Itt a térkép, hol lehet komoly probléma a fúrt kutakkal: azonnal ellenőrizd!

infostart.hu   
  Megosztom
Itt a térkép, hol lehet komoly probléma a fúrt kutakkal: azonnal ellenőrizd!

Vannak helyek, ahol be kell jelenteni a fúrt kutakat annak ellenére, hogy elvben ingyenes a használatuk. Ezek azok a pontok, ahol védett vízkészlet lehet a felszín közéleben - írja az infostart.hu.

Mint írják, a háztartási kutak engedélyezésében a legfontosabb az – amellett, hogy beleesik-e a terület a kockázatosba vagy sem –, hogy tisztában legyen azzal a tulajdonos, az üzemeltető, hogy milyen mély az adott kút.

Hozzáteszi, a kormány döntése után nem kell ezeket engedélyeztetni, praktikusan ingyenes az üzemeltetésük. Még a nyáron írtuk, hogy "a januártól érvényes törvénymódosítás alapján a bejelentési, engedélyezési feladatokat az határozza meg, hogy a kút vízkészletvédelmi szempontból milyen területen létesül. Az új szabályozás kockázatmentes és kockázatos területeket különít el, ezeket az augusztus végéig elkészülő vízkészletvédelmi országtérkép mutatja majd.

Mára jól használható ez a térkép, ráadásul nagyon részletes és szakmai. Számos adatot lehet rajta megnézni, ellenőrizni, persze leginkább azt, hogy hol van a védett vízbázis. Mindenesetre azt jó tudni, hogy alapesetben nincs szükséges engedélyeztetési eljárásra, ha a háztartási kút mélysége nem lépi túl az 50 métert és nem érinti az első vízzáró réteget és legfeljebb évi 500 köbméter vizet. Illetve, ha nincs a "piros foltos területen". Ha itt van, akkor december 31-ig engedélyeztetni szükséges az illetékes jegyzőnél.

Forrás: vizugy.hu
Forrás: vizugy.hu

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fúrt kutak

fúrt kút

védett vízkészlet

engedély

szabályozás