Örülhetnek a pecások: ebből a halfajtából rekordmennyiséget telepítettek a Balatonba

MTI   
  Megosztom
Örülhetnek a pecások: ebből a halfajtából rekordmennyiséget telepítettek a Balatonba

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a Balatonba és a Kis-Balatonba is telepített halakat, 33 helyszínen.

33 helyszínen telepített halakat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 2020 februárja és decembere között a Balatonba és a Kis-Balatonba, írták honlapjukon.

"Az őszt tekintjük a pontytelepítések fő szezonjának, mert ekkor halásszuk le tógazdaságaink halastavait, de idén is szerveztünk tavaszi és nyári telepítéseket is. Éves szinten 300.000 kg vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségünkben. Ezt minden évben igyekszünk túlszárnyalni, 2020-ban az év során végül 337 151 kg pontyot sikerült a tóba engedni", tájékoztatnak. Költséghatékonyság miatt a tógazdaságokhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször is szállítottak, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittek pontyot legalább egyszer az évben.

A halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekednek rá, hogy a Balaton három medencéje között nagyságrendileg egyenletesen osszák el a telepítéseket.

Egy és kétnyaras süllőből 2020-ban összesen 3038 kg-ot telepítettek a Balatonba - mint megjegyzik, sajnos így nem sikerült teljesíteni a 6 000 kg-os éves kötelezettséget. "Süllőből sajnos még nem vagyunk önellátóak, ki vagyunk szolgáltatva a közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek. 2021-től azonban reményeink szerint megoldódik ez a probléma, mert a móriczhelyi és a fonyódi tóegységek visszatérnek cégünk kezelésébe, az így megnövekedő termőterületünk pedig már elegendő lehet a kötelezettség megtermelésére", teszik hozzá.

Előnevelt csukából a 250 000 db-os kötelezettséget 2 000 db-bal meghaladva helyezték ki a Balatonba és a vízrendszer befolyóiba. Kétnyaras balinból 2020-ban 15 500 darabot telepítettek a Balatonba, de előnevelt korosztályúakat is helyeztek ki, 120 000 darabot.

Két és háromnyaras korú compóból a kötelezettséget túlteljesítve, 500 kg-ot telepítettek. Emellett folytatták a 2015-ben megkezdett menyhal újrahonosítási programot: október elején összesen 11 000 darab egynyaras példányt engedtek szabadon.

A Kis-Balatonon is szerveztek haltelepítéseket, itt a kötelezettségnek megfelelve 250 000 db előnevelt pontyot, továbbá 51 000 db előnevelt csukát és 50 000 db előnevelt süllőt helyeztek ki.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

hal

haltelepítés

kis-balaton

balatoni halgazdálkodási nonprofit zrt