Lássuk a medvét, mit jósol az idei télről: meddig élvezzük ezt a hirtelen jött tavaszt?

MTI   
  Megosztom
Lássuk a medvét, mit jósol az idei télről: meddig élvezzük ezt a hirtelen jött tavaszt?

Február 2-án jósol a medve, amiből megtudhatjuk, milyen hosszú lesz még a tél. Addig is, míg kiderül,  amai napon meglátja-e a medve az árnyékát, hozzuk az elkövetkezendő napok időjárását.

A népi hagyomány szerint, ha február második napján napsütéses az idő, a vackából előbújó medve meglátja az árnyékát és megijed, majd inkább visszabújik barlangjába, így hosszú télre kell számítanunk. Ellenkező esetben, azaz komor, borús idő esetén viszont a medve kint marad, mindez pedig a tavasz sebes érkezését jelzi. A katolikus világban egyébként február 2-a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, a hiedelmek szerint pedig ha ezen a napon jó idő van, akkor a tavaszra még sokat kell várni. Ahogy azt a mondás tartja, „inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy a nap süssön”.

Akkor most jó vagy rossz hír, hogy tavaszias napok várnak ránk?

Vasárnapra megszűnnek az éjszaka fagyok és a legmelegebb órákban akár 15 Celsius-fok is lehet – derül ki az HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.

Az írják, pénteken jellemzően közepesen felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, de a keleti tájakon több lesz a felhő. Északkeleten néhol záporos csapadék előfordulhat. Délutánig az északnyugati szél a Tiszától nyugatra még élénk, olykor erős lesz, délután azonban gyorsan mérséklődik, és délnyugatira fordul a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 9 fok között várható.

Szombaton általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, délnyugaton várható a legkevesebb felhő, de számottevő csapadék nem lesz. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé megerősödik, a délnyugati, illetve az északkeleti tájakon maradhat mérsékelt a légmozgás. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 3 fok között alakul, a szélvédett délnyugati és északkeleti részeken hidegebb is lehet, de hajnalban már enyhül az idő. Kora délután 8-13, északkeleten 6-7 fok lehet.

Vasárnap nagyrészt közepesen vagy erősen felhős időre kell számítani. Helyenként előfordul eső, zápor, legkisebb eséllyel a délnyugati országrészben. A nyugati, északnyugati szél sokfelé megerősödik, az ország délnyugati harmadán maradhat mérsékeltebb a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban általában 0 és plusz 7 fok között alakul, a szélvédett délnyugati vidékeken hidegebb is lehet. Kora délután 9-15 fok várható.

Jövő héten hétfőn az Időkép előrejelzése szerint sok felhő lesz felettünk, helyenként kisebb eső, zápor is kialakulhat. Sokfelé élénk, erős, helyenként viharos lesz a nyugatias szél. A csúcshőmérséklet 9 és 16 fok között alakulhat. Kedden már naposabb időre van kilátás, említésre méltó csapadék sehol sem várható. A szeles időben 11 és 18 fok közé melegedhet a levegő.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tavasz

időjárás

előrejelzés

időkép