.

  • Citromos eukaliptuszolaj: Adjunk 10 ml citromos eukaliptuszolajat 90 ml olajhoz (olívaolaj vagy kókuszolaj), majd rázzuk fel a palackot. Ezután permetezzük be vele a szobát.
  • Neem olaj és kókuszolaj: Gyakran használják a neem olajat a szúnyogirtásra, mivel a növény erős aromával rendelkezik, ami távol tartja a szúnyogokat. A neem olajról és a kókuszolajról kutatások során bebizonyosodott, hogy nagyszerű szúnyogriasztók, főleg, ha kombinálják őket. Ehhez pedig tégy 10 csepp neem olajat és 30 ml kókuszolajat a spray palackba, forralt vízzel keverd össze egy palackban, ezután már permetezhetjük is a szobába.
  • Teafaolaj és kókuszolaj: A teafaolaj gyógyászati ​​tulajdonságai miatt jól működhet, mint szúnyogriasztó, de remek antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek képesek gyógyítani a szúnyogcsípéseket is. Erős aromája egy másik oka annak, hogy kiváló szúnyogriasztót lehet belőle készíteni. Tegyél 10 csepp teafaolajhoz 30 ml kókuszolajat, majd keverj hozzá egy kis forralt vizet. Rázd össze és már használhatod is.
  • Levendulaolaj, vanília és citromlé: A levendulaolajnak vannak olyan vegyületei, mint a limonén, a linalool, és a kámfor, amelyek mind természetes szúnyogriasztók. A vanília szintén erős szúnyogriasztó, ahogy a citromlé is. Keverjünk össze 10-12 csepp levendulaolajat, 3-4 evőkanál vanília kivonatot és 3-4 evőkanál citromlevet forralt vízhez. Rázzuk fel a keveréket és már használhatjuk is.
  • Citromfűolaj és rozmaringolaj: Sokan a citromfű olajat használják szúnyogirtókra a rozmaringolajjal együtt, mivel mindkettő természetes szúnyogriasztó. A citromfűolaj olyan összetevőket tartalmaz, mint a limonén és a citronella, amelyek távol tartják a szúnyogokat. Másrészt a rozmaringolajban természetes szúnyogriasztóként működő eukaliptol, kámfor és limonén található. Tegyél 10 csepp citromfűolajat és 10 csepp rozmaringolajat 60 ml olajhoz (olívaolaj vagy kókuszolaj), pici forralt vízzel keverd el és már használhatod is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szúnyoginvázió

szúnyogirtás

szúnyogirtó

házi szúnyogriasztók

szúnyogriasztó

szúnyogirtás lakásban

szúnyogirtás kertben

szúnyogriasztó

szúnyogcsapda

kerti szúnyogriasztó

kerti szúnyogcsapda