A szaki tuti tippjei penész ellen: hogyan védekezzünk penész ellen házilag?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
A szaki tuti tippjei penész ellen: hogyan védekezzünk penész ellen házilag?

A téli időszakban rengeteg magyar háztartásban üti fel fejét a penész. A párásodásra hajlamos, hűvösebb házrészekben visszatérő probléma lehet, de a penész nem csak a falakon, hanem a bútorokon és a textíliákon is megjelenhet. Mit lehet tenni ellene? Mi a legolcsóbb és a leghathatósabb megoldás?

Miközben tudjuk, hogy az egészség a legdrágább kincs, a felmérések szerint Magyarországon a lakosság 25 százaléka él nedves, rosszul szellőző otthonokban. Vagyis minden negyedik ember lakása nedves, akár penészes is. A nedves-párás környezet 40 százalékkal növeli az asztma és a légzőszervi betegségek kialakulásának esélyét. A felnőtt lakosság 5 %-a szenved asztmás megbetegedésben – derült ki egy friss felmérésből. A penésszel és a nyirkos környezettel pedig valóban az a legnagyobb gond, hogy rendkívül negatívan hat az immunrendszerre: folyamatosan támadja a légzőszerveket, de más krónikus betegségek kialakulásához is vezethet. A penész pedig szinte bárhol felütheti a fejét, megjelenhet a plafonon, a sarkokban, a bútorok mögött, nem is beszélve a fürdőszoba rejtett zugairól, a csempék között éktelenkedő fekete foltokról.

Azt, hogy mennyire penészedik az otthonunk, alapvetően két tényező határozza meg: a falak hőmérséklete és a helyiség páratartalma, erre jön még a házban lakók életvitele és a berendezés is. A penész leginkább a hűvös, nyirkos helyeket szereti, ezért sem meglepő, ha leggyakrabban a fürdőszobában futunk össze vele. A penészesedés egyik leggyakoribb oka a fal alacsony felületi hőmérséklete, ami több okból is létrejöhet.

  • Vizes fal - Gyakran a problémát az okozza, hogy vizes a falszerkezet: a fal, ami a talajból vizet vesz fel, mindig hűvösebb.
  • Hőhíd - Gyakori penészesedést okozó tényező, ha a fal hőhidas, vagyis a falfelület hővezetési képessége jobb, mint környezetéé. Hőhíd lehet ott, ahol egy épület szerkezeti elemei kapcsolódnak egymáshoz, vagy az épület sarkain, kiszögellésein -ezek a területek télen jobban lehűlnek. A hőhidak okozta problémákat nehéz kivédeni, ugyanis bizonyos hőhídtípusok nehezen vagy nem szigetelhetőek - erre már a ház kivitelezésénél is figyelmet kell fordítani.
  • Rezsicsökkentés miatt nem fűtünk - Alacsony falfelületi hőmérsékletet mindemellett okozhat egyszerűen az is, hogy az ottlakók nem fűtenek rendesen. Akár takarékossági megfontolásról van szó, akár a lakók hűvösben érzik magukat jobban, mindenképpen megéri odafigyelni a megfelelő hőmérséklet fenntartására, hogy ne szaporodjon el a penész - akkor is, ha éves szinten egy kicsit magasabb lesz a rezsi.
  • Nem egyenletes hőmérséklet - A lakásban ismert jelenség lehet az is, ahol radiátoros a fűtésrendszer, vagy kályhával fűtenek, ott a meleg levegő könnyebb lévén, felfele áramlik, így alakul ki a hőmérsékleti rétegződés, amely aztán akár 10 – 12°C-os hőkülönbséget is elérhet a padló és a mennyezet szintje között.

A rossz szigetelés örökké bosszúságot okozhat

A Knauf Insulation szakemberei szerint vannak olyan tipikus szigetelési hibák, amelyek miatt jelentősen csökken a hatékonyság. Az egyik ilyen, hogy az épületet kiszolgáló gépészet hőtechnikai méretezése elmarad, vagy pontatlan. Ha az ablakok nem a legkorszerűbbek, akkor azok cseréjével, javításával érdemes kezdeni a korszerűsítést, légtömörré téve az épületet. Ellenkező esetben a jó szigetelés ellenére sem érjük el a kívánt eredményt. Sokan viszont azt sem veszik számításba, hogy nem csak a látható felületeket kell szigetelni. Egy betonlábazat földben levő része legalább ugyanolyan szigetelést igényel, mint egy falszerkezet. A falnak nem csak a függőleges felületét kell szigetelni, hanem a tetősík alatti részt is, mert azon kívül, hogy ott szökik el a meleg, a hőmérséklet-különbség miatt hőhíd keletkezik és penészesedés alakulhat ki.

mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

Nagyon fontos az anyagok, rendszerek kiválasztása. Az egyik legnagyobb hiba, amit az építtetők és felújítók elkövetnek az, hogy különböző gyártótól vásárolják meg a szigeteléshez szükséges anyagokat, amelyek így egymással nem kompatibilisek.

A rosszabb minőség, a pontatlan illesztés a szigetelés gyenge pontjává válhat, ahol páralecsapódás, penészedés alakulhat ki, sőt, akár le is eshet a termék. Ez az elkészült szigetelési rendszer teljesítményét csökkenti, emellett pedig elveszítjük a vonatkozó garanciát is, hiszen a gyártók csak komplett rendszerekre vállalnak kötelezettséget.

Új építésű ingatlanok esetén tipikus hiba, hogy nem várják meg a falak kiszáradását. A szigetelés legnagyobb ellensége a víz. Tartós nedvesség hatására csökken a hőszigetelő képesség, másrészt befelé távozik a nedvesség, ami szintén a falak penészesedéséhez vezet.

Kárba vész a jó anyag is, ha hanyag a munka. Informálódjunk és tájékozódjunk a vállalkozóról! Minden esetben kérjünk tételes ajánlatot, kérjünk referenciát

- tanácsolják a szakemberek.

A jól szigetelt házak sincsenek biztonságban

Király Tamás, az Aereco cég magyarországi vezetője úgy vélte, ahogy a HelloVidék is korábban megírta, a korszerű szigetelés energetikailag előnyös, azonban az építkezés során a házba került víz az épületben reked, emiatt pára- és penészfoltok alakulhatnak ki. Mivel a többrétegű műanyag nyílászárók szintén jól szigetelnek és javítják a ház energetikai mutatóit, azonban megakadályozza a házban lévő pára távozását, így nedvesedhet az épület. A nedves felület pedig remek táptalaja a penésznek.

Az új épületeket és a lakóházak felújítását igen magas hő- és hangszigetelési követelmények szerint kell kivitelezni. Tehát ezeket az építményeket a megerősített hővédelem és az igen jó tömítettségű nyílászárók jellemzik, míg a régi házak rosszul szigeteltek és a rések miatt általában túlszellőztetettek. Ahogy a fő hőtechnikai problémákat megoldották, új gondok jelentkeztek.

Az új építésű vagy felújított épületek szellőztetéséhez sokan szabályozott szellőztető rendszert ajánlanak, amelyek azon túl, hogy friss levegőt biztosítanak, 20-30 %, vagy akár több fűtési energiát is képesek megtakarítani az épületek használói számára.

Mi magunk is sok párát termelünk

Ki gondolná, de mi emberek is, csak azzal, hogy élünk, naponta akár 3 liter párát is kibocsáthatunk. Az olyan tevékenységek, mint a fürdés, a zuhanyzás, a főzés, a teregetés vagy a felmosás további 2,4 l víznek megfelelő párát termelhetnek. Meglepő lehet, de egy 4 tagú család akár 20 liter párát is képes kibocsátani, ami, ha lecsapódik a hideg falakon, már alkalmas terepet biztosít a penésznek.

Szellőztetéssel és klímával is sokra segíthetünk magunkon

Tudtátok, hogy a hideg levegő kevesebb nedvességet tartalmaz, mint a meleg? A megfelelően beszerelt klímaberendezések úgy távolítják el a nedvességet, hogy felszívják a meleget, lehűtik (ami eltávolítja a nedvességet) és visszafújják a helyiségbe a már hideg, ám de száraz levegőt. A nem légkondicionált helyiségekben – különösen a pincében – hasznosak lehetnek a párátlanító-készülékek. A páratartalom szabályozására a készülékhez páraszabályozót lehet csatlakoztatni. Az elektromos párátlanítók azonban felmelegíthetik a helyiséget.

Légkondicionáló vagy páramentesítő használatakor fontos szabály viszont, hogy tartsuk mindig zárva az ablakokat és az ajtókat!

Nem utolsó szempont: tartsuk tisztán a dolgokat!

Tartsuk tisztán a hűtőt, a szekrényeket, a komódfiókokat – minden olyan helyiséget, ahol a penészgomba előfordulhat. A piszkos ugyanis, bármennyire meglepő lehet, remek táptalajt biztosít a penészgomba növekedéséhez, főként, ha megfelelő a nedvesség és a hőmérséklet társul hozzá. Hasonlóképpen érdemes - akár évente a konyhában és egyéb penészedésre hajlamos helyiségben tisztasági festést végezni, mert a zsíros elkoszolódott falak szintén remek környezetet biztosítanak a penészgombák számára.

A tiszta ruha kisebb valószínűséggel penészesedik, mint a szennyezett ruha. A legtöbb szintetikus anyag, például az akril vagy a nejlon jobban ellenáll a penésznek, de még ezeken is, ha olyan a klíma, könnyen megtelepedhet a penészgomba. Ezért is érdemes alaposan megtisztítani minden szennyezett textíliát, függetlenül attól, hogy műanyag vagy sem.

Mit NE tegyünk penész ellen?

Hiába idegesít minket a penészes felület, semmi esetre se kezdjük el törölgetni, ugyanis azzal többet ártunk, mint használunk. Törölgetéssel sem a penész okát nem szüntetjük meg, sőt, még szét is szórjuk a helyiségben a spórákat, ami később még több penészes foltot eredményezhet!

Hogyan védekezhetünk penész ellen?

A penész elleni védekezés számos módját ismerjük, ám mindenképpen hangsúlyoznunk kell, hogy a penész elleni küzdelem során ugyanolyan fontos a penészesedés megelőzése, mint a probléma megszüntetése. Ahogy fentebb már említettük, hathatós megoldás lehet a penészesedés megoldására a ház hőszigetelése és a rendszeres szellőztetés.

Átmeneti megoldások – mielőtt nagyobb baj lenne

Ha már megjelentek az első, szerencsére még kisebb penészfoltok,

  • haladéktalanul távolítsuk el, rendszeresen tisztítsuk a penészedésre hajlamos területeket penészedésgátló szerrel: hypo, gombaölő szerek, penészedésgátló lemosószerek valamelyikével.
  • Fessük át a falat penészedésgátló adalékanyagot tartalmazó falfestékkel!
  • Hosszú távú megoldást lehet a vakolatcsere, valamint a hőhidak megszüntetése jelent – tanácsolják a szakemberek.

+ 2 okos tipp

Filléres megoldásként bevethetjük a minden háztartásban megtalálható, rendkívül jó nedvességfelszívó hatású konyhasót, illetve fehér rizst is, valamint a szódabikarbónát. Utóbbi szagtalanításra is kiválóan alkalmas.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

penész

otthon

háztartás