Indul a darázsinvázió: így tarthatod távol otthonodtól a csípős rovarokat

Liszkai Attila   
  Megosztom
Indul a darázsinvázió: így tarthatod távol otthonodtól a csípős rovarokat

Rengeteg rovar bújik elő tavasszal, ezek közül a legidegesítőbbek azok, melyek meg tudnak csípni minket. Az elmúlt hónapokban Magyarországon igen enyhe időjárás volt, így a rovarok könnyedén túlélték a telet. A darazsak már több helyen is megjelentek az országban, így érdemes felkészülni ellenük.

A darazsak hangos dongással berepülnek mindenhova, rászállnak ételeinkre, és ha nem vigyázunk meg is csíphetnek minket. Bár a legtöbb ember számára csak idegesítő a rovarok jelenléte, azoknak, akik allergiásak a darázscsípésre, akár halálos kimenetelű is lehet a találkozás. Nem kell beletörődnünk a darazsak társaságába; sok módja van annak, hogy elijesszük, vagy csapdába csaljuk őket.

A különféle darázscsapdákat akár meg is vásárolhatjuk, azonban sokkal költséghatékonyabb, ha saját magunk készítjük el ezeket, vagy más, házilag is kivitelezhető módszereket alkalmazunk, melyekkel távol tarthatjuk a darazsakat, írja az Insectcop. A következő nyolc költséghatékony módszerrel könnyedén kiebrudalhatjuk a darazsakat otthonunkból.

1. Ültess mentát

Egy kutatás szerint a darazsak nem kedvelik a mentát, így távol tarthatjuk őket, ha kertünkbe néhány helyre menta palántákat ültetünk. Ezt kiegészíthetjük borsmenta olajjal átitatott vattadarabokkal is, ezeket az ablakokhoz érdemes elhelyezni, hogy elriasszák a darazsakat házunktól.

2. Kevert illóolajok

Van néhány illóolaj, melyeket, ha összekeverünk, eredményként olyan vegyületet kapunk, ami elriasztja a darazsakat. Ehhez három illóolajra van szükségünk: citromfűre, muskátlira és szegfűszegre. Töltsünk meg egy szórófejjel ellátott vízpermetezőt vízzel, és cseppentsünk bele párat a három illóolajból. Időnként fújjuk be kívülről az ablakkereteket és az ajtófélfákat. A darazsakat riasztja a fent leírt illóolaj-kombináció, így nem fognak bemerészkedni otthonunkba.

3. Cukor és víz

Ahhoz, hogy elkészítsük a legegyszerűbb darázscsapdát, mindössze cukorra, vízre és egy műanyag palackra van szükségünk. Tekerjük le a kupakot, és vágjuk le az üveg felső részét, ott ahol elkezd keskenyedni. A palack alsó részébe öntsünk cukros vizet, ez fogja odavonzani a darazsakat. Az üveg felső részét fordítsuk meg, hogy a szája lefelé nézzen, és nyomjuk bele a palack alsó részébe. Az így kialakított csapda azért működik jól, mert a rovarok be tudnak mászni a csalihoz, de a kiutat már nem képesek megtalálni.

4. Szappanos víz

Ez a módszer akkor alkalmazható, ha tudjuk, hol vannak a darázsfészkek. Amennyiben szappanos vízzel lepermetezzük a darázsfészkeket, elég gyorsan megszabadulhatunk tőlük. A szappanos víz a darazsak légzésére van hatással, így ha lefújjuk őket, gyorsan meghalnak. Ha mindenképp meg akarjuk ölni a rovarokat, akkor jobb, ha szappanos vizet használunk, mint rovarirtó szereket, mivel ez jóval környezetbarátabb megoldás.

5. Fehér ecet és víz

Ahhoz, hogy saját rovarirtót készítsünk, amivel le tudjuk fújni a darazsakat, nem kell más, mint fehér ecet és víz. Keverjük össze ezt a két hozzávalót fele-fele arányban, majd töltsünk meg vele egy vízpermetezőt, és ha támadnak a darazsak, fújjuk le őket vele. Ez a keverék megöli a darazsakat.

6. Chili paprika

Amennyiben van otthon chili paprikánk, vágjunk fel kettőt, és keverjük bele hét deciliter vízbe. Forraljuk fel a keveréket, főzzük néhány percig, majd hagyjuk kihűlni. Ezzel a keverékkel lefújhatunk darazsakat is, vagy magát a darázsfészket is.

7. Uborka

Az uborka is egy olyan zöldség, amely felhasználható a darazsak ellen, mivel savas kémhatású, amit a rovarok nem bírnak elviselni. Vágjuk fel az uborkát, és a szeletekkel tegyük körbe kertünk azon részeit, ahol sok darazsat szoktunk tapasztalni. Ha rendszeresen használjuk ezt a megoldást, a darazsak egy idő után el fogják hagyni kertünket.

8. Babérlevél

A babérlevélnek erős illata van, mivel illóolajokat tartalmaz, ezt a szagot pedig a darazsak nem tudják elviselni. Elég, ha szétszórjuk a babérleveleket a kertünkben, a hatás nem marad el: a darazsak el fognak vonulni. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, hetente szórjunk szét új babérleveleket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

darázs

rovarok

kert