Támad a szupervírus: óriási veszélybe kerülhetnek a hazai édesburgonya

HelloVidék   
  Megosztom
Támad a szupervírus: óriási veszélybe kerülhetnek a hazai édesburgonya

Eddig úgy tartották az édesburgonyát előállító kertészek, hogy ezzel a növénnyel hálás foglalkozni, mert kevés dolgot ad a növényvédelme. Nos, a magyar élelmiszerbiztonsági hatóság most rossz hírt közölt ez ügyben. Csongrád-Csanád vármegyében 12 dugvány-előállító fóliasátorban termesztett batátában mutattak ki egy veszélyes vírust - írta a Szabadföld, majd hozzátették, ez az úgynevezett klorotikus törpülést okozó vírus, melynek felbukkanását minden esetben kötelező jelenteniük a termesztőknek a hatóságok felé. Az Európa Unió ezt a vírust zárlati károsítóként a bejelentéskötelezett károsítók közé sorolja.


 

Az egész világon előforduló vírus Európában először 2002-ben Spanyolországban jelent meg, majd 2020-ban Portugália és Magyarország, 2022-ben Belgium, Görögország és Hollandia is igazolta a jelenlétét.

Az embert meg nem betegítő vírus a növényekben úgy okoz kárt, hogy a levelek, hajtások satnyák lesznek. A levél elszíneződhet – lilás vagy sárgás lesz –, foltok jelenhetnek meg rajta, a le­vél­erek­nél mozaikosodás alakulhat ki. A védekezéshez tartozik, hogy a vírusvektorok – levéltetvek, üvegházi molytetvek, poloskák, kabócák – ellen védekezni kell, mert ezek egyik növényről a másikra átvihetik a kórokozót. A szerszámokat, munkaruhát, lábbelit is fertőtleníteni kell gyakorta. A legfőbb szempont pedig a vírusmentes szaporítóanyag felhasználása.

Azt a gyakorlatot is érdemes kerülni, hogy étkezési batátából nevelnek sokan palántanövényeket, majd azt ültetik ki a kertbe. A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus tüneteinek első észlelését követően a fertőzés gyanúját be kell jelenteni a területileg illetékes vármegyei kormányhivatalnak!

A 12 dugvány-előállító fólia­sátorban termesztett növényeket megsemmisítették, gyomirtózták, illetve beforgatták azokat a talajba.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

édesburgonya

termés

terméscsökkenés