Nem gondoltad volna, hogy különleges tulajdonsággal bírnak: már a gombák is tudnak beszélni?

HelloVidék   
  Megosztom
Nem gondoltad volna, hogy különleges tulajdonsággal bírnak: már a gombák is tudnak beszélni?

Talán nem gondolnád, hogy a gombák beszélni tudnak, de egy tudós azt állítja, hogy kommunikálnak egymással, legfeljebb 50 szót használva. A Nyugat-Anglia Egyetem egyik kutatója Andrew Adamatzky új tanulmányában erről adott hírt.

Ahogy a Treehugger írja, Adamatzky, négy különböző típusú gombába illesztett elektródákat:

  • szellemgombákba (Omphalotus nidiformis),
  • Enoki, téli fülőke gombákba (Flammulina velutipes),
  • Hasadtlemezű gombákba (Schizophyllum commune),
  • és Vörös rovarrontógombákba (Cordyceps militaris).

Megfigyelte az elektromos aktivitás kiugrását, ami minden élőlényre jellemző. A gombák azonban változó tevékenységi mintákat mutattak, amelyek kommunikációként értelmezhetők:

A központi idegrendszerben megfigyelthez hasonló tüskés-kitöréseket figyeltünk meg a gombák tüskesoraiban. Az első bizonyítékok arra utalnak, hogy a gombák valóban reagálnak a mechanikai, kémiai és optikai stimulációra azáltal, hogy megváltoztatják elektromos aktivitásuk mintáját, és sok esetben módosítják tüskesoraik jellemzőit. Más szóval, úgy tűnik, hogy reagálnak arra, ami velük történik, majd beszélnek róla

- írja Adamatzky.

Sok múlik a „nyelv” meghatározásán. Adamatzky az idegrendszer nélküli lények közötti kommunikációt vizsgálja hormonokon, feromonokon és vegyi anyagokon keresztül. Ez nem olyan nyelv, ahogyan az emberek gondolják, hanem ahogy a fák is beszélnek. A gombahallgatáshoz türelem kell. A gyorsan beszélő tüskék 2,6 percet vesznek igénybe, a bágyadtabbak pedig 14 percesek. Az entek a Fangorn-erdőben ehhez képest fecsegők.

A kérdés pedig adott: a hosszú és rövid elektromos tüskék mintázata valóban nyelv?

Amikor az összes tüskét kirajzolták, Adamatzky összehasonlította a térközök és hézagok mintáit az angol nyelvvel. Tanulmányozta a tüskés szerelvények mintáit, és arra a következtetésre jutott, hogy határozottan beszélnek egymás között.

A tanulmányban tehát kijelenti:

Négy gombafaj extracelluláris elektromos aktivitását rögzítettük. Bizonyítékokat találtunk a micéliumhálózat mentén terjedő tüskesorokra. Feltételeztük, hogy a gombák elektromos aktivitása a gombakolóniák távoli részei között közölt információ megnyilvánulása

- írja a tanulmányban a kutató. A különböző gombafajok különböző nyelveket beszéltek, eltérő bonyolultsággal, és Adamatzky elismeri, hogy még nem érti, amit mondanak.

Nem várhatunk gyors eredményeket. Nézzük meg, még mindig nem fejtettük meg például a macskák és kutyák nyelvét annak ellenére, hogy évszázadok óta együtt élünk velük. A gombák elektromos kommunikációjával kapcsolatos kutatások még csak a csecsemőkori szakaszban vannak

- írja Adamatzky.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gombák

beszélő gombák

gombák nyelve

növények nyelve

növények beszélgetnek

beszélgető növények