Súlyos hiba a kertben: ezeket a zöldségeket soha ne ültesd egymás mellé + Lista

Agrárszektor   
  Megosztom
Súlyos hiba a kertben: ezeket a zöldségeket soha ne ültesd egymás mellé + Lista

Kertészkedés közben, ha ültetésre szánjuk magunkat, érdemes pár dologra odafigyelni, többek között arra is - amire egyébként nem sokan szoktak -, hogy mit mivel társítunk. Vannak növények, amiket kifejezetten ajánlott együtt termeszteni, és persze olyanok is, amiket jobb, ha távol tartunk egymástól - írta az Agrárszektor.

Számos előnnyel járhat, ha gondosan összeválogatjuk az egymás mellé ültetett növényeket: vonzhatják a beporzókat és elriaszthatják a kártevőket, így akár rovarriasztóként is funkcionálhatnak. Mindezek mellett még a talaj termékenységében is komoly szerepük lehet azáltal, hogy javítják a tápanyagellátást. De nemcsak ez az egyetlen nyomós ok, amiért megéri odafigyelni a társültetésre. Vegyünk egy példát: ha olyan magas növényt ültetünk, mint például a kukorica, megfelelő árnyékot tudnak nyújtani egy olyan növény számára, - mint a saláta - amelynek némi árnyék is szüksége van. Még a gyomok elnyomásában is segítségünkre lehet az, ha alaposan összeválogatott növényeket ültetünk- írta az Agrárszektor a írja a gardeningsoul.com cikke alapján.

Most pedig nézzünk néhány példát:

  • Spárga: bazsalikommal, korianderrel, kaporral, körömvirággal, oregánóval, petrezselyemmel, paprikával, zsályával, kakukkfűvel és paradicsommal ültethetjük.
  • Alma, sárgabarack: érdemes a fokhagyma közelébe ültetni, hiszen segít elűzni a kártevőket, például a levéltetveket és az atkákat is. A fa gyökerei a fokhagyma által termelt ként is felszívják, így a fa jobban ellenállhat a gombának és a penésznek. A körömvirág a gyümölcsfák másik nagy kedvence, mivel vonzza a beporzókat, amelyek aztán beporozzák a gyümölcsfákat is. Ráadásul ezek a virágok segítenek elriasztani különböző kártevőket is.
  • Bazsalikom: remek növény, amit paradicsom mellé ültethetünk, hiszen nemcsak ételekben, hanem a kertben is jól működnek együtt, a bazsalikom is segíthet elűzni a kártevőket. Ezen kívül spárga, oregánó és paprika mellé ültethetjük.
  • Bab: termeszthető sárgarépa, zeller, mángold, kukorica, uborka, padlizsán, borsó, burgonya, retek és eper mellett. Ugyanakkor kerüljük a metélőhagyma, fokhagyma, póréhagyma és hagyma közelébe ültetést. A céklát és a babot sem érdemes egymás mellett termeszteni, mert akadályozhatják egymás növekedését. Céklát viszont ültethetünk káposztafélék, kukorica, fokhagyma, karalábé, póréhagyma, saláta, menta és burgonya mellé.
  • Sárgarépa: jól társítható babbal, káposztával, metélőhagymával, póréhagymával, salátával, hagymával, paprikával, retekkel, rozmaringgal, zsályával és paradicsommal. Arra viszont figyeljünk, hogy kapor, paszternák és burgonya mellé ne kerüljön.
  • Uborka: bátran ültessük spárga, bab, káposztafélék, zeller, kukorica, kapor, karalábé, saláta, hagyma, borsó és retek mellé. Nem szabad azonban burgonya vagy zsálya mellé tenni.

  • Fokhagyma: remek társnövény a rózsáknak, segít elűzni a levéltetveket. Magas a kéntartalma, így segít megszabadulni a kártevőktől. Remek társ céklához, káposztához, zellerhez, gyümölcsfákhoz (például sárgabarack, alma és cseresznye), salátához, burgonyához, eperhez és paradicsomhoz. Ne ültessük borsó mellé.

  • Saláta: rukkola, cékla, káposztafélék, sárgarépa, zeller, cseresznye, uborka, kapor, fokhagyma, hagyma, retek, spenót, tök és eper mellé is ültethető.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kert gondozás

ültetés