10 vidéki település, ahol egy villára is futja a falusi csokból

HelloVidék   
  Megosztom
10 vidéki település, ahol egy villára is futja a falusi csokból

Július 1-jén indul a falusi CSOK, amely összesen 2486 települést fog érinteni, ráadásul a tanyákra is teljes egészében kiterjed. Mivel a programban elérhető legdrágább járásokról és településekről már írtunk, most a legolcsóbbakat vesszük górcső alá. Ennek alapján a HelloVidék a friss lakáspiaci statisztikák alapján arra kereste a választ, hogy a programban részt vevő legolcsóbb településeken mire is lesz elég a támogatás.

A HelloVidék falusi-csok település keresője - információk, lakásárak, statisztikák

Már csak néhány hét és elérhető lesz a családvédelmi program számos eleme, köztük a falusi családi otthonteremtési kedvezmény is. Korábban már írtunk róla, hogy a tanyákra is kiterjedő falusi csok keretében az egygyermekes családok 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családok pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak használt ingatlan vásárlására vagy annak felújítására, bővítésére.

Vásárlási cél esetén – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe. 3 gyermekesek esetében 10 millió forint értékű használt ház vásárlása esetén tehát maximum 5 millió forint lesz felhasználható a vételár kiegyenlítésére, a fennmaradó 5 millió forintot pedig felújításra, korszerűsítésre lehet költeni. Ha a vásárlásra csak 4 millió forintot költ a család, akkor a fennmaradó 6 millió forint felhasználható lesz a rendeletben meghatározásra kerülő felújítási és korszerűsítési munkálatok elvégzésére.

Már most lehet látni, hogy komoly érdeklődés övezi a falusi CSOK-ot. A Takarék Csoport előrejelzései azt mutatták, hogy három év alatt, közel 150 milliárd forint értékben, összesen 30 ezer család részesülhet falusi csok támogatásban. Ahogy azt a HelloVidék megkeresésére elárulták, tapasztalataik alapján a falusi csok újabb lendületet adhat a helyi családok gyermekvállalásának és otthonteremtésének, és segítheti a helyi, főként építőipari vállalkozások fejlődését.

A legolcsóbb járások és települések

A falusi csok települések listájára 2486 hátrányosabb helyzetű, 5000 fő alatti, csökkenő lélekszámot mutató település került. Ennek alapján most utánajártunk annak, mennyire járna rosszul az, aki egy kevésbé ismert, kicsit eldugott településen venne házat. Elemzésünkhöz a HelloVidék falusi csok adatbázisát hívtuk segítségül, amelyben - az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpontnak köszönhetően – lakáspiaci adatok is rendelkezésre állnak.

Korábbi elemzésünkben már bemutattuk a legdrágább településeket, ahol gyakorlatilag egy sufnira sem lesz elég a támogatás. Most arra voltunk kíváncsiak, mi a helyzet a mérleg másik oldalán. Adatbázisunkból kiderült, a top 10 legolcsóbb járás dobogóján a harmadik helyet a Pétervásárai járás foglalta el 57 051 Ft/nm árral; a második helyet a Hevesi járás szerezte meg 54 642 Ft/nm árral; míg az első helyen a Putnoki járás áll, 49 080 Ft/nm árral.

Mivel egy-egy járásban természetesen több olyan település is található, ahol fel lehet venni a falusi csok-ot, így megnéztük azt is, melyek a legolcsóbb települések a listán. Fontos kiemelnünk ugyanakkor, hogy ezen toplista némileg csalóka, hiszen míg járásonként többnyire volt annyi tranzakció, hogy statisztikailag értékelhető legyen, addig települési szinten rengeteg olyan lokáció van, ahol évek óta egyáltalán nincs érdeklődés az ingatlanokra. A 2018-as statisztikáink alapján a legolcsóbb tíz település között meglepő sorrend alakult ki, mivel összesen egy járásból tevődött össze a végső sorrend. A Putnoki járásban ezek a települések most a legolcsóbbak, ha az átlagos négyzetméterárat nézzük:

Kijöhet belőle egy családi ház

Mint azt már feljebb is említettük, vásárlási cél esetén legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe, így most azt is megnéztük, hogy a legolcsóbb járásokban és településeken mire is elég az 5 millió forintos támogatás. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a falusi csok esetében is meghatároztak minimális négyzetméterhatárokat: eszerint egy, kettő illetve három gyermek esetén lakásoknál 40, 50 és 60 nm a minimális alapterület, míg házak esetében 70, 80 és 90 nm az alsó határ.

Mint az a fenti infografikánkon látható, a legolcsóbb lokációk esetében, legalábbis az átlagárakat figyelembe véve, sikerülhet egy családnak kellő nagyságú lakást vásárolnia az 5 millió forintos támogatási összegből. A példa kedvéért, ha egy család a Putnoki járásban venne magának és három gyermekének házat a falusi csok-ból, akkor az 5 milliós támogatásból egy 100 négyzetméteres ingatlant is meg tudna vásárolni.

Nem szabad persze megfeledkezni arról, hogy a támogatás összevonható a családtámogatási program más elemeivel is. A falusi CSOK-hoz hasonlóan július 1-től igényelhető az akár 10 millió forintos, kamatmentes, és 3 gyermek vállalása esetén vissza nem térítendő, babaváró hitel is. Ezzel kiegészítve a falusi csok 5 milliós támogatását már a legtöbb településen látótávolságba kerülhet a vágyott otthon megteremtése.

A HelloVidék falusi-csok település keresője - információk, lakásárak, statisztikák

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

falusi csok

csok

lakásvásárlás

járás

település

legdrágább

járások

otthon

otthonteremtés

falusi csok települések listája

falusi élet

otthonteremtési program

családtámogatás

orbán csomag