Takarékbank: már több mint 200 milliárd forintot közvetítettek ki az MFB Pontok

HelloVidék   
  Megosztom
Takarékbank: már több mint 200 milliárd forintot közvetítettek ki az MFB Pontok

A válsághelyzet kihirdetését követően a lakossági ügyleteknél nem tapasztalható jelentős forgalomcsökkenés, Békés, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében azonban némileg visszaesett az érdeklődők száma. A vállalkozások részéről kevesebb a megkeresés, kivéve Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyét.

Már 201 milliárd forintot közvetítettek ki a Takarékbank és a Budapest Bank konzorciumában működő MFB Pontok a program 2016-os indulása óta. Leginkább az energiatermelést és a megújuló energia felhasználását ösztönző termékeket kereste az elmúlt években a lakosság és a vállalkozások. A legtöbb igényt a Közép-magyarországi és a Dél-alföldi régió MFB Pontjai szolgálják ki. A válsághelyzet kihirdetését követően a lakossági ügyleteknél nem csökkent jelentősen a forgalom, a vállalatok egy része azonban kivár.

A Takarékbank 419 és a Budapest Bank 23 fiókjában működő MFB Pontokon keresztül a program indulásától idén március 31-éig 201 milliárd forintot folyósítottak az igénylőknek, csak 2019-ben 66,1 milliárdot.

Az MFB Pontokon öt célra lehet igényelni forrást. Az elmúlt években az energiatermelést és a megújuló energiafelhasználást ösztönző programok iránt érdeklődtek leginkább, a kiközvetített források 63 százalékát ilyen területen használják fel. Akkora volt az igény, hogy a Közép-magyarországi régióban tavaly év végére kimerült a pénzügyi keret.

2016 óta a termékek 28 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fejlesztését szolgálja. A szerződések 6,5 százaléka infokommunikációs fejlesztéseket segít, 2 százaléka pedig K+F+I tevékenységet támogat, míg a foglalkoztatás ösztönzésre jutott a szerződések 0,5 százaléka.

A tapasztalatok szerint a vállalkozások egy része kivár a bizonytalan gazdasági környezetben.

A Takarékbank vezette konzorcium arra számít, hogy az idei évre tervezett 40 milliárd forint folyósítását teljesíteni tudják, március végéig az időarányosan 25 százalékkal még meg is haladták az előzetes terveket. Az érdeklődések alapján azt valószínűsítik, hogy a kkv-k továbbra is nagy számban szerződnek technológiai korszerűsítésre, valamint a pénzügyi eszköz hitelprogramra.

A konzorcium szerint ugyanakkor a következő időszakban problémát okozhat a szerződéseknél a külföldi beszerzések akadozása (például a napelemeknél) és a forintárfolyam változása. Emellett egyes áramszolgáltatók szüneteltetik a készre jelentést, a hivatalokban és a közjegyzőknél korlátozott az ügyfélkiszolgálás, valamint számos energetikai szakember nem dolgozik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarékbank

mfb pont

takarékbank-konzorcium