Ezt mindenkinek látnia kell: kamera előtt kelt ki az első feketególya-fióka

MTI   
  Megosztom
Ezt mindenkinek látnia kell: kamera előtt kelt ki az első feketególya-fióka

Kikelt a gemenci feketególya-fészekben az első fióka, ahol a napokban még két fióka jöhet világra. A fióka kikelését 9 óra 43 perckor rögzítette a kamera, amelynek felvételét már nyolc éve nyomon követhetik az érdelődők.

Kikelt szerdán az első fióka a webkamerán át megfigyelhető, gemenci feketególya-fészekben, ahol a napokban további két fióka jöhet világra.

Az itt fészkelő feketególya-pár egyik tagja március 3-án reggel szállt le a fészekbe, párja március 15-én érkezett meg. A tojó az első tojást március 23-án rakta, azt azonban az egyik gólya kidobta a fészekből, feltehetően azért, mert terméketlennek ítélte meg. Végül három tojás költését kezdték el a madarak, és a következő napokban remélhetően a maradék kettőből is kikelnek a fiókák.

Magyarországon a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Az első fiókák általában május elején jönnek a világra, és akár már július közepén kirepülhetnek, de zömmel augusztus 10-e körül hagyják el fészküket. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében maradnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át telelőhelyükre.

A fekete gólyák élete nyolcadik éve követhető az erdőgazdaság honlapján, a Gemenc Zrt. finanszírozásával, a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően bárki élő internetes adásban lehetett tanúja az eseménynek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gemenc

fekete gólya

gólya

fióka

gólyafióka

gólyafészek

kamera