Indul a darázsinvázió: így tarthatod távol otthonodtól a csípős rovarokat

Liszkai Attila   
  Megosztom
Indul a darázsinvázió: így tarthatod távol otthonodtól a csípős rovarokat

Rengeteg rovar bújik elő tavasszal, ezek közül a legidegesítőbbek azok, melyek meg tudnak csípni minket. Az elmúlt hónapokban Magyarországon igen enyhe időjárás volt, így a rovarok könnyedén túlélték a telet. A darazsak már több helyen is megjelentek az országban, így érdemes felkészülni ellenük.

A darazsak hangos dongással berepülnek mindenhova, rászállnak ételeinkre, és ha nem vigyázunk meg is csíphetnek minket. Bár a legtöbb ember számára csak idegesítő a rovarok jelenléte, azoknak, akik allergiásak a darázscsípésre, akár halálos kimenetelű is lehet a találkozás. Nem kell beletörődnünk a darazsak társaságába; sok módja van annak, hogy elijesszük, vagy csapdába csaljuk őket.

A különféle darázscsapdákat akár meg is vásárolhatjuk, azonban sokkal költséghatékonyabb, ha saját magunk készítjük el ezeket, vagy más, házilag is kivitelezhető módszereket alkalmazunk, melyekkel távol tarthatjuk a darazsakat, írja az Insectcop. A következő nyolc költséghatékony módszerrel könnyedén kiebrudalhatjuk a darazsakat otthonunkból.

1. Ültess mentát

Egy kutatás szerint a darazsak nem kedvelik a mentát, így távol tarthatjuk őket, ha kertünkbe néhány helyre menta palántákat ültetünk. Ezt kiegészíthetjük borsmenta olajjal átitatott vattadarabokkal is, ezeket az ablakokhoz érdemes elhelyezni, hogy elriasszák a darazsakat házunktól.

2. Kevert illóolajok

Van néhány illóolaj, melyeket, ha összekeverünk, eredményként olyan vegyületet kapunk, ami elriasztja a darazsakat. Ehhez három illóolajra van szükségünk: citromfűre, muskátlira és szegfűszegre. Töltsünk meg egy szórófejjel ellátott vízpermetezőt vízzel, és cseppentsünk bele párat a három illóolajból. Időnként fújjuk be kívülről az ablakkereteket és az ajtófélfákat. A darazsakat riasztja a fent leírt illóolaj-kombináció, így nem fognak bemerészkedni otthonunkba.

3. Cukor és víz

Ahhoz, hogy elkészítsük a legegyszerűbb darázscsapdát, mindössze cukorra, vízre és egy műanyag palackra van szükségünk. Tekerjük le a kupakot, és vágjuk le az üveg felső részét, ott ahol elkezd keskenyedni. A palack alsó részébe öntsünk cukros vizet, ez fogja odavonzani a darazsakat. Az üveg felső részét fordítsuk meg, hogy a szája lefelé nézzen, és nyomjuk bele a palack alsó részébe. Az így kialakított csapda azért működik jól, mert a rovarok be tudnak mászni a csalihoz, de a kiutat már nem képesek megtalálni.

4. Szappanos víz

Ez a módszer akkor alkalmazható, ha tudjuk, hol vannak a darázsfészkek. Amennyiben szappanos vízzel lepermetezzük a darázsfészkeket, elég gyorsan megszabadulhatunk tőlük. A szappanos víz a darazsak légzésére van hatással, így ha lefújjuk őket, gyorsan meghalnak. Ha mindenképp meg akarjuk ölni a rovarokat, akkor jobb, ha szappanos vizet használunk, mint rovarirtó szereket, mivel ez jóval környezetbarátabb megoldás.

5. Fehér ecet és víz

Ahhoz, hogy saját rovarirtót készítsünk, amivel le tudjuk fújni a darazsakat, nem kell más, mint fehér ecet és víz. Keverjük össze ezt a két hozzávalót fele-fele arányban, majd töltsünk meg vele egy vízpermetezőt, és ha támadnak a darazsak, fújjuk le őket vele. Ez a keverék megöli a darazsakat.

6. Chili paprika

Amennyiben van otthon chili paprikánk, vágjunk fel kettőt, és keverjük bele hét deciliter vízbe. Forraljuk fel a keveréket, főzzük néhány percig, majd hagyjuk kihűlni. Ezzel a keverékkel lefújhatunk darazsakat is, vagy magát a darázsfészket is.

7. Uborka

Az uborka is egy olyan zöldség, amely felhasználható a darazsak ellen, mivel savas kémhatású, amit a rovarok nem bírnak elviselni. Vágjuk fel az uborkát, és a szeletekkel tegyük körbe kertünk azon részeit, ahol sok darazsat szoktunk tapasztalni. Ha rendszeresen használjuk ezt a megoldást, a darazsak egy idő után el fogják hagyni kertünket.

8. Babérlevél

A babérlevélnek erős illata van, mivel illóolajokat tartalmaz, ezt a szagot pedig a darazsak nem tudják elviselni. Elég, ha szétszórjuk a babérleveleket a kertünkben, a hatás nem marad el: a darazsak el fognak vonulni. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, hetente szórjunk szét új babérleveleket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

darázs

rovarok

kert