Így varázsolhatod fillérekért újjá az otthonod: 7+1 tuti tipp a kerti burkolat tisztításához

HelloVidék   
  Megosztom
Így varázsolhatod fillérekért újjá az otthonod: 7+1 tuti tipp a kerti burkolat tisztításához


Gyakran sokakkal megesik, hogy szeretnék megtisztítani teraszuk útburkolatát, ám mivel nincs kéznél nagynyomású mosó, így nem tudják hogyan fogjanak hozzá. Szerencsére jó hírünk, van ugyanis elég pár szerszám és anyag ahhoz, hogy újjá varázsoljuk környezetünket. A HelloVidék most hozott pár egyszerű tippet. Lássuk őket.


 

Az egyes járólapok ugyan a tartósságukról ismertek, ám de nem megfelelő módszerrel takarítjuk őket, akkor mégis komoly károkat tudunk okozni. Kevesen tudják, de megfelelő karbantartással és mosással évekig fenntarthatjuk a jó megjelenést. Lapunk most csokorba szedte, hogy melyek azok a házi praktikák, amelyeket szem előtt kell tartanunk.

Ha erős vegyszereket szeretnénk használni, akkor érdemes mindig kesztyűt, és védőszemüveget viselnünk. Ezek a járólapok könnyen csúszóssá válhatnak, így, ha szeretnénk elkerülni a csonttörést, érdemes mindig megfelelő lábbelit hordanunk. Ha azt szeretnénk, hogy ismét régi fényében tündököljön a járólapunk fontos, hogy csak lépésről-lépésre haladjunk a tisztítási munkálatokkal.

Távolítsuk el a törmelékeket

Ahhoz, hogy megfelelően hozzáférjünk a megtisztítandó területhez először is pakoljuk el a bútorokat, növényeket, és minden egyéb tárgyat. Majd kezdjük el lesöpörni a kisebb kavicsokat, és egyéb lerakódásokat. Ha lehet viseljünk kesztyűt, azért, hogy megóvjuk a kezünket.

Permetezés

Ezután jöhet a slagolás, vagy permetezés, fontos, hogy minden egyes zúg ki legyen tisztítva.

Keverjük össze a tisztítóoldatot

A burkolólapok állapotától függően előfordulhat, egyes helyeken erős foltok jelenhetnek meg. De az sem mindegy, hogy maga milyen gyakran kell mosni a járólapokat az adott hely sajátossága miatt. A szakértő karra hívják fel a figyelmet, hogyha a járólapok erdős, árnyékos területen vannak, és viszonylag karban van tartva, akkor évente elég csak egy alapos tisztítás. Ha viszont a járólapok napos helyen vannak, előfordulhat, hogy még ennél is kevesebbszer kell takarítanunk.

Világos foltok esetén:

  • Töltsön meg egy vödröt meleg vízzel, majd adjunk evőkanál folyékony mosogatószert, és addig keverjük, amíg a víz habos nem lesz.

Erős foltok esetén:

  • Vegyünk fel gumikesztyűt, hogy megvédjük bőrünket az ecettől. A vödörben egyenlő arányban keverjük össze a meleg vizet és fehér ecetet. Csak fehér ecetet használjon, mivel a többi ecet beszennyezheti a burkolatot. Ne feledjük, hogy az ecet savas, ezért csak erős szennyeződésekre használja ezt a módszert.

Tisztítsuk meg a terepet tollseprűvel

Helyezzük a tolóseprűt az oldatba, majd alaposan dörzsöljük le a járólapot megfelelő nyomással, hogy eltávolítsa a szennyeződést és a piszkot.

Hagyjuk ülni az oldatot

Világos foltok esetén nincs szükség erre a lépésre, viszont a sötétebb foltoknál érdemes várni 10-15 percet.

Öblítés

Öblítse le a burkolókat egy locsolótömlővel, azért, hogy semlegesítsük az összes szappanos tisztítóoldatot. Ha ecetes oldatot használ, alaposan öblítse le, nehogy túl hosszú ideig savas maradványok maradjanak a burkolatokon. Ezután hagyjuk elég időt arra, hogy megszáradjon a járólap, mielőtt még bármilyen tárgyat, növényt vagy bútort tennénk vissza a teraszra.

Cseréljük ki a homokot

ha hézaghomok van a járólapok között, előfordulhat, hogy a tisztítás befejezése után megfogyatkozik, ezért ki kell pótolni. Ha polimer homokról van szó, akkor, adjunk hozzá polimert; ha szabványos hézaghomok, használja azt, lehetőleg legyen egységes a homok.

Tömítő burkolat használata

Érdemes megfontolni a burkolólapok lezárását azért, hogy megelőzzük a későbbi szennyeződéseket, valamint megóvjuk a színt és a felületet. A tömítést csak három-öt évente egyszer kell elvégezni.

Forrás: familyhandyman.com

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

tisztítás

burkolat

tippek